Pagina’s en berichten…waarom je blog niet doet wat jij verwacht

Je hebt een WordPress website want je wilt berichten of tewel blogs kunnen plaatsen. Van veel kanten heb je waarschijnlijk gehoord dat het je helpt om je expert-status te verhogen. Of je helpt om beter gevonden te worden in Google. En wees gerust…dat is ook zo.

Maar nu hoe pak je het aan?

Een vraag die nog al eens langskomt, want hoewel het niet ingewikkeld is moet je even begrijpen hoe WordPress “denkt”.

Blogpagina: hier begint de verwarring

Om te beginnen heb je vast een pagina met de titel “blog” aangemaakt. Om daar je eerste bericht aan de wereld op te zetten. Trots als je bent dat je nu zover gekomen bent om jouw werk en passie via het internet te delen. En dan gebeurt er…..NIETS.

Je checkt nog een keer, ja het staat er toch echt!

Of wat ook regelmatig gebeurt: het staat er wel, maar die mooie “read more” of “lees meer” die je altijd ziet komt niet tevoorschijn.

En zo zijn er nog wel een paar ongewenste mogelijkheden te bedenken. Herkenbaar?

Deze zijn allemaal het gevolg van de verwarring over wat een pagina en wat een bericht is.

De meeste pagina’s op een website zijn ook echte pagina’s. Je maakt ze als zodanig aan. Plaatst de inhoud er op: teksten, afbeeldingen, misschien hier en daar wat video’s. Klaar. Veel zul je er niet meer aan doen

Een blogpagina heeft een andere status. Deze maak je wel aan, maar in principe doe je er daarna op de pagina zelf niets meer mee. Dat doe je namelijk onder het tabje berichten of posts in je dashboard.

Een blogbericht is inhoud met een kortere actualiteitswaarde. En WordPress behandelt ze daarom ook anders. In beginsel is WordPress daar ook voor bedacht. Bij iedere standaard installatie komen de blogberichten op de voorpagina te staan.

Ik vergelijk het wel eens met een boek en een krant. Van boeken komen wel herdrukken, waar dan een en ander in verandert. Maar dat is maar af en toe en niet totaal. Een krant brengt iedere dag weer andere inhoud, maar blijft wel het zelfde heten als geheel. Je kunt uitstekend de krant van vorige week lezen, toch heeft die van vandaag andere lading. Een andere actualiteitswaarde dus

Echter de meeste mensen willen een website die er uitziet en voelt als een website. Dus een Homepagina met vaste tekst en de blogberichten die ergens verder op op de site staan. Op een aparte blogpagina.

Hoe zorg ik dat de blogberichten op de blogpagina verschijnen?

Allereerst moet je in je dashboard dus een pagina aanmaken waar je de berichten op wilt laten verschijnen. Die noem je blog, of nieuws, of iets anders creatiefs. Voor WordPress maakt het niet uit.

Vervolgens maak je aan WordPress duidelijk dat dit de pagina is waar je je blogberichten wilt hebben. Dat doe je onder Instellingen>>Lezen.

Geef aan dat je een Statische website wilt hebben. Vervolgens selecteer je de pagina die je als Homepagina wilt gebruiken en de pagina waar de blogberichten op moeten komen.

Je zult nu zien dat er nu wel berichten op je blogpagina verschijnen (als je ze tenminste aangemaakt hebt).

En dat je nu de “lees meer” wel zichtbaar is. Die werkt namelijk niet in pagina’s, allen in berichten. De reden daarvoor is dat je op een overzichtspagina van blogberichten niet zoveel tekst wilt hebben dat jouw bezoekers heel ver naar beneden moeten scrollen om bij het volgende bericht te komne. Bij pagina’s is dit natuurlijk niet aan de orde.

Waar maak ik berichten dan aan?

Als je ze niet onder het tabje “pagina’s” aanmaakt, waar dan wel? Vrij simpel: meer omhoog in het dashboard staat een tabje “berichten”. Dit is de plek waar je je blogberichten aanmaakt. Het werkt vrijwel hetzelfde als een pagina aanmaken. Een belangrijk verschil is dat je categorieën en tags toe kunt voegen. Wil je weten wat dat zijn en hoe je ze gebruikt lees dan mijn eerdere blog: “Tags in WordPress slim gebruiken”

Meerdere blogs op één website

Binnen één WordPress website kun je standaard maar één blogpagina aanmaken. Daar verschijnen dan al jouw blogberichten

Dat is echter niet altijd een gewenste situatie.

Stel je hebt een Website waar je verslag doet van reizen over de hele wereld. Ik kan mij goed voorstellen dat je dan op zijn minst een opsplitsing per werelddeel wilt hebben. Of op vervoer…

Of je hebt een site over muziek en wil opdelen naar muziekstijl: jazz, rock, fusion…ik noem maar wat.

Voorheen gebruikten wij hiervoor de plugin blog-in-blog. Deze wordt echter sinds enige tijd niet meer ondersteund en geeft daarom ook in de latere versies van WordPress problemen.

Nieuw in WordPress: blogpagina’s per catergorie

Gelukkig heeft WordPress het zelf opgepakt. In middels kun je in je menu kiezen voor de opties “Berichten” en “Categorie”.

Bij de optie berichten kun je in je menu één specifiek bericht als tab toevoegen. Eigenlijk op dezelfde manier als je een pagina toevoegt.

Kies je voor de optie categorie, dan kun je op basis van de categorie die aan de blogs gekoppeld is een eigen pagina maken.
Doordat je aan een blog meer categorieën kunt koppelen kun je een bericht ook op meer pagina’s terug laten komen. Bijvoorbeeld voor het reisbureau: single-reizen en Zuid-Amerika. Kies je voor single-reizen, dan verschijnt hij daar, kies je voor Zuid-Amerika, dan verschijnt deze op die overzichtspagina.

Met de Thrive Content Builder die wij veel voor onze klanten gebruiken is het ook mogelijk om heel specifiek blogpagina’s aan te maken. Of om bijvoorbeeld de laatste of meest populaire blogs een prominente plek te geven op je Home pagina.

Veel succes!

Ik ben benieuwd of je hiermee verder komt.
Brengt het je op nieuwe ideeën?
Of heb je nog een vraag?
Laat een reactie hieronder achter. Of deel dit bericht op Facebook, zodat ook anderen hiermee geholpen worden.

Sharing is Caring!

Saskia Frankena

“Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt.” Met een achtergrond in de ICT en het onderwijs breng ik deze twee werelden samen. Handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede technische oplossing. Een oplossing die jouw business ook echt helpt.

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter: