Haal meer uit jouw WordPress menu

Maak je menu flexibel met de nieuwe opties in WordPRess menu

Denk jij ook dat je in een menu van een WordPress website uitstluitend pagina’s kunt koppelen? Of dat je maar één blogpagina kunt hebben? Think again!

Inmiddels zitten er in de opties bij menu’s een aantal zeer interessante mogelijkheden die maken dat je met jouw menu veel flexibeler om kunt gaan. Zodat jij het zo aan kunt bieden dat het jouw bezoekers optimaal toegang tot relevante content kunt geven zonder in een keurslijf te zitten van pagina's.

Om jou een overzicht te geven zetten we ze hier voor jou op een rijtje.

1 De gewone pagina

Dit is de "klassieke optie". Je vinkt die pagina's aan die je in het menu wilt laten zien en klikt op "Aan menu toevoegen".

De pagina wordt nu onderaan toegevoegd. Waarschijnlijk niet waar je hem wilt hebben. Maar alle items in het menu zijn versleepbaar. Gewoon met jouw muis eroverheen hoveren en verslepen naar de plek waar je hem wel wilt hebben​. Zo maak je ook submenu's.

Individuele pagina toegvoegen aan WordPress menu | Biz2Web

2 Submenu's maken​

Om in de menuoptie van WordpPress aan te geven dat een pagina een submenu-item van een andere pagina is laat je hem iets inspringen, gewoon door het item iets naar rechts te trekken. Op dezelfde manier kun je ook nog sub-submenuitems maken. ​

3 Individuele Berichten​

Op dezelfde manier als dat je een pagina als item toe kunt voegen aan een menu​, kun je ook een individueel bericht tonen in een menu. Ook hier klik je het gewenste bericht aan en klikt op de knop "Aan menu toevoegen". Je kunt dit gebruiken om een blog extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld bij een tijdelijke actie. Voor meer permanente informatie is overigens een pagina geschikter.

Individueel bericht toegvoegen aan WordPress menu | Biz2Web

4 De tab aanpassen

Standaard toont WordPress de titel van de pagina of blog als tekst voor de menu-tab. Afgezien van het feit dat ze soms wel onhandig lang zijn, is het voor die plek niet altijd de beste, meest pakkende tekst. ​

Deze kun je aanpassen door in het menu de betreffende tab open te klikken en het Navigation label aan te passen. Dit wordt dan de tekst die in je menu getoond wordt.​

Tekst van de tab aanpassen in WordPress menu | Biz2Web

5 Aangepaste Links

Dit is een redelijk onderschatte optie. Over het algemeen zul je inderdaad uit de voeten kunnen met de gewone pagina en berichtenlinks in het menu. Toch zijn er een aantal situaties denkbaar dat jij meer mogelijkheden wilt hebben.

Allereerst: linken naar een pagina buiten jouw website. Niet de meest voorkomende optie, maar zeker bruikbaar in een netwerk van websites. Of bijvoorbeeld naar het boekingssysteem van een event of een externe shop. Er zijn momenten dat je daarvan gebruik wilt maken, al heeft het niet altijd de voorkeur.

Aangepaste externe link toegvoegen aan WordPress menu | Biz2Web

Daarnaast kun je de link van een pagina vervangen door een #. Daarmee maak je hem in feite onklikbaar. Dit is te overwegen als je een menu-item hebt met submenu-items. Ervaring leert dat mensen zeer inconsequent zijn met het aanklikken van het hoofdtabje in dit geval en informatie die daar staat dus vaak gemist wordt. 

Omdat je zaken het liefst zo duidelijk mogelijk hebt op jouw site wordt de hoofdtab vaak onklikbaar gemaakt en staat alle informatie in de subpagina's.​

Niet-klikbare link toegvoegen aan WordPress menu | Biz2Web

6 Categorieën voor blogartikelen

Uiteraard kun je in de optie Instellingen >> Lezen aangeven welke pagina een overzicht van de blogartikelen moet tonen​. Zo is het altijd geweest. 

Met een éénduidige blog is hiermee niks aan de hand. Maar stel je eens voor dat je een website hebt met veel artikelen die duidelijk verschillende categorieën hebben. Dan kun je kiezen voor een widget in de zijbalk zoals wij hier ook hebben. Maar een andere mogelijkheid is om in het menu diverse tabs te plaatsen met vershillende categorieën.

Tot enige tijd geleden hadden we daarvoor de mogelijkheid om dit met de plugin "blog-in-blog" te doen. Echter nu zit deze mogelijkheid in WordPress zelf met de optie om een categorie-overzichtspagina in het menu te hangen. Bovendien wordt de plugin "blog-in-blog" niet meer bijgehouden.

Uiteraard moet je de categorie eerst aangemaakt hebben en ook blogs hebben met deze categorie. Als je dat hebt is het een kwestie van aan klikken en ​op "Aan menu toevoegen" klikken.

Zo kun je bijvoorbeeld heel mooi onder het hoofdtabje "blog" een submenu maken dat al gesorteerd is op categorie. Fijn voor jouw lezers als je veel blogs hebt.​

Categorie-overzichtspagina pagina toegvoegen aan WordPress menu | Biz2Web

Mogelijkheden met jouw menu in jouw WordPress website

Wij hopen dat je met deze blog weer meer mogelijkheden ziet om jouw website optimaal in te richten voor jouw bezoekers. Immers, hoe meer jij jouw website in richt op de behoefte van jouw bezoeker, hoe groter de betrokkenheid. En een toepasselijke en helder menu is daarin een belangrijke factor.

Zie jij nog opties die in deze blog niet genoemd zijn​? Wij zijn heel benieuwd naar jouw creatieve inzichten.

Laat het hieronder weten in de reacties.

Denk je dat jouw mede ondernemers hier wat aan hebben: Delen = Vermenigvuldigen!

Sharing is Caring!

Saskia Frankena

“Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt.” Met een achtergrond in de ICT en het onderwijs breng ik deze twee werelden samen. Handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede technische oplossing. Een oplossing die jouw business ook echt helpt.

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter: