Wat een plaatje!! Wat!? Een plaatje!???

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden | Biz2Web

In het kader van de tegeltjes wijsheden is

Één plaatje zegt meer dan duizend woorden

er eentje uit de top 10 schat ik zo.

Is het daarmee meer waar of juist niet? Geen idee. Wat ik wel weet is dat beelden nou eenmaal anders verwerkt worden en meer langs onze hersendelen gaan waar het gevoel heerst. En ook makkelijker als geheel opgeslagen worden. Dus beter blijven plakken.

Dus ja, ik heb altijd een afbeelding, minstens één, bij mijn artikelen. Jij ook?

Mooi!

Maar waar ik het in dit artikel over wil hebben zijn de mogelijkheden en haken en ogen van het gebruik van afbeeldingen op jouw website.

Want:

  • Waar haal je nou goede afbeeldingen vandaan?
  • Mag je zomaar alles gebruiken?
  • Is het duur?

Om met het tweede te beginnen: NEE!

Je mag zeker niet zomaar alles gebruiken. Afbeeldingen zitten in principe auteursrechten op. Tenzij de eigenaar zelf uitdrukkelijk aangeeft dat je het wel mag gebruiken. Soms gratis, soms tegen betaling.

Ik weet dat veel mensen hun plaatjes gewoon via Google zoeken en vinden. Dat lijkt aantrekkelijk. De vijver is immers immens en zelfs als je al weet dat het niet de bedoeling is…hoe groot is de pakkans nou eenmaal?

Helaas groter dan je zou willen. En afgezien daarvan, in sommige gevallen is het gewoon broodroof. Zou ik ook niet willen met mijn werk.

Laatst sprak ik een ondernemer die, in goed vertrouwen overigens, zijn website had laten maken door een webbureau. Mooie plaatjes er op…tot hij na een tijd een rekening gepresenteerd kreeg van maar liefst €700,00!! Overigens was de betreffende webbouwer inmiddels met de Noorderzon vertrokken, dus kon hij in de buidel tasten. En een nieuwe afbeelding gaan zoeken.

Hoe kom ik aan afbeeldingen?
Wat mag ik dan wel gebruiken?

In het algemeen kun je er dus van uit gaan dat je een afbeelding die je op het internet tegen komt niet zomaar mag gebruiken. E kunt natuurlijk contact opnemen met de eigenaar van de bron waar jij de door jou begeerde afbeelding tegen komt. Beetje bewerkelijk, maar je kunt zo aan toestemming komen.

Een andere manier is om uitsluitend met eigen plaatjes te werken. Ook niet erg praktisch. Leuk als illustreren en fotograferen je hobby of je werk is.

De meest gebruikte oplossing is toch het kopen van afbeeldingen. Dat is makkelijker dan je denkt en hoeft niet (kan wel) zo duur te zijn. De Stockphoto-sites.

Er zijn er vele, ook een aardig aantal die gratis materiaal aanbieden. Goede en slechte, dure en betaalbare…

Zelf maken wij het meest gebruik van 123RF.com. Je koopt hier een krediet van minimaal €20,00 en daarvoor mag jij foto’s kopen en gebruiken. Van eenmalig in je blog of pagina tot licenties waarmee je de betreffende afbeelding ook weer mag verkopen. Stel dat je hem wilt gebruiken in een boek of op t-shirts, dan heb je een andere licentie nodig dan eentje op jouw website… De meeste foto’s en vectorafbeeldingen zijn hier vanaf €1,00 te krijgen. Deze zijn goed genoeg voor de gemiddelde website.

Een nadeel is wel dat de foto’s toch vaak een Amerikaans sausje hebben. (Ik weet niet hoe het precies komt, misschien kan iemand het me nog eens uitleggen, maar je ziet vaak dat het geen Europeanen zijn die op de foto’s staan.)

Is dat voor jou echt een issue, dan zou je eens je licht op kunnen steken bij de Nationale Beeldbank. Nederlandse foto’s van Nederlandse fotografen. Deze zijn wel een stuk duurder, vanaf €6,99. Dus als je, zoals wij, toch elke week minstens één tot twee afbeelding koopt, kan dat aardig in de papieren gaan lopen.

Verder zijn er nog vele andere stockphoto-sites waar de prijzen makkelijk op kunnen lopen tot €10 tot soms wel €75 of meer per afbeelding.

Een andere mooie bron kan Flickr zijn. Ook gratis, maar let op. Niet alle foto’s mag je hier gebruiken en ook niet onder alle omstandigheden.

Veel foto’s daar vallen onder de zogeheten Creative Commons-licentie:

Creative Commons | Biz2WebMet een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Zonder een Creative Commons-licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk. Met een Creative Commons-licentie kan je in een keer aan iedereen duidelijk maken onder welke voorwaarden ze je werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is.

Dit werk mag je dus gebruiken, maar meestal alleen met vermelding van de auteur en ook niet altijd op commerciële websites.

En let op! Vaak staat er bij Licence © all rights reserved. Dan mag je het dus helemaal niet zomaar gebruiken. Ook niet als de fotograaf jou helemaal niet kent 😉

Een handige plugin om foto’s bij je artikelen te zoeken kan Photodropper zijn. Vanuit jouw WordPress-editor gelijk zoeken op Flickr. Je ziet dan naast de Media-Uploadknop een ballonnetje verschijnen. Als je daar op klikt krijg je door een zoekterm in te typen een overzicht van relevante foto’s op Flickr. Als je doorklikt naar Flickr zie je naast de foto ook de Creative Commons staan voor deze foto. Lees die altijd even door dus, om zeker te weten dat je ze mag gebruiken.

Enige nadeel van deze plugin vind ik dat je site er traag van kan worden.

Al met al ben ik wel benieuwd naar ervaringen van jullie met afbeeldingen. Dit is hoe ik het oplos, maar zeker weten dat er meer wegen naar Rome leiden.

Welke bronnen gebruik jij? Of ben jij iemand die foto’s maakt? Hoe doe jij het dan met de rechten?

Graag zien we je like, share of reactie tegemoet.

 

 

 

 

Sharing is Caring!

Saskia Frankena

“Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt.” Met een achtergrond in de ICT en het onderwijs breng ik deze twee werelden samen. Handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede technische oplossing. Een oplossing die jouw business ook echt helpt.

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter: