Ja, ja ik weet het….Ik moedig je regelmatig aan om mensen de gelegenheid te geven. En nu zitten je reacties vol met vage berichten van vage types met links naar websites waar je liever niet gevonden wilt worden. Grrr…
http://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE
In deze vorm misschien. Toch bestaat de term spam al heel lang. Bovenstaand filmpje uit 1970 was eigenlijk een protest van Monty Pythons Flying Circus tegen een verbod op ongevraagde reclame uitingen op de televisie. Zij hebben daarmee het woord Spam in ieder geval op de kaart gezet. Maar lieten daarmee ook zien hoe ongevraagde reclame uitingen een normale conversatie eigenlijk onmogelijk maken.
En nu…anno 2013… Spam is een miljoenen-industrie geworden en in veel landen gewoon verboden. Inmiddels is het volgens mij geen discussie meer of we wel of geen spam willen. Zeker gezien de vele criminele activiteiten die er aan ten grondslag liggen.
Voor je e-mailbox heb je inmiddels filters. Veel Spam, en soms ook helaas een mailtje dat je wel had willen ontvangen, belandt in je spam-box.
Dus zoeken de mensen die hun geld mee verdienen met Spam naar slinkse wegen om toch bij jou op het bordje te komen. Ook al hou je helemáál niet van Spam.
En laat zo’n reactieformulier nou iets zijn waarmee ze dat kunnen. Door een bericht te plaatsen wat een reactie lijkt, met links er in naar een website waar zij ofwel gegevens van jou kunnen ontfutselen, ofwel jou iets willen verkopen, hopen ze een podium te creëren voor hun malafide praktijken.
Veel kun je zelf in de hand houden door de instellingen die je doet op je WordPress website.
In de Instellingen bijvoorbeeld kun je onder “Instellingen>>Reacties” aangeven dat je elk bericht wilt modereren. Of, als je een actieve community hebt, dat iemand eerst een goedgekeurd bericht moet hebben voor hij ongemodereerd kan plaatsen. Hier zijn verschillende meningen over. Sommige mensen vinden dat je over alles de controle moet houden, immers het is jouw straatje en dat wil je netjes houden. Anderen zijn van mening dat als iemand zijn betrouwbaarheid heeft bewezen, je hem daarna gewoon toe moet laten. Dit om de dynamiek er in te houden.
Staat er een berichtjke klaar voor moderatie, dan krijg jij als administrator daar een berichtje van in je mail met een link naar het tabje “Reacties” in je dashboard.
Verder kun je er aangeven of er op woorden gescand moet worden. Daarbij heb je de keuze om ze dan vast te houden in de moderatie-wachtrij of ze gelijk naar de spam te verwijzen.
Al met al valt er dus veel te regelen om in ieder geval de voorkant van jouw website schoon te houden.
En toch…ik heb het een keer gehad. Wel 20 reacties op een dag. De hele reactiebox stroomde vol met vaak een onzinnige of nietszeggende reacties. Altijd in het Engels met vage links er in…Slecht Engels ook nog eens.
Suf! Ik had er wat aan kunnen doen. Namelijk…
Het toverwoord in dit verband is ongetwijfeld Akismet (I Kiss Matt, bedacht door de zus van Matt Mullenweg, grondlegger van WordPress). Akismet gebruikt input van alle gebruikers om te leren wat spam is. Door deze plugin te activeren, installeren hoeft niet, want hij zit gewoon in de core van WordPress, en te gebruiken geef je input aan het hele Akismet-systeem. Veel spam-reacties filtert Akismet al uit overigens. Je zult ook merken dat als je het gaat gebruiken je steeds minder van die onzinberichten tussen je reacties vindt.
Allereerst door op activeren te klikken in de Plugin-lijst. Maar nu moet jouw website ook nog gekoppeld worden aan de Akismet server en database. Dat doe je door een Akismet API-key op te halen.
Je hebt daarvoor een WordPress.com account nodig.
En je moet even een aantal stappen doorlopen. Om het je makkelijk te maken heb ik ze hier voor je op een rijtje gezet.
Kind kan de was doen!
1. Activeer de plugin in je dashboard
2. Geef aan dat je de sleutel op wilt halen. Deze melding staat boven je lijst met plugins
3. Klik nogmaals op Sleutel Ophalen. Akismet staat nu klaar om hem in te voeren.
4. Nog een keer klikken
5. Log in met je WordPress.com-account of maak er eentje aan.
Akismet, Worpdress.com WordPress.org vallen allemaal onder Automattic.
6. Bevestig je inschrijving voor een WordPress.com-account als je een nieuwe aangemaakt hebt.
7. Bepaal welke contributie bij jou past. In principe kun je Akismet gratis gebruiken. Maar je kunt hier ook bedenken wat het je waard is om gevrijwaard te worden van Spam. Officieel vraagt Akismet een contributie van bedrijven.
8. Je ontvangt nu een mailtje met jouw Akismet API-key
9. Het mailtje met jouw Akismet API-key. Dit is een unieke code. Hou hem prive. Net als je wachtwoorden.
10. En de laatste stap: De Akismet API-Key invoeren in de plugin op je dashboard. Op de plek waar je rondtocht begon om je key op te halen. Instellingen bijwerken en klaar!
Vanaf nu zal Akismet leren van elke reactie die jij al Spam markeert.
Happy Blogging!
Heb jij ook wel eens te maken gehad met Spam? Wat heb jij er toen mee gedaan? Laat je ervaringen en vragen achter in het reactieveld hieronder...en reken maar dat ik ze modereer! 😉
Denk je dat jouw vrienden hier iets aan hebben? Help ze door dit artikel te delen.
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.