Maar wat ís dan een goede website? Regelmatig krijgen we deze vraag, vaak met de onuitgesproken hoop dat we nu dan het ei van Columbus of dé Silver Bullet uit onze rugzak trekken.
Met alle systemen die er uitgerold worden, zou je bijna denken dat het ook zo werkt. En eerlijk is eerlijk, ten dele is dat ook zo.
Echt waar, maar wil je er iets mee kunnen dan is het handig te begrijpen waarom.
In de pre-historie van de websites was het hebben van een site alleen al een reden om op te vallen. En daarmee effectief te zijn. Naarmate het gebruik en de mogelijkheden van het internet groeiden veranderde dat. Ken je dat gevoel als je nog wel eens een website met een design uit de vorige eeuw tegenkomt? Ach toch…
Terwijl het toen top notch was. Echt iets om serieus te nemen.
Met de komst van o.a. WordPress veranderde er veel. In mijn beleving is het er al heel erg lang, maar WordPress 1.0 was er pas in 2004. In de 11 jaren daarna heeft het zich ontwikkeld van een wat geekie dingetje naar een volwaardig systeem dat iedereen in staat stelt om een eigen website te maken en te beheren.
Dat alleen al heeft heel veel veranderd. Om te beginnen omdat er veel meer websites zijn gekomen. Die hoeveelheid betekent nu dat je meer moeite moet doen om op te vallen, in Google naar boven te komen, waardevolle content te leveren en mensen te boeien.
Echt waar? Moet je meer moeite doen om mensen te boeien? Ik denk van wel.
Wij mensen zijn hele interessante, maar ook rare wezens. We lijken zo ontwikkeld en modern, maar heel veel van wat we doen en laten komt nog direct vanuit ons “oer-brein”. En als je dat begrijpt kun je er goed je voordeel mee doen.
Één van de dingen die je je moet realiseren is dat wij geprogrammeerd zijn om veranderingen, dingen die opvallen of afwijken te registreren. Dát trekt onze aandacht, dáár stoppen we tijd en energie in. Begrijpelijk, wat af wijkt kan iets zijn waarvoor je op moet passen (een plotseling opduikende sabeltandtijger bijvoorbeeld) of wat je een ongelooflijke kans biedt (hé, met een vuurtje wordt mijn vlees veel lekkerder).
Met de systemen die we in de webdevelopment en de marketing tegenkomen werkt het net zo.
Het eerste dat in mij opkomt nu zijn de salespages, die eindeloos-ik-wist-niet-dat-er-zoveel-over-gezegd-kon-worden-waar-zit- de-buy-button pagina’s. Ooit waren ze effectief. Waarom? Omdat ze opvielen, nieuwsgierigheid wekten, een zekere mate van onvoorspelbaarheid hadden. En nu? Wat denk jij als je zo’n pagina tegenkomt? Precies!
En zo werkt het ook met alle andere systemen. Het is namelijk niet alleen het systeem op zich dat werkt, het is in belangrijke mate het feit dat het onze aandacht trekt. Waren we er net aan gewend dat je een opt-in in je zijbalk moest zetten, blijkt een opt-in in de header effectiever. Dus waar zie je ineens de opt-ins verschijnen…juist! Maar inmiddels is ook dat weer achterhaald en staan ze weer terug in de zijbalk. Of krijg je ze in een pop-up.
Hetzelfde geldt voor video’s, sliders, mooie afgeronde randjes met schaduw. Of de kleurstellingen: van bont-kijk-eens-wat-ik-met-mijn-photoshop-kan, naar clean en lean. Allemaal website mode.
Ben ik nu tegen systemen? Nee hoor! En we kunnen je er ook echt mee helpen. Door goed te kijken naar wat jij nu echt wilt bereiken met jouw website, hoe dat past in jouw bedrijfsstrategie en bij jouw doelgroep. Afhankelijk daarvan maak je keuzes voor een goede website en er is niks mis mee om dat in een systeem te gieten.
Zeker is dat daarbij kennis om de hoek komt kijken die op elke website van toepassing is, ik noem dat de psychologie van de website. Als je begrijpt hoe mensen kijken en wat hen triggert en boeit kun je het gedrag van jouw bezoekers in zekere mate sturen.
En hoe fijn is het om dan een toolbox te hebben waarmee je moeiteloos die elementen plaatst en vormgeeft. Die combinatie is echte POWER!
Dat is ook de reden dat er bij al onze trainingen naast de pure techniek ook uitgebreid ingegaan wordt op het waarom van wat je doet. Als je dat begrijpt en meester bent kun je namelijk met een goede website veel sneller en effectiever inhaken op veranderende behoeftes en bewegingen in de markt.
Dit doen wij bijvoorbeeld in de training over de Thrive Content Builder, maar ook die over MailChimp of SEO en bloggen.
Maar, vertel eens, wat doet jou besluiten om jouw tijd en aandacht aan een website te besteden? Wat is jouw eerste trigger? Wanneer is het jouw verdere tijd en aandacht waard? Plaats je reactie hieronder in het reactieveld.
Gewoon uit nieuwsgierigheid, maar ook als een soort mini-onderzoek waarmee we elkaar kunnen helpen om nog betere websites krijgen voor onze business. Plaats gerust een link als je wilt dat anderen jouw site beoordelen. Het liefst met een concrete vraag. Reclame en spam stellen we niet op prijs.
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.