Vergeet brainstormen, er is iets veel beters

Voordat je nu opstuift met "Ja maar! Ik heb altijd hele goede ideeën tijden een brainstormsessie!", vraag ik je even verder te lezen.

Brainstormen is vooral effectief voor bepaalde mensen: diegenen die toch al weinig moeite hebben met zeggen wat zij vinden en denken. De van nature wat stillere zullen eerder geneigd zijn om hun mond te houden, soms ook uit schaamte of angst iets “doms” te zeggen. Of doordat ze het idee hebben toch nooit zoiets geweldigs als die anderen te opperen.

The killing of de creatieve flow

Bovendien is het moeten wachten op je beurt dodelijk voor de creatieve flow. Als je niet al gewoon je briljante gedachte kwijtraakt in de verwoorde gedachtenstroom van jouw mede brainstormers, dan is het wel het vertrouwen in jezelf omdat jij niet bovenaan in de pikorde staat en je eigendunk voelt krimpen onder de verbale en non-verbale afkeuring op jouw idee. 

En dat is jammer. Vaak zijn stillere mensen hele goeie observators en hebben ze (bewezen!) echt niet minder goede ideeën. Als groepsproces is brainstormen dus op zijn hoogst suboptimaal

Hoe maak je beter gebruik van de creativiteit van een groep?

Er zijn vele werkvormen die dat effectiever aanboren dan brainstormen en bijna allemaal hebben ze één kenmerk gemeen: ze werken schriftelijk.

Ook hier geldt echter dat de blik van de ander en de mogelijkheid om afkeuring te laten blijken remmend werken op de vrijheid om je te uiten.

Brainwriting omzeild dit. Het is schriftelijk, dus je kunt met z’n allen tegelijk je gedachten laten stromen zonder stoorzenders.

Daarnaast is het anoniem, niemand kijkt wat jij opschrijft. En als laatste: je reageert op elkaar. In iedere stap bouw je verder op wat er in de vorige door iemand anders is neergeschreven. 

En als bonus zul je merken dat alles dat naar voren komt om de One-Liners te schrijven ook heel bruikbaar is om de rest van jouw content op te stoelen.

Ik heb het mee mogen maken in een One-Liner sessie met Hanneke van Schrijfsessies.nl. Het overtrof alle verwachtingen wat daar uit kwam! Ik wist gelijk dat dit een prachtige kans is voor ondernemers die worstelen met pakkende zinnen. En zo is de workshop One-Liners voor ondernemers geboren.

Natuurlijk gaan we dan Brain writen en zo met de groep de mooiste One-Liners creëren voor jouw bedrijf.

Leg een stevige basis voor een helder verhaal

Maar er is meer! Ook al heb je nog zo’n mooie zin, je zult merken dat het bij de ene wel en bij de ander niet werkt. Daar zit een logica achter die te maken heeft met voorkeurs communicatiestijlen. Als je die weet kun je daar rekening mee houden in jouw uitingen en toch authentiek blijven! Of er bewust voor kiezen om dat juist niet te doen.

Ook daar gaan we het over hebben. En hoe je dat gebruikt op jouw website en in jouw e-mails. Omdat je iets van waarde hebt te delen, iets dat de moeite waard is om gehoord te worden. Waar jouw hart van gaat huppelen en je andere mensen verder mee brengt.

Hoe je dan met alles wat er uit deze workshop komt pakkende artikelen schrijft behandelen we weer in de volgende workshop.

Zie ik je…bij de One-Liners voor Eénpitters?*

*twee-takt en 6 cylinders zijn ook welkom 😉

Er zijn nog 4 plaatsen vrij!

Nu met LAST-minute korting

Enkele ticket 97  €57*

extra voordelige
Duo ticket €137 €87*

* prijzen excl. btw

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: