Vast in maintenance mode? Gééén Paniek!!!

Het zal je gebeuren….je leest de blog van Biz2Web over een nieuwe WordPress versie…fantastisch…verbetering…Gelijk doen dus.

En dan dan…loopt je website vast. Je blijft dan in vette letters op een verder akelig wit scherm de boodschap zien:

Briefly unavailable for scheduled maintenance

of de Nederlandse vertaling er van.

Of je krijgt een heerlijk rustgevend wit scherm, zonder die angstaanjagende dikke zwarte letters.

Als dat eventjes zichtbaar is komen de meeste mensen er nog wel redelijk rustig doorheen. Maar als het langer aanhoudt, of erger nog helemaal niet meer weg gaat, slaat bij veel mensen toch de schrik om het hart.

Wat gebeurt hier? Waar komt die maintenace mode vandaan?

De mededeling op zich is geen probleem. Echter als hij aanhoudt komt dat meestal doordat WordPress en één of meerdere plugins niet helemaal lekker samengaan na de update.

Overigens kan dit probleem zich ook voordoen als je alleen maar een plugin update.

Lastig hieraan is dat zowel je voorkant als het dashboard van jouw website niet meer bereikbaar zijn.

En nu? Ik kan helemaal nergens meer in!!

De boosdoener hierin is een file .maintenance die aangemaakt wordt tijdens de update en die ook weer verwijderd moet worden. En dat gebeurt nu even niet.

Blijft jouw site dus hierop hangen dan is er gelukkig wel een oplossing mogelijk. Je zult echter wel even je FTP in moeten duiken.

Dat doe je door naar een ftp-programma te gaan, of dit te installeren, als je het nog niet hebt. Neem daarvoor bijvoorbeeld Filezilla.

Filezilla inlogschermBovenin typ je de ftp-gegevens die je van jouw hostingbedrijf hebt gekregen. Dat is iets dat er uit ziet als ftp.jouwdomeinnaam.nl (of .com, etc.), een ftp-gebruikersnaam en een ftp-wachtwoord. Weet je deze niet meer, vraag ze dan op bij je hostingbedrijf.

Als je dan bent ingelogd krijg je aan de rechterkant alle bestanden te zien die op de server staan. Feitelijk is dit jouw website..

Je zoekt dan naar een file die .maintenance heet. Let op de punt voor de filenaam. Die hoort daar. Deze file verwijder je en grote kans dat je WordPress het nu wel weer doet.

Soms echter is ook dit niet genoeg en blijft je site in maintenance mode hangen. Ben je bezig om een thema of een plugin te updaten, dan kan het zin hebben om de betreffende plugin of thema te deleten (ook weer via FTP). Dat zou in bijna alle resterende gevallen de oplossing moeten bieden.

Lukt het dan nog niet, dan moet je nog iets dieper de bestanden in duiken (nog steeds via FTP). Ga naar de folder die “wp-content” heet en zoek naar de map “upgrade”. Delete deze in zijn totaliteit.

Is je site na één of meer van voorgaande stappen weer in de lucht, probeer dan nogmaals de update te draaien. Of check op zijn minst of de plugin, het thema of WordPress zelf wel goed ge-update is.

Had je dit nou kunnen voorkomen?

Nou nee, waarschijnlijk niet. Dit is een euvel dat af en toe voorkomt sinds WordPress automatische update mogelijk maakt. En zoals gezegd loopt er dan iets niet lekker, meestal met een plugin of een thema.

Had je de schrik kunnen voorkomen? Ja, dat wel. Als je altijd zorgt dat je een back-up draait voordat je gaat updaten, weet je zeker dat je terug kunt vallen, mocht het fout lopen.

Dat is ook de reden dat wij een back-up service aanbieden. Gewoon elke dag een back-up die opgeslagen wordt op een veilige plek. Zodat je ook in dit soort gevallen altijd direct weer terug kunt naar een moment dat alles nog wel werkte.

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

9 comments
Neem deel aan dit gesprek

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.