Thema’s voor jouw WordPress website.

In een WordPress website wordt het uiterlijk bepaald door het thema dat je geïnstalleerd hebt. WordPress websites worden standaard geleverd met het thema Twenty Eleven. Niks mis mee, misschien een beetje stijfjes, maar om je de waarheid te zeggen, het zou mij niet verbazen als je de 10.357.828ste was die dit thema op zijn site heeft staan. Niet een uitgelezen manier om je te onderscheiden.

Natuurlijk gaat het om de inhoud, maar de looks geven ook een boodschap mee.

Gelukkig zijn er heel veel thema’s beschikbaar, betaald en gratis, waarmee je bijna in een handomdraai een andere look aan jouw site meegeeft.

Bos | Easy WordPress WebsiteSommige thema’s zijn ” as is”, je installeert ze op jouw WordPress website en alleen als je echt verstand hebt van html en vooral css, kun je er wat aan veranderen. Veel andere thema’s hebben zogeheten theme-options. Een aparte tab onder “Weergave” of  “Appearance” in het dashboard. Daar kun je basic tot verregaande aanpassingen doen om jouw thema een eigen uitstraling te geven.

Ik kan mij voorstellen dat je door de vele thema’s het bos niet meer ziet. Daarom heb ik een paar tips voor je op een rijtje gezet om jou te helpen een betere keuze te maken.

Tips om een thema te vinden voor jouw WordPress website

Tip 1

Bedenk wat de belangrijkste functie van jouw WordPress website gaat zijn. Voor een winkel heb je andere eisen dan voor bijvoorbeeld een portfoliosite. Wil je ook een blog? Of een forum? Of is het gewoon een site waarop jij jouw boodschap kwijt wilt.

Tip 2

Detail overzichtpagina | Easy WordPress WebsiteKijk eens op: http://wordpress.org/extend/themes/. Hier staan op het moment van schrijven 1524 thema’s. Ze zijn niet allemaal even goed. Als je echter op de naam van het thema klikt krijg je allemaal details te zien, ook hoeveel mensen er hun waardering aan gaven en hoe tevreden ze gemiddeld zijn. Verder krijg je te zien wanneer de laatste update was en onder stats vind je hoe vaak een thema gedownload wordt. Ook interessant is ” See what others are saying…”. Je komt dan op het WordPress forum. Je krijgt dan een aardige indruk van de issues die er aan zo’n thema kleven. Laat je er niet bij voorbaat door afschrikken. Geen enkel thema is perfect.

Tip 3

Gebruik de thema zoeker instellingen onder ” thema installeren” in het dashboard van jouw WordPress website of op de thema pagina van http://wordpress.org. Zo kun je vrij makkelijk het aantal zoekresultaten beperken tot een overzichtelijk geheel.

Tip 4

Durf je al wat meer, dan is een thema waaraan je aspecten in kunt stellen misschien iets voor jou. Suffusion is een hele bekende, even als Atahualpa. Nadeel van deze twee is dat ze wel erg veel instelmogelijkheden hebben en je daarom al vrij goed moet weten hoe een WordPress thema in elkaar steekt. Of er veel tijd in kunt en wilt steken 😉

Iets eenvoudiger, maar nog steeds met veel mogelijkheden is Constructor of Page Lines. Beide zijn ook wat nieuwer en daarmee beter aangepast aan de eisen en mogelijkheden van nieuwe browsers.

Verder zijn er heel veel thema’s WordPress websites waar je de headerfoto kunt vervangen, kleuren in kunt stellen en lettertypes en layout veranderen.

Voor de mensen die helemaal de vrije hand willen hebben en thuis zijn in html en css, is Toolbox een aardige uitdaging. Dit is eigenlijk de opvolger van Sandbox en geeft je alle ruimte om je eigen design toe te passen.

Tip 5

Kijk ook eens bij betaalde thema’s. De meeste zijn niet zo duur, voor een paar tientjes heb je al een lidmaatschap met ongelimiteerde download voor een jaar (Elegant Themes) of een licentie voor één thema. Neem eens een kijkje bij Themeforest, Woo Themes of Solostream. Of Google op “Premium Themes WordPress” .

Tip 6

Er worden regelmatig overzichten gepubliceerd met ” de beste 10-20-100 thema’s voor WordPress websites”. Leuk om ideeën op te doen. Google maar eens op ” best wordpress themes 2011 (of 2012)” Als je er geen jaartal bij zet krijg je ook hele oude overzichten, de thema’s die daar in staan zijn niet allemaal courant meer.

Veel succes!

 

 

 

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: