Leestijd:
5 minuten
Moeilijkheidsgraad:
Schrijf jij blogs? Grote kans dat die allemaal een ander onderwerp hebben. Dan zou het toch wel fijn zijn als jouw bezoekers een overzicht hebben van wat jij allemaal aanstipt. En ze daar ook makkelijk kunnen komen.
In WordPress heb je daarom de mogelijkheid om “tags“ te gebruiken. Ik kan mij voorstellen dat het je niet helemaal duidelijk is wat dit zijn en waarom je ze überhaupt zou gebruiken... Toch is er wel wat voor te zeggen om goed te weten wat je er mee kan bereiken.
Tags zijn iets anders dan keywords. Je kunt ze meer zien als een label dat je aan een post hangt. Letterlijk betekent het dat ook. De kunst is om met weinig tags een zo relevant mogelijk weer te geven onder wat voor woord de inhoud van jouw post of pagina valt.
SEO en navigatie
Tags zijn nuttig in twee opzichten. Ze kunnen je helpen bij de SEO (zoekmachine-optimalisatie) van jouw site en ze kunnen zoals hierboven al aangegeven dienen als extra navigatiemogelijkheid voor je bezoeker.
Om met het laatste te beginnen: tags bieden dus snel overzicht van de onderwerpen op jouw site. Verder hebben tags een beduidend hogere fun-factor dan de reguliere menu's. Mensen vinden het leuk om door tags te grasduinen en komen op veel plaatsen op jouw site waar ze anders nooit zouden komen, tenminste... Als je voor een prettige toegankelijke en opgeruimde tagcloud zorgt. En als je nagedacht hebt over de tags die je gebruikt.

Prettig toegankelijke Tagclouds
Een tagcloud moet mensen uitnodigen om er met hun muis overheen te gaan en te klikken. Zo komen ze tijdens hun bezoek ook op andere pagina's van jouw site terecht en blijven ze langer. Dit draagt ook weer bij aan jouw ranking in Google en ander zoekmachines.
Tagclouds heb je in diverse vormen en zijn over het algemeen makkelijk te installeren m.b.v. een widget. Hoewel die hele wilde en drukke, zoals die hiernaast, inmiddels wel uit de mode zijn heb je ook tagclouds die voor een variatie in grootte en kleur kunnen zorgen. Eentje die goed werkt is de Ultimate Tagcloud Widget. Makkelijk te configureren en het zorgt meteen voor een beetje dynamiek op jouw site.
Een opgeruimde tagcloud
Tags en een en tagcloud moeten uitnodigen, niet ontmoedigen. Het is reuze verleidelijke om aan elk artikel wel tien tags mee te geven, je weet immers maar nooit waar jouw bezoekers op zoeken. Maar zo laat je eigenlijk niet alleen zien dat jij zelf niet zo goed weet waar jouw bericht over gaat, je zorgt ook voor een overvolle en onduidelijke tagcloud.

Je zal echter de eerste niet zijn die werkt volgens het principe “meer is beter“. Het resultaat is een overvloed aan tags die eigenlijk geen directe relatie hebben tot de inhoud.
Een andere veelgemaakte fout is het niet aanhouden van uniformiteit. Tags zijn hoofdletter – en syntaxgevoelig. Als je dus een loopbaancoach in Apeldoorn bent gebruikt in je ene artikel de tag “ Loopbaancoach Apeldoorn” in een volgende “Loopbaan Coach Apeldoorn” en in nog weer een volgende “loopbaancoach Apeldoorn” heb je drie verschillende tags.
Bezoekers die de ene tag met hoofdletter aanklikken komen vervolgens niet bij het artikel terecht met de tag zonder hoofdletter. Zo mis je dus een kans om jouw bezoekers kennis te laten maken met jouw diensten en kennis. Bedenk daarom voor je tags gaat gebruiken welke labels in jouw geval echt zinvol zijn en houd vast aan één syntax.
Tags en SEO
Zorg er voor dat je “ Use noindex for archives” en “ Use noindex for categories” aangevinkt hebt staan en “Use noindex for posts” juist niet. Een goede sitemap creëer je door bijvoorbeeld de plugin Yoast SEO van Joost de Valk te gebruiken. Deze plugin heeft daarnaast nog andere hulpmiddelen om jouw site SEO optimaal te maken.
Wanneer kies je nu voor tags en wanneer voor categorieën? Om eerlijk te zijn is dat een beetje arbitrair. Als richtijn kun je aanhouden dat je beter voor tags kiest als je vaker blogt, zeg 2 tot 3 keer in de week. Publiceer je er niet meer dan 1 tot 4 per maand dan zijn categorieën meer voor de hand liggend. Niet helemaal waterdicht deze keuze, hij gaat al niet meer op als je jaaaaren blogt en mensen nog steeds graag jouw oude posts lezen. Maar maak in ieder geval een keuze.
Als je voor tags gaat, zorg er dan voor dat de op pagina waar de zoekresultaten getoond worden samenvattingen te zien zijn, in plaats van de hele berichten. Zo voorkom je dat jouw bezoekers te veel moeten scrollen of het overzicht kwijtraken.
Tags op berichten én pagina's
Standaard geeft WordPress je de mogelijkheid om tags te koppelen aan jouw (blog)berichten, de posts. Je vindt die mogelijkheid als je een bericht aanmaakt of bewerkt. Rechts in de zijbalk staat een veld met tags. Naar believen kun je er hier een aantal in vullen, gescheiden door komma's, of kiezen uit eerder gebruikte tags. Nadat je je bericht gepubliceerd hebt zul je de tags onderaan jouw bericht zien staan.
WordPress levert standaard niet de mogelijkheid om tags aan pagina's mee te geven. En dat kan wel eens jammer zijn. Bijvoorbeeld als je redelijk wat pagina's hebt en vrij wat onderwerpen behandelt op jouw site. Bovendien is het een mooie extra navigatiemogelijkheid voor jouw site.
WordPress zou WordPress niet zijn als iemand daar niet een plugin voor had bedacht. Tag Pages is een plugin die je mogelijkheid biedt op dezelfde manier als bij berichten tags toe te voegen aan pagina's. Een plugin die wij zelf vaak gebruiken omdat deze nog een paar extra mogelijkheden biedt is Category to pages WUD.
Wat zijn jouw ervaringen met tags? Gebruik je ze zelf ook? Op jouw website, of als bezoeker? Laat het ons hieronder weten. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.