Spreek je moers taal!!!

Talen | Biz2Web

Heb jij dat ook? WordPress geinstalleerd, vol goede moed aan de slag met je site…is alles in het Engels!!!

Of de helft wel en de helft niet…Niet fijn.

Één van de gevolgen van het internationaal zijn van een systeem als WordPress is dat Engeles de voertaal is.

Maar gelukkig ook dat jij niet de enige bent die wel eens een andere taal wil gebruiken. Binnen WordPress is het meestal vrij makkelijk op te lossen.

Natuurlijk in elk geval WordPress zelf. Maar wat nog meer?…

Als je de handleiding van Easy WordPress Website gevolgd hebt, dan zie je al dat ik je verwezen heb naar de Nederlandse afdeling van WordPress.org. De WordPress die je daar download krijgt Nederlandse vertaalbestanden meegeleverd. Maar buiten dat staat er in een ander bestand ook dat hij deze moet gebruiken.

Heb je nu toch een Engelse versie geinstalleerd dan krijg je nu de eerste fix. Hierbij maak je gebruik van een zogeheten FTP-programma zoals Filezilla of Cyberduck. Je hebt dus FTP-toegang nodig tot jouw WordPress installatie op jouw server. Deze gegevens heb je gekregen van jouw hostingbedrijf bij het aanvragen van jouw webruimte.

Allereerst zul je op http://nl.wordpress.org de laatste Nederlandse versie moeten downloaden en uitpakken op jouw pc.

 

Daarna moeten ze geupload naar jouw Worpress installatie. Theoretisch zou je ook kunnen volstaan met alleen de vertaalbestanden uit deze download. Maar omdat je dan wel zeker moet weten dat deze en de Engelse installatie die je nu hebt van dezelfde versie zijn, raadt ook WordPress zelf aan om alle bestanden te downloaden en weer te uploaden. Ben je ook gelijk weer helemaal bij.

Maar natuurlijk doe je dit niet voordat je een back-up hebt gemaakt van je hele website!

 

Maak nu met bijvoorbeeld Filezilla verbinding met jouw server.

Filezilla upload | Biz2web

Maak je geen zorgen over de bestanden die er al staan. Filezilla, of elk ander FTP-programma, zal je vragen of het bestaande bestanden moet overschrijven. Hier kun je aangeven dat hij dat alleen moet doen als deze gewijzigd zijn.

Je hebt nu de meest recente versie van WordPress én de bestanden om WordPress Nederlands te maken. Deze vind je in de map wp-content >> languages. Rustig laten staan, je hoeft er verder niets meer mee.

Wat je wel nog even moet doen is WordPress vertellen dat hij daar gebruik van moet maken.

Dat doe je in het bestand ” wp-config.php ” . Je zult dit even moeten downloaden van af de server. Dat is eigenlijk hetzelfde als uploaden, maar dan omgekeerd. Doe dit door te dubbelklikken op wp-config.php. Laat verder alles in je FTP-programma staan zoals het nu staat.

Staat dit bestand op jouw pc, dan open je het met een tekst-editor als bijvoorbeeld kladblok. Beslist geen Word of iets dergelijks! Die voegt onderwater allerlei extra’s toe waardoor je WordPress het straks allemaal niet meer snapt en dus niet meer werkt.

nl_NL-aanpassen | Biz2WebZoek de volgende code op:
define ('WPLANG', ''); of define ('WPLANG', 'en_EN');
en verander dit naar
define ('WPLANG', 'nl_NL');

Heb je dat gedaan dan moet je het bestand weer terugzetten op de server. Ook dat doe je weer met dubbelklik. Maar dan op de wp-config.php op jouw pc. Als er gevraagd wordt of er overschreven moet worden ga je daarmee akkoord.

Nu heb je jouw bestaande Engelse WordPress omgezet naar een Nederlandse versie.

Cool?

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: