Je zal je inmiddels wel afvragen of ik aandelen heb bij Yoast, maar nee. Helemaal niets. Alleen soms heb je plugins die gewoon heel goed doen wat ze moeten doen.
Naar aanleiding van onze ervaringen op de Internet Boostcamp en omdat er via Webwise Webinar opnieuw een vraag binnen kwam, nog een vervolg op de blog van vorige week.
Stap voor stap SEO dus. Content is King, maar het is wel handig als je weet hoe je die beter onder de aandacht krijgt.
Nee, moeilijk is het niet. Het is vooral werk dat je volhardend en nauwkeurig uit moet voeren. Je hebt er echt geen technische kennis voor nodig en kunt een heel eind komen zonder dure marktonderzoeken.
Wat heb je dan wel nodig om jouw website SEO te optimaliseren met behulp van de WordPress SEO by Yoast?
En realiseer je dat SEO geen statisch gegeven is. Soms zul je naar aanleiding van jouw statistieken uit Google Analytics je SEO optimalisatie aan moeten passen. Immers de wereld en dus ook jouw doelgroep, dus bezoekers, zijn dynamisch. Houdt je bezig, zullen we maar zeggen.
Als je de plugin geactiveerd hebt zie van nu af aan onder de tekstverwerker van elke pagina en elk bericht een extra formulier.
Per pagina of bericht kun je een keyword opgeven, in de plugin wordt die “focus zoekterm” genoemd.
Maar voor je hier nu lukraak de term in gaat vullen die jij graag zou gebruiken, raad ik je graag aan eerst een bezoekje te brengen aan: het hulpprogramma voor zoekwoorden op adwords.google.com.
Het kan zijn dat je eerst nog een account aan moet maken. Please do, zonder dit blijf je als een blinde in het rond zoeken tot je toevallig ergens tegen aan loopt.
Kijk als je meer uitleg wilt even naar deze video die Alex van Dijl maakte naar aanleiding van onze Internet Boostcamp.
[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=vpEADUJGrK0′]In het hulpprogramma kun je per regel een zoekterm invullen. Die kan dus uit meer woorden bestaan.
Heb je zo een zoekterm uitgekozen, dan ga je weer terug naar je pagina of bericht en vult deze in bij focus zoekterm.
Je ziet onder focus zoekterm nu een hele rij waarden op groen (ppft) of op rood springen. Dat laatste betekent dat je er nog een en ander aan kunt verbeteren!
Het Snippet voorbeeld dat er boven staat kun je niet direct veranderen, maar gaat automatisch mee met wat je in de andere velden intypt.
Al met al blijven er nu 3 velden over waar je mee aan het spelen kunt.
De eerste is de SEO-titel. Deze valt goed op in de zoekresultaten van Google en daarnaast heeft het vóórkomen van de focus zoekterm hierin ook invloed in de waardering. Je kunt hier dus de titel aanpassen zonder dat je dit ook echt in je pagina of blog hoeft te doen.
Vul je hier niets in dan wordt hij gegenereerd op basis van je eigen titel.
Daaronder zie je een veld voor de meta-description. Dit is een stukje tekst waarmee je in korte zin een omschrijving geeft van jouw pagina of bericht. Ook deze wordt in de zoekresultaten van Google getoond. En het ook hier maakt het uit in de weging of de focuszoekterm er in voor komt. Een mooie gelegenheid om jou met een korte pakkende zin te onderscheiden van jouw concurrentie.
Google neemt als standaard de eerste zin van jouw tekst als je hier niets in vult.
Het derde veld waar je wat mee kunt doen staat onder dit formulier, dat is de slug. Zie je deze niet dan moet je hem even via scherminstellingen (rechts bovenaan in je dashboard) activeren.
De slug is het stukje dat verschijnt aan het einde van jouw url: www.easywordpresswebsite/dit-is-de-slug/. Ook deze kun je aanpassen zodat jouw zoekterm er goed in naar voren komt. Je kunt hier alleen kleine letter gebruiken en spaties zij niet toegestaan, vandaar de streepjes tussen de woorden.
Eehm, nou nee.
Als het goed is staat er nu in groen achter Page Title, Page Url en Meta Desription een getal (1) en een groen Yes.
Maar is dat ook zo bij Article heading en Content? Je zoekterm mag, nee móet, ook hier in voorkomen en beter meer dan eens.
Google kijkt er hierbij echter niet alleen naar of een term voorkomt, maar ook naar de verhouding ten opzichte van de tekst. Komt hij niet of nauwelijks voor, dan kun je je afvragen of dit wel echt het onderwerp van de tekst is, komt de term heel vaak voor, dan ziet Google dit als over-optimalisatie.
Om hiermee te spelen en te zoeken naar de juiste verhouding gebruik je het tweede tabje van WordPress SEO by Yoast, de Pagina analyse. Hier krijg je een waardering per onderwerp, in de vorm van een rood, oranje, geel of groen bolletje en suggesties waarmee je jouw tekst kunt verbeteren.
Het is goed je te realiseren dat Google steeds meer probeert te kijken als een echte gebruiker. Die is immers ook snel van jouw pagina af als hij valselijk gelokt wordt. Dat is dan geen content die waarde toevoegt.
Anderzijds is een bezoeker wel eerder getriggerd als er afbeeldingen te zien zijn die jouw tekst ondersteunen. En laten links naar andere pagina’s en sites zien dat jouw content valt in een groter verband. Of als je gewoon een goed verhaal hebt waar ze voor op jouw pagina blijven..
Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt, en gaat, om jouw site goed te optimaliseren. En wees niet ongerust, alles is weer te veranderen, opnieuw te doen.
Wil je nog meer uitleg of gewoon eens zien hoe het moet, dan nodig ik je van harte uit op de Webwise Webinar van vanavond, daar zal het zeker behandeld worden.
Succes!
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.