Responsive…moet dat?

Mobiele websites, kans of ergenis | Biz2Web

Grrr! Weer een website die ik na drie tellen wegklik. Ik was getriggerd door een bericht op Facebook en klik door. Maar helaas kom ik weer op zo’n website met 2 milimeter letters en tabjes die niet met je vingers te bedienen zijn.

Klaar ben ik daarmee! Mijn eigenbelang moet wel heel erg gediend zijn bij deze website, wil ik de moeite nemen om zoomend en heen en weer schuivend door de tekst heen te gaan.

En blijkbaar vinden veel mensen dat, anders had dit Google nooit in zijn algoritme voor mobiele zoekopdrachten opgenomen.

Zoals je misschien weet is het sinds 21 april 2015 iets dat meetelt in jouw ranking in Google. Al eerder postten wij daar een bericht over. Misschien niet leuk, maar wel terecht. Het gaat tenslotte om de bezoekers ervaring. Voor mij is daar de leesbaarheid in ieder geval een major factor in.

Waarom wil jij mobielvriendelijke websites hebben?

Websitebezoek via mobiele apparatuur neemt sterk toe. Al eind 2013 overtrof het aantal bezoeken wereldwijd per mobiel of tablet het aantal op een vaste computer. En dat is mooi. Dat betekent dat het voor gebruikers steeds gewoner en makkelijker is om via het internet hun informatie te halen. Bijvoorbeeld om te kijken wat anderen over jou zeggen. Of om te kijken of jij dat ene bloesje nu wel of niet op voorraad hebt. Of om in een gesprek aanvullende informatie op te zoeken.

Smart Isights zette in dit artikel op een rijtje wat er gebruikt werd om websites te bezoeken. 

Hoe vaak kijk jij zelf op een tablet of een mobiel ?

Tablets zijn steeds vaker een standaard item op de salontafel. En ook mobiele telefoons lijken steeds meer op een volwaardige, zij het wat kleinere tablet.

Ik merk zelf dat ik meer en meer als eerste mijn mobiel pak en daar op kijk. Helmaal als ik niet thuis ben. Ow ja, soms ook te veel. Het is wel verleidelijk  :-(. Hoe is dat voor jou?

Waarom zie ik iets anders als ik mobiel kijk?

De grap hierin is dat als iemand jouw website bezoekt WordPress bijvoorbeeld “ziet” of het wel of niet van een mobiel apparaat komt. In het thema van jouw website is het dan mogelijk om aan te geven dat hij zich anders moet gedragen afhankelijk van o.a. de schermbreedte.

Een andere mogelijkheid is om mensen dan door te sturen naar een complete andere website. Soms zie je dat wel, dan staat er bijvoorbeeld mobile.domeinnaam.nl of m.domeinnaam.nl in de url, terwijl je dat toch echt niet hebt ingetypt.

De oplossing met een thema dat dit regelt is verreweg de eenvoudigste. Inmiddels zijn er heel veel thema’s voor WordPress die volledig responsive zijn. Je kunt je dus lekker uitleven!

Een aantal jaren geleden gingen wij dan zelf nog wel eens aan de slag om het thema aan te passen, maar dat is gelukkig verleden tijd. Bij Biz2Web werken we alleen nog maar met thema’s die volledig responsive zijn.

Bij de partijen waar wij thema’s vanaf nemen, zoals bijvoorbeeld Thrive, Woothemes, Studiopress en Elegantthemes zijn de nieuwe thema’s ook alleen nog maar responsive.

Wil je een goede indruk krijgen, dan is het wel slim om even op een demowebsite van dat thema te kijken. Daar heb je ook de mogelijkheid om te zien wat dat thema doet op eenmobiel of tablet.

Hamburger meu op mobiele apparaten | Biz2WebCheck bijvoorbeeld het menu. Wanneer wordt dat een “hamburgermenu” . Gebeurt dat al op de tabletweergave of pas op een mobiele telefoon?

En die mooie grote foto op de home…je kunt je afvragen of dat het meest functionele is op een mobiel waar je toch maar een beperkte ruimte hebt om de aandacht van jouw bezoeker te vangen.

Ga je zelf aan de slag met WordPress dan is dit zeker iets om op te letten.

Welke mogelijkheden biedt een mobiele website jou?

Het mooie van dit alles is dat het je de kans geeft nog beter in te spelen op de bezoeker. Iemand die jouw website bekijkt vanaf een mobiel of een tablet doet dat met een doel. En die doelen kunnen wel eens anders zijn dan mensen die dat vanaf een pc doen. Waarschijnlijk zijn de bezoeken ook meer impulsief en meer informatief gericht dan een bezoek vanaf de pc bijvoorbeeld.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen wel meer onderzoek doen op een mobiel of tablet, maar een echte aankoop weer vanaf de pc. Dit artikel van Search Engine Watch geeft daar een mooi overzicht van.

Daarnaast zijn er ook bepaalde sectoren waarin je mensen makkelijker bereikt als je op hun “mobiele ervaring” inspeelt. Door een andere pop-up bij een mobiel bijvoorbeeld. Hoe iemand via een mobiel op jouw site komt kan daarbij ook van belang zijn. Komt iemand binnen op een zoekopdracht of krijg je juist veel verkeer via sociale media?

Merk je bijvoorbeeld uit jouw analytics dat mensen op een mobiel wel vaak op jouw site surfen, maar niet tot conversie overgaan, dan is het de moeite waard om te onderzoeken of je dat kunt veranderen. Is jouw site duidelijk genoeg? Of is het misschien een betere optie om mensen die jou mobiel bezoeken eerst een aparte weggever aan te bieden en daarna de relatie verder op te bouwen?

Ook zal de leeftijdsopbouw anders zijn. Hoewel steeds meer oudere mensen tegenwoordig met een tablet werken. Ook daar kun je rekening mee houden.

Je pop-ups er op aanpassen is om te beginnen al een eerste mogelijkheid. Daarnaast kun je ook zorgen dat iemand een andere pagina te zien krijgt, waar ofwel andere informatie op staat, of waar je bepaalde elementen weglaat om de leeservaring te verhogen.

Of heb je wel eens aan een direkt bellen-knop gedacht? Voor iemand die jou op een mobiel bekijkt een hele logische stap!

Het is de moeite waard om eens met jouw webbouwer te overleggen of je jouw website meer toe kunt spitsen op het apparaat waarvandaan gekeken wordt.

Mobiel biedt jou dus kansen!

Al met al levert de voortgang van de techniek weer mooie kansen. En wat mij betreft: op naar de websites die ik ook zonder vergrootglas kan lezen!

Welke kansen zie jij als je denkt aan moebiele websites? Of heb je nog een obstakel waar je graag een antwoord op ziet?

Deel het hieronder in het reactieveld. We horen graag wat jou helpt en uitdaagt.Laat hieronder een reactie achter

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: