Weet hoe je deelt op Facebook

Moet jij hier ook wel eens van tandenknarsen?
Je deelt jouw nieuwe blog of mooie landingspagina op Facebook. Maar in plaats van de zorgvuldig uitgekozen uitgelichte afbeelding krijg je in de post een uit zijn voegen getrokken of raar afgesneden random afbeelding te zien en een tekst die in dit geval nergens op slaat.

In deze blog lees hoe dat komt. Ik vertel je ook wat op voorhand kunt doen en hoe je het oplost als het mis gaat.

POsts delen op Facebook met de juiste informatie. Hoe doe je dat? Biz2Web

Hoe komt dit zo op Facebook terecht?

Als je een link deelt dan komt Facebook als het ware even neuzen op de site en neemt de eerste afbeelding en tekst die hij tegenkomt mee in de post. Dit heet scrapen.

Dat is niet noodzakelijkerwijs de beste info om te delen. Bij ons is dat het logo, maar omdat deze niet het juiste formaat heeft snijdt Facebook het boven en onder af. Dat ziet er echt niet uit. En soms slaat het gewoon nergens op bij wat je daadwerkelijk wilt delen. Je wilt immers visuele ondersteuning voor wat je schrijft..

Daarom wil je daarin kunnen sturen.

Facebook toont de verkeerde afbeelding bij delen - Biz2Web

Dit toont Facebook als we niets instellen

Hoe hou je controle over wat je deelt?

Je kunt natuurlijk altijd in de Facebook-post zelf een andere afbeelding uploaden. Als de tekst verder niet al te erg is, is dat een quick fix. Maar als een ander jouw pagina of bericht direct deelt zal het er wederom niet uitzien. Geen duurzame oplossing dus.

Het beste is het om dit in de website zelf aan te passen. Hieronder vind je twee manieren. Eén die werkt voor alle WordPress websites en één die werkt voor websites met de Thrive thema’s, zoals wij die standaard meeleveren met onze hosting.

Manier 1, voor alle WordPress websites 

Hiervoor heb je Yoast SEO-plugin nodig. Dit sowieso een goede plugin om op jouw webstie te hebben. Deze plugin geeft je o.a. de mogelijkheid om precies in te vullen wat je wilt laten zien als de pagina op Facebook wordt gedeeld.

1. De titel:
Je hebt vast een hele goede titel voor jouw bericht of pagina. Toch heeft het soms zin die voor jouw Facebookdoelgroep nog specifieker te maken. Dat doe je hier.

2. De omschrijving. In de Yoast plugin kun je een meta-omschrijving invullen die o.a. gebruikt wordt voor de weergave in het Google overzicht. Hier kun je die omschrijving uitgebreider en nog meer toegespitst op jouw Facebook-publiek invullen

3. De afbeelding. Zoals je in afbeelding 1 zag werkt het vaker niet dan wel om dit aan Facebook over te laten. Het komt er zoveel strakker en boeiender uit te zien als je een afbeelding gebruikt die de juiste maten en inhoud heeft voor een Facebookpost.

Gebruik de mogelijkheid tot social delen in de Yaost Plugin - Biz2Web

Kies de "Social" optie

Pas de 3 velden aan in de Social optie

Manier 2, voor websites met Thrive als content builder en thema

Feitelijk gebeurt hier hetzelfde als met de Yoast-plugin. Facebook neemt alleen de eerste afbeelding en tekst die het op jouw site tegen komt als er niets anders meegegeven wordt. Dat kan site-breed zijn, maar beter kies je voor afbeeldingen en tekst die bij de pagina passen.

Scroll door tot onder aan de edit-pagina. Daar vind je allerlei zaken die je kunt aanpassen, ook voor social media.

Ook hier geef je de titel, omschrijving en afbeelding op die jij het best bij deze pagina of dit bericht vindt passen. Daarnaast heb je hier ook de mogelijkheid om jouw twitternaam in te voeren. De mensen die jouw bericht re-tweeten krijgen dan ook gelijk de kans om jou te gaan volgen.

Het resultaat is een post op Facebook die er mooi uitziet. Ook de titel en de tekst is relevant. 

En als je dan toch bezig bent: zorg dan gelijk dat jouw afbeelding gebrand is! 

Delen op Facebook, geschrapte inhoud - Biz2Web

Pas de 3 velden aan in de Social optie

Deel de gewenste informatie van jouw pagina op Facebook - Biz2Web

En dan heb je een post met een mooie afbeelding en een tekst die ergens op slaat

Je moet wel een keus maken welke methode je gebruikt. Thrive overschrijft Yoast en soms werkt het elkaar tegen als je ze allebei invultEn toch werkt het niet!

Dit komt vaak voor. Je hebt alles ingevoerd en toch komt niet de gewenste informatie mee.
De meest voorkomende reden is dat je de pagina of blog al eerder hebt gepubliceerd en Facebook om de één of andere reden al op bezoek is geweest. Vaak omdat je bij het posten pas merkt dat je vergeten bent de share informatie aan te passen.

Deze informatie komt dan in de cache van Facebook terecht. Anders moest dit bij iedere vertoning weer opnieuw opgehaald worden, wat Facebook onmogelijk traag zou maken.

Daarom moet je de cache van Facebook even opnieuw voeren met nu wel de juiste informatie. Even opnieuw scrapen dus.

Dat doe je met de sharing-debugger van Facebook.Klik hier om naar de Sharing Debugger te gaan

Alles wat je daar hoeft te doen is de url die je wilt delen in te voeren en op “DEBUG” te klikken
. Je krijgt dan te zien wat Facebook in zijn cache heeft zitten en hoe lang geleden dat is opgehaald. Check eerst even goed of de info op jouw pagina of blog klopt en klik dan op “Scrape Again”.

Als alles goed is verschijnt nu de juiste informatie. Soms werkt de cache van jouw eigen browser tegen en zie je niets veranderen. Vooral Safari heeft daar een handje van. Even een andere browser gebruiken wil wel helpen. 

Gebruik de Facebook Sharing Debugger bij delen op Social media -Biz2Web

Was dit artikel waardevol voor je? Deel het gerust. We hebben gezorgd voor een mooie afbeelding en zinnige tekst 😉

Heb jij zelf nog een andere manier, laat het weten in de reacties hieronder. 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.