Permalinks?? Is dat zoiets als permafrost?? Nou…eeh nee.
Het zal je misschien niet eens opgevallen zijn. Maar als je WordPress installeert dan verschijnen er in eerste instantie in de URL balk van die halve toverspreuken…
http://easywordpresswebsite.nl/?p=218
Abracadabra en ja hoor…daar is de opgevraagde pagina!
Mooi, niks aan de hand dus. En technisch gezien is dat ook zo. Jouw website doet wat hij moet doen. Namelijk pagina’s en berichten tonen aan de bezoeker.
Toch is er een maar. Wij, als menselijke bezoekers, zullen voornamelijk naar de navigatie van de website zelf kijken om onze weg te zoeken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je ergens een link plaatst om mensen op jouw pagina attent te maken. Dan is het met zo’n page-id niet duidelijk waar deze pagina of dit bericht over gaat.
Daarnaast is er ook nog de kwestie met de zoekmachines, zoals Google. Ik hou het even bij Google, omdat deze in Nederland verreweg het grootste aandeel heeft (93% in 2011). Google kan niet veel met een omschrijving als /?page_id=218. Staat daar echter /permalinks-de-geheimen-van-de-url, dan is het ineens te koppelen aan zoektermen.
Hoewel minder dan voorheen, neemt Google dit nog steeds mee in de uiteindelijke ranking van een pagina. Best een argument dus.
Maar goed, jij bent al zover dat je jouw WordPress website geïnstalleerd hebt. En je zit met die rare URL’s. Wat te doen?
Onder Instellingen>>permalinks vind je een lijst met keuze mogelijkheden voor jouw url’s.
Dit heet permalinks, omdat het de bedoeling is dat deze na publicatie niet meer veranderen. Juist doordat je ze ook kunt gebruiken om naar jouw site te laten verwijzen op een andere site of in een e-mail. Verander je ze wel, dan zal de eventuele bezoeker geconfronteerd worden met een error 404, pagina niet gevonden!
In eerste instantie gebruikt WordPress dus de default waarde: http://easywordpresswebsite.nl/?p=218.
Voor jouw website gebruik je echter het beste: http://easywordpresswebsite.nl/voorbeeld-bericht/
Deze krijg je door de radio-button voor “berichtnaam” aan te zetten. Als je dat doet verschijnt er in de regel er onder, bij “aangepaste structuur”: /%postname%/.
De andere mogelijkheden zijn vooral interessant als je veel blogt of een nieuwssite hebt en het tijdstip van posten van groot belang is.
Klik nu op de knop “wijzigingen opslaan” et voilá….van nu af aan heb jij ook wat ze noemen, Pretty Permalinks.
Dit kan gebeuren...wees gerust, jouw site is niet weg! Wat er aan de hand is, is dat WordPress de standaard notatie om moet zetten naar de mooie notatie. Daarvoor gebruikt dit het bestand .htaccess.
Het kan gebeuren dat dit bestand om de één of andere reden niet aangemaakt is bij de installatie, of dat het niet beschrijfbaar is voor WordPress. Dat de rechten daarvoor niet goed staan.
Nu ga ik even wat technischer worden, maar schrik niet. Ook jij kunt dit aanpassen.
Om te beginnen moet je zorgen dat je FTP-toegang hebt tot jouw site…Wil je weten hoe dat moet kijk dan in de handleiding van Easy WordPress Website die je hier kunt downloaden.
Dan zoek je het bestandje .htaccess. Omdat er een punt voor staat is dit een zogeheten “verborgen bestand”. Soms staat de optie om die te tonen uit. Er van uitgaand dat jij Filezilla gebruikt, tover je deze te voorschijn door in het menu “Server>>Tonen van verborgen bestanden forceren” aan te zetten.
Staat het bestand er niet, dan gaan we hem nu aanmaken. Dat doe je door op je eigen computer in kladblok of een editor als gvim een bestandje in platte tekst aan te maken met de volgende inhoud. Gebruik in geen geval een tekstverwerker als Word of Libre Office, o.i.d! Dit gaat niet werken.
<IfModule mod_rewrite.c>
# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress
Sla dit bestand op en upload het daarna naar jouw server. Zorg dat hij in de “root” komt te staan. Dus in dezelfde map als jouw index.php.
Als WordPress jouw .htaccess file niet automatisch kan updaten geeft hij onderin een boodschap als If your .htaccess file were writable, we could do this automatically, but it isn’t…
Dit betekent dat WordPress niet genoeg schrijfrechten heeft om op de server de wijzigingen aan te brengen. Zodoende snapt hij helemaal niets meer van de url die er nu uit komt en kan hij geen pagina’s meer vinden. Vandaar de 404-errors.
De precieze instellingen verschillen per server. Je zult dus even moeten proberen.
Door naar het bestand te gaan en met je rechter muisknop te klikken krijg je een menuutje met onderin “bestandsrechten”. Klik dat aan.
Nu krijg je het volgende te zien:
In eerste instantie zorg je dat de schrijfrechten voor de eigenaar aangevinkt staan. Onderin staan nu de cijfers 644. Probeer nu nogmaals je permalinks aan te passen in het WordPress dashboard.
Werkt dit niet, dan probeer je het aan te passen voor de groepsrechten (de regel er onder) en probeer het opnieuw. Onderin staat nu 664.
Als laatste kun je de Publieke Rechten aanpassen, mocht voorgaande niet geholpen hebben. Nu staat er onderin 666.
Ga niet verder met rechten toekennen als het je lukt om de .htaccess te beschrijven. Je zet immers steeds verder de deur open voor kwaadwillenden van buiten af.
Is de .htaccess beschreven, dan kun je op de zelfde manier de rechten weer terugzetten naar 660 of 664. Ook om veiligheidredenen. WordPress heeft het nu niet meer nodig, tenzij je weer de permalinks aan wilt passen…
Lukt het met dit alles nog niet, dan raad ik je aan om contact op te nemen met jouw hosting-partij.
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.