Pagina’s en berichten… waarom je blog niet doet wat jij verwacht

Leestijd:

5 minuten

Moeilijkheidsgraad:

Je hebt een WordPress website want je wilt berichten oftewel blogs plaatsen. Van allerlei kanten heb je namelijk gehoord dat het je helpt om je expert-status te verhogen. Of dat het je helpt om beter gevonden te worden in Google. En wees gerust... ja dat is ook zo.

Maar hoe pak je dat nu aan? Waar staat die blog? Een vraag die bij ons nogal eens langskomt. Want alhoewel het niet ingewikkeld is moet je toch even begrijpen hoe WordPress "denkt".

De blogpagina: hier begint de verwarring meestal al. Om te beginnen heb je vast een pagina met de titel "blog" aangemaakt zodat je daar trots jouw eerste blog op kunt zetten. Trots als je bent dat je nu zover gekomen bent om jouw werk en passie via het internet te delen kijk je op je blogpagina en... dan gebeurt er... NIETS! Je checkt nog een keer, ja het staat er toch echt niet!

Of wat ook regelmatig gebeurt: je ziet je blog wel, maar de "lees meer" die je vaak tegenkomt laat zich niet zien. En zo zijn er nog wel een paar ongewenste mogelijkheden te bedenken. Herkenbaar? Dit is allemaal het gevolg van de verwarring over wat een pagina en wat een bericht is.

De meeste pagina's op een website zijn ook echt dat: pagina's. Je maakt ze als zodanig aan. Plaatst de inhoud er op: teksten, afbeeldingen, misschien hier en daar wat video's. Klaar. Veel zul je er niet meer aan doen. Een blogpagina heeft echter een andere status. Deze maak je wel aan, maar in principe doe je er daarna op de pagina zelf niets meer mee.

Dat blogberichten op je blogpagina verschijnen regel je namelijk onder het tabje berichten in je WordPress dashboard. Een blogbericht is inhoud met een kortere actualiteitswaarde. En WordPress behandelt ze daarom ook anders. In beginsel is WordPress daar ook voor bedacht. Bij iedere standaard installatie komen de blogberichten op de voorpagina te staan.

Ik vergelijk het wel eens met een boek en een krant. Van boeken komen wel herdrukken, waar dan het een en ander een beetje in verandert. Maar dat is maar af en toe en niet totaal. Een krant brengt iedere dag weer andere inhoud, maar blijft wel het zelfde heten als geheel. Je kunt uitstekend de krant van vorige week lezen, toch heeft die van vandaag andere lading. Een andere actualiteitswaarde dus.

De meeste mensen willen een website die er uitziet en voelt als een website. Dus een Homepagina met vaste tekst en de blogberichten die ergens verder op op de site staan, op een aparte blogpagina. Dus hoe zorg je nu dat de blogberichten op de blogpagina verschijnen?

Allereerst moet je in je dashboard dus een pagina aanmaken waar je de berichten op wilt laten verschijnen. Die noem je blog, of nieuws, of iets anders creatiefs. Voor WordPress maakt het niet uit. Vervolgens maak je aan WordPress duidelijk dat dit de pagina is waar je je blogberichten wilt hebben. Dat doe je onder "Instellingen" --> "Lezen".

Geef daarna aan dat je een Statische website wilt hebben. Vervolgens selecteer je de pagina die je als homepage wilt gebruiken en de pagina waar de blogberichten op moeten komen. Je zult nu zien dat er nu wel berichten op je blogpagina verschijnen (als je ze tenminste aangemaakt hebt).

Ook zul je zien dat je nu de "lees meer" wel zichtbaar is. Die werkt namelijk niet in pagina's, alleen in berichten. De reden daarvoor is dat je op een overzichtspagina van blogberichten niet zoveel tekst wilt hebben dat jouw bezoekers heel ver naar beneden moeten scrollen om bij het volgende bericht te komne. Bij pagina's is dit natuurlijk niet aan de orde.

Maar waar maak je nu die berichten aan? Als je ze niet onder het tabje “pagina's” aanmaakt, waar dan wel? Vrij simpel: meer omhoog in het WordPress-dashboard staat een tabje “berichten”. Dit is de plek waar je jouw blogberichten aanmaakt. Het werkt vrijwel hetzelfde als een pagina aanmaken maar met een belangrijk verschil. Bij een bericht kun je namelijk nog categorieën en tags toevoegen. Wil je weten wat dat zijn en hoe je ze gebruikt lees dan onze blog hierover: Tags in WordPress slim gebruiken.

Alhoewel je standaard maar één blogpagina kunt aanmaken is het mogelijk om meerdere blogs in je website te publiceren. Stel nu dat je een Website hebt waar je verslag doet van reizen over de hele wereld. Ik kan mij goed voorstellen dat je dan op zijn minst een opsplitsing per werelddeel wilt hebben. Of op vervoer...

Of je hebt een site over muziek en wil opdelen naar muziekstijl. Jazz, rock, fusion... ik noem maar wat. Voorheen gebruikten wij hiervoor de plugin blog-in-blog. Deze wordt echter sinds enige tijd niet meer ondersteund en geeft daarom ook in de latere versies van WordPress problemen.

Nieuw in WordPress: blogpagina's per categorie. Oftewel de WordPress community heeft ook bedacht dat dit soms handig is en het opgepakt en ingebouwd. Inmiddels kun je in je dashboardmenu dan ook kiezen voor de opties "Berichten" en "Categorie". Bij de optie berichten kun je in je menu één specifiek bericht als tab toevoegen. Eigenlijk op dezelfde manier als je een pagina toevoegt.

Kies je voor "categorie" dan kun je op basis van de categorie die aan de blogs gekoppeld is een eigen pagina maken. Doordat je aan een blog meerdere categorieën kunt koppelen kun je een bericht ook op meer pagina's terug laten komen. Bijvoorbeeld voor het reisbureau: single-reizen en Zuid-Amerika. Kies je bij een bericht voor single-reizen als categorie, dan verschijnt het bericht daar, kies je voor Zuid-Amerika, dan verschijnt deze op de andere overzichtspagina.

Met Thrive Content Builder is het ook mogelijk om heel specifiek blogpagina's aan te maken. Of om bijvoorbeeld de laatste of meest populaire blogs een prominente plek te geven op je Home pagina. Thrive geeft je met de post grid de mogelijkheid om op categorie-niveau, op basis van tags, auteur, datum of zelfs specifieke post-id's blogs te tonen op die plek die jij wilt.

Superhandig! We zijn benieuwd of jij zo verder komt. Brengt het je op nieuwe ideeën? Heb je nog een vraag?

Laat in de reacties hieronder weten wat je denkt en deel dit bericht om zo ook andere ondernemers te inspireren.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

17 comments
Neem deel aan dit gesprek