Van opt-in naar upsell

Van opt-in naar upsell met Thrive Leads | Biz2Web

Als ondernemer bouw je graag een langdurige relatie op met jouw ideale doelgroep. Je geeft ze de mogelijkheid jou te leren kennen en te begrijpen wat jij voor hen kunt betekenen. Dat kan heel goed door ze direct iets in handen te geven waarmee zij jouw kennis en ervaring kunnen beleven. Dat is waar het opt-in formulier in beeld komt. De opt-in als eerste handshake dus, maar wat doe je daarna?

Een opt-in is een makkelijke manier om zonder dat het jou telkens moeite kost waarde te leveren aan jouw bezoekers. Hoe handig is het dat nieuwe bezoekers, mensen die jou en jouw werk nog niet kennen zo de mogelijkheid hebben om jou en je werk risicoloos te leren kennen?

Als bijkomend voordeel belanden mensen zo ook nog eens op je e-maillijst. Zodoende kun je de prille relatie die je dan hebt gaan verstevigen door nog meer waarde te bieden. Tips, blogs, evenementen, aanbiedingen. Misschien geef je ze in de opt-in een document met jouw grootste inzichten, of een audiofile met oefeningen of een lezing. Of een serie video's waarmee ze een paar praktische direct toepasbare handvatten krijgen. De mogelijkheden zijn legio.

Maar wat is na de opt-in de volgende stap?

Dan is er de mogelijkheid om via jouw lijst te gaan upsellen zoals dat heet. Producten en diensten aanbieden die verder gaan in de funnel. Meer waarde bieden. Waarde die meer kost in tijd, geld en commitment. En natuurlijk kun je ze die aanbiedingen per mail sturen. Maar ik kan je verzekeren dat als jij veel mail verstuurt met veel verkooppraat je lezers gauw klaar zijn met je e-mails. Waarschijnlijk zal je lijst eerder krimpen dan groeien. De unsubscribe-knop is immers gauw gevonden in de e-mails die je verstuurd (wanneer je het tenminste netjes volgens de regels doet).

Een andere mogelijkheid is om je aanbod te verwerken in je reguliere blog e-mails. Zo kun je bijvoorbeeld een korte (voor)aankondiging doen van iets wat je wilt aanprijzen nadat je wederom eerst waarde hebt geboden. Roept minder aversie op, maar wordt over het algemeen vrij slecht gelezen en heeft een lage doorklikratio (mensen bekijken je aanbod helemaal niet). En komen ze dan toch op je website omdat ze jouw blog willen lezen, zien ze nog steeds de freebie die ze allang hebben... verloren moeite dus!

Hoe handig zou het dan zijn om van de opt-in een upsell te maken?

Maak kennis met de "opt-in state". Deze zorgt er voor dat iemand die al is ingeschreven op jouw lijst een 2e gratis weggever krijgt wanneer hij terugkomt via jouw e-mail. Een aangepaste (slimme) opt-in zogezegd. Met iets dat voor jouw bezoeker op dat moment wel interessant is. In Thrive Leads, dat wij veel gebruiken, bestaat de mogelijkheid om opt-ins een aantal verschijningen (states) mee te geven.

Allereerst heb je de "default state". Dat is wat iedere nieuwe bezoeker te zien krijgt en sluit aan bij wat de doelgroep kan helpen als ze nog zoekende zijn en jou niet kennen. Dat houden we dan ook zo. Maar daarna wordt het interessant.

Je kunt namelijk ook een "already subscribed state" aangeven. Komt iemand nou terug op de website én herkent de website deze bezoeker, dan krijgt hij een andere opt-in te zien. Eentje die meer van toepassing is op de plek van deze bezoeker in jouw funnel. Je kunt er zelfs voor kiezen om bezoekers waarmee je al een hele goede relatie hebt helemaal niets meer te laten zien behalve clean content.

Dit doen we door gebruik te maken van de states in Thrive Leads. De echte truuk is dat je in de mail die je naar jouw lijst stuurt niet de gewone link zet, maar een zogeheten Smart Link. Deze link vertelt jouw website dan dat deze bezoeker de freebie al heeft en toe is aan een volgende aanbieding. Bijvoorbeeld jouw instaptraining. Of jouw boek dat net is uitgekomen met een VIP-korting voor trouwe lezers.

Die Smart Link komt dus ook uit Thrive Leads.

Het mooie is nu dat het een lerend systeem is. Gaandeweg de tijd zal Thrive Leads leren dat verkeer vanaf een bepaalde computer een bezoeker is die al verder in de funnel thuishoort. Dus als deze persoon met enige regelmaat de mails opent komt er een moment dat, als hij of zij vanaf bijvoorbeeld een link op Facebook naar de website gaat, het ook herkend wordt als iemand die al op de lijst staat.

Cool he!?

Wat zou jij nou nog leren om jouw website een boost te geven? Laat het ons hieronder weten in de reacties.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.