Oh jee, nu heb ik het echt verknald… en dan!?

In een eerdere blog lieten we je zien hoe je een losse plugin in je website aan of uit kunt zetten. Bijvoorbeeld om ongewenst gedrag ongedaan te maken. Maar wat nou als je een plugin installeert en je hele site gaat plat? Een slechte plugin kan je website namelijk ook helemaal onbereikbaar maken. Crashed and burned zogezegd… wat dan!?

Nou… allereerst kalm blijven natuurlijk. Je hebt er immers voor gezorgd dat je een recente backup hebt toch? Dat kan bijvoorbeeld met een plugin zoals BackupWordpress en wanneer je een goede hostingprovider hebt dan verzorgd deze dit ook altijd voor je.

Regelmatig een backup maken is in elk geval wel wat we je aanraden. Zo kopieer je jouw hele website (incl. database) eenvoudig naar een zip-bestand op de server. Dat bestand kun je als het misgaat downloaden en gebruiken om je site te herstellen. Zodoende kun je altijd terug naar hetgeen je had voordat het mis ging.

Alvorens je dat gaat doen kun je echter ook nog een andere oplossing proberen. Namelijk het uitschakelen van de problematische plugin via FTP. Je kunt hiervoor de map van de slechte plugin weggooien of tijdelijk verbergen. Dit laatste is heel makkelijk door een punt vooraan in de bestandsnaam te zetten. WordPress schakelt deze plugin dan uit en zodoende kun jij weer bij je website.

Eigenlijk te simpel voor woorden maar het werkt in 99% van de gevallen als er iets misgaat met een plugin. Als dat verbergen met een . in de naam bij jouw hosting provider niet werkt kun je de plugin altijd nog weggooien.

In het kort:

  1. Open je favoriete FTP-programma (Filezilla bijv.) en verbind met je site.
  2. Zoek de map met plugins op je server op (/wp-content/plugins).
  3. Verwijder of verstop de map van de problematische plugin.

Veel succes!

Mocht je dit een nuttige tip vinden laat het ons dan even weten. Natuurlijk kun je ook reageren wanneer je nog vragen hebt.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.