Mijn Esprit d’escalier over Google Analytics, SEO en bloggen

Eerste Nationale Blogathon

Na de webinar van vorige week had ik een echt ‘esprit d’escalier-momentje over de vraag hoeveel verkeer wij kregen op onze website.

Deze vraag beantwoorden met een getal klopt op zich wel, maar feitelijk is dat helemaal niet interessant.

Stel dat uit jouw Google Analytics blijkt dat jij wel 200.000 bezoekers per maand hebt, maar er maar 2 zijn die langer dan een paar seconden blijven…ik weet het, ik chargeer een beetje…dan is jouw site niet echt wat je noemt een ‘werkende website’.

Uit Google Analytics kun je dit soort gegevens heel goed naar boven krijgen. En het is gratis, wat ook nooit weg is.

In deze blog ga ik je uitleggen hoe je uit Google een aantal interessante gegevens naar boven haalt. En waarom bloggen in dit verband een zeer waardevolle manier is om die cijfers ten goede te keren.

Google hebben we allemaal wel eens van gehoord. Ook jij zult vast wel eens gegoogled hebben. Maar wat voor jou als website eigenaar minstens zo belangrijk is, zijn de gegevens die Google voor jou verzamelt over jouw website als jij een Google Analytics account hebt.

Zoals natuurlijk hoeveel bezoek je krijgt, wat zij allemaal doen op jouw site. En hoelang zij blijven.

Met die gegevens kun je dus de effectiviteit meten van jouw website.

Voor jou neem ik even drie gegevens onder de loep die jou heel snel laten zien of jij een werkende of een saboterende website hebt.

Dat zijn het ‘bounce-percentage’ en de flow en de organische bezoeken.

Bounce percentage

overzichtKlik in je Google Analytics dashboard op het tabje ‘overzicht’. Daar krijge je een pagina met allerlei cijfers over de weergave van jouw website.

Het bouncepercentage is het aantal bezoekers dat binnen een paar seconden besluit dat ze niets te zoeken hebben op jouw site. Dat mensen jouw site niets voor hen vinden is op zich nog niet zo’n probleem. Wel is het jammer als jij veel mensen op jouw site krijgt die dat vinden. Dat kan betekenen dat jouw product niet aansluit bij de behoefte van de markt. Maar het kan ook zijn dat jouw content volgens Google iets anders zegt dan het werkelijk doet. Ik haal nog maar eens mijn ‘schattige pinguin’ aan waarvan ik een plaatje had geplaatst in een artikel over het Google Penguin algoritme. Dat leverde een flink bounce-percentage op. Niet meer doen dus.

Wat jij wilt is bezoekers binnen halen die blijven en die jouw waarde gaan zien. Door het vertrouwen dat je daarmee opbouwt kun je hen tot jouw klanten gaan maken.

Heb jij helder wat jouw bezoekers doen op jouw website? 

Bezoekersstroom

Een ander interessant gegeven is de flow die Google Analytics laat zien. Met groene en rode pijlen krijg je een mooi visueel plaatje. Je ziet letterlijk waar mensen op door klikken en waar ze van jouw site afgaan. Ook dit plaatje kan best pijnlijk zijn, meer het geeft je ook de kans om jouw site te verbeteren.

Als je nu veel blogt en blogs naar elkaar linkt, ga je merken dat jouw flow steeds meer lagen krijgt. Mensen klikken van het ene naar het ander artikel door.

Bezoekersstroom in Google

En dat is wat je wilt, zo leren mensen jou kennen.

Let jij er op dat je jouw bezoekers uitnodigt om door te klikken op jouw website? Deel jouw ervaring hieronder in het reactieveld.

Organisch verkeer

In het verband met bloggen is het ook nog eens zeer interessant om te weten hoeveel ‘organisch’ verkeer je daarmee genereert. En mocht je dan, net als ik nog steeds, de associatie met biologie krijgen…organisch verkeer is verkeer dat via zoekresultaten op jouw site terecht komt. Ook dat haal je uit jouw Google Analytics onder het tabje Acquisitie.

En vaak is dat via jouw blogs. Zeker als je die goed schrijft en goed optimaliseert voor zoekmachines kan dat een hele waardevolle extra deur zijn naar jouw bedrijf.

Waar let jij op als je blogt?

[rad-hl]Dit alles is dan ook de reden dat wij juni hebben uitgeroepen tot Biz2Web-Blogatelier-Blogmaand.[/rad-hl]

Wij nodigen jou van harte uit om mee te doen en zonder Blogstress de zomer in te duiken.

Met als start de afgelopen webinar (ok, nog net in mei), volgende week de Bloggen zonder Stress training en als klapper op de vuurpijl de[rad-hl]Eerste Nationale Blogathon.[/rad-hl]

Kon je na de webinar al gelijk aan de slag met een aantal praktische tips, in de training van 11 juni ga je zeker met één blog naar huis die klinkt als een klok en werkt in Google. En de wetenschap dat je dit kúnt!

Eerste Nationale Blogathon

[rad-hl]Daarmee ben jij de perfecte kandidaat om mee te doen aan deze Eerst Nationale Blogathon op 25 juni a.s.[/rad-hl]

Zo ga jij de zomervakantie in met óf een heerlijke rustgevende voorraad blogs, of op zijn minst de wetenschap dat ook jij zakelijke blogs kunt schrijven die werken voor jouw website en jouw bedrijf.

Lijkt je dat wel wat?

Laat hier dan je naam en e-mail achter en we sturen je de informatie, of schrijf je in voor onze Bloggen zonder Stress training op 11 juni.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: