Maak je blog scanbaar, 7 tips …

Van blog naar super blog. Vorige week beloofde ik jullie om in de toekomst verder in te gaan op het schrijven van goed leesbare en goed vindbare blogs.

Omdat ik je graag snel op weg help nu alvast de eerste 7 tips om jouw blog scanbaar te maken…
Het eerste dat je je af wilt vragen: Hoe lezen mijn bezoekers mijn blog? Om het kort te zeggen: niet…

Je wilt natuurlijk bereiken dat jouw bezoekers jouw blog ook daadwerkelijk lezen. Wat op zich al een uitdaging is. Het blijkt namelijk dat mensen op een scherm niet zozeer lezen, als wel scannen. Onderzoek van Jakob Nielsen toont aan dat maar 16% van jouw bezoekers artikelen woord voor woord lezen.

En dat jouw bezoekers zeer bereid zijn bij de eerste hobbel al af te haken. Op zich logisch. Lezen op een scherm is gewoon moeilijker en vermoeiender.

 Daarom wil jij de lezer van jouw blog helpen.

Je wilt eigenlijk dat jouw bezoeker binnen 15 tot 30 seconden een idee heeft waar jouw blog over gaat.

Ankers | Easy WordPress Website | Maak je blog scanbaarZorg daarom jouw blog scanbaar is, zodat jouw bezoeker snel ziet dat er voor hem hier iets te halen valt. En het dus de moeite waard is om verder te lezen.

Je geeft jouw lezer dus ankerpunten: woorden en plaatjes in de tekst die opvallen en waar jouw bezoeker zijn ogen op kan laten rusten. En makkelijk terug kan vinden.

 

 

 Hoe maak je een blog scanbaar?

In feite met alles dat uit de tekst springt, zoals:

  •  Lijstjes Ogen en hersens houden van lijstjes…kort en krachtig geeft het een overzicht van de belangrijkste punten
  •  Titels en subtitels Een titel is een uitnodiging om verder te lezen. Maak je titel veelzeggend. Creatief is goed, maar hou rekening met je lezers. Waar jij om zit te grinniken achter je toetsenbord, brengt jouw bezoeker misschien alleen maar in verwarring…
  • Vormgeving Vet;schuingedrukt, verschil in lettergrootte, HOOFDLETTERS. Alles dat afwijkt van de gewone tekst trekt de ogen van jouw lezers er naar toe.
  • Hyperlinks Net als de andere opmaak trekken hyperlinks de aandacht en zijn ze makkelijker terug te vinden dan gewoon woorden in een tekst.
  • Witruimte Jazeker, het gaat om de inhoud, maar als die teveel op elkaar gepakt staat ziet jouw bezoeker door de bomen het bos niet meer. Zorg ervoor dat je niet meer dan 3-4 regels pure tekst achter elkaar hebt staan.
  • Hou het kort Omdat jouw lezers zo’n 25% meer tijd nodig hebben om te lezen wat jij schrijft, duurt het ze al gauw te lang. Wees daarom kort en krachtig
  • Hou je bij je onderwerp Oh ja, echt wel…..mijn GROOOTE valkuil! Ik zou zo graag nog wat dieper ingaan op het leesgedrag van mensen op het web, enne…oh dear, keywords, hoe lang is een ideale blog…of titel..? Nee dus!
    Het blijkt dat de meeste lezers afhaken als je teveel onderwerpen in één blog behandelt. Daarom maken wij er bij Easy WordPress Website ook een serie van…Dat hou je dus nog te goed.
Wij zijn heel benieuwd wat jij er al van in de praktijk breng…..en nog meer wat jouw ervaringen er mee zijn.
Heb je hier nog vragen over, stel ze gerust hier in het reactieveld hieronder of………
Kom naar de wekelijkse Biz2Web Webwise Webinar elke dinsdagavond van 20:00 tot 21:00 uur. Elke week dus de kans om jouw WordPress Website-vraag te stellen en direct een antwoord te krijgen

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: