Wat ik van Loesje heb geleerd (1)

Kijk om je heen

De meeste one-liners komen niet voort uit een vonk van inspiratie die je ineens overvalt.

In de afgelopen 17 jaar dat ik schreef met Loesje is het me misschien vijf keer gebeurd dat ik ergens zat of liep en dat er ineens een geschikte Loesje-tekst mijn hoofd binnenwandelde.

De momenten dat er kant- en klare teksten opborrelen uit je geest zijn zeldzaam. Ze komen ook bijna nooit zomaar binnen waaien.

Maak van jouw drijfveer een vikingschip - Workshop One-Liners voor EEenpitters - Biz2Web en Schrijfsessies.nl

Niet bij mij en ook niet bij andere Loesje-schrijvers. Het zijn legendarische momenten. De tekst ‘idealen in uitvoering’ met zo’n waarschuwingsbord. Dat was zo’n zeldzame spontane ingeving. En de tekst ‘Maak van je drijfveer een vikingschip.’ De teksten zijn allebei ontstaan uit een beeld dat onderweg op de fiets in je op komt bij wegwerkzaamheden of als je de Waalbrug oversteekt en meent in de verte iets vreemds te zien. 

De wereld als jouw magazijn

Het eerste advies om tot goede teksten te komen is: kijk zo vaak mogelijk om je heen om beelden in je op te nemen. Zo vul je het magazijn in jezelf -sommigen mensen houden meer van het woord ‘je bron’, dat is ook prima- met ideeën die rustig kunnen wachten tot ze op een keer van pas komen. ​​​​

Bij een schrijfsessie kun je putten uit dat magazijn. Tijdens zo’n schrijfsessie schrijft iedereen zoveel mogelijk teksten; alle associaties, vergelijkingen, filosofische gedachten, borrelpraat, onzin en saaiheid die er bij de onderwerpen in je opkomt schrijf je op. Je roept nooit: “welke gek/welk genie heeft dit geschreven?” want dan is de lol er gauw vanaf. Ik moest dat zelf wel afleren overigens. Maar als je niks zegt en gewoon samen doorschrijft en elkaars ideeën ongegeneerd gebruikt, kom je tot de meeste en soms de mooiste, resultaten.

En dan als je samen in een paar uur honderd teksten geschreven hebt, hoe selecteer je dan de bruikbare one-liners? Daarover de volgende keer meer.

Je eigen vikingschip?

Op 10 november gaan we onder andere one-liners voor elkaar schrijven tijdens een schrijfbrainstorm. Benieuwd wat we nog meer gaan doen? Schrijf je hieronder gelijk in of kijk hier voor meer informatie

Er zijn nog 4 plaatsen vrij!

Nu met LAST-minute korting

Enkele ticket 97  €57*

extra voordelige
Duo ticket €137 €87*

* prijzen excl. btw

Over Hanneke Beld

Ik ben al meer dan vijftien jaar Loesjeschrijver en trainer in het geven van Loesje-schrijfworkshops. Ik heb zelf verschillende methoden ontwikkeld om je schrijfproces creatief op te schudden, zodat je anders gaat kijken naar je bedrijf en je klanten.

Laat een reactie achter: