Links vanaf jouw website, wat is wijsheid?

Vandaag weer eens een stukje handleiding. Ons wordt namelijk regelmatig de vraag gesteld hoe je een pagina van een andere website moest linken vanuit jouw website..

Links maken | Easy WordPress WebsiteEen zinnige vraag die iedereen die met een WordPress site start vroeg of laat tegen komt.

Eigenlijk bestaat deze vraag uit twee delen:

  • Ten eerste natuurlijk hoe je het technisch voor elkaar krijgt om een link aan te maken,
  • Maar daarnaast ook wat de beste manier is om dit te doen.

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je zo’n link kunt laten openen.

Een link aanmaken, fluitje van een cent

Zoals zoveel dingen in WordPress is deze mogelijkheid gewoon in de WordPress installatie ingebouwd. Vanuit de tekstverwerker waarin je je bericht of pagina aanmaakt kun je elk woord of elke zin voorzien van een link. Hoe?

Allereerst zorg je dat je de betreffende pagina of het bericht geopend hebt in je dashboard, zodat je de tekst kunt bewerken.

Hyperlink toevoegen | Easy WordPress WebsiteZorg dat je de link waar je naartoe wilt verwijzen ergens klaar hebt staan. Door tekst te selecteren krijg je bovenin bij de icoontjes de mogelijkheid om een link toe te voegen als je op het kettinkje klikt.

In het scherm dat dan verschijnt kun je ofwel de externe link toe voegen, ofwel selecteren uit pagina’s die op jouw site staan. Want dat kan natuurlijk ook, verwijzen binnen jouw site.

Slim is het om ook de beschrijving even in te vullen, die zien jouw bezoekers als ze met de muis over jouw link gaan.

Sla je nu op dan heb je een link toegevoegd.

Linken naar een nieuw venster of niet?

Maar nu is de tweede vraag nog niet beantwoord en de uitvoering daarvan doe je ook in dit schermpje.

Link invoegen in bericht | Easy WordPress WebsiteJe hebt namelijk de mogelijkheid om te kiezen of je deze link wilt laten openen in een nieuw venster of tab.

Grofweg kun je hier de stelregel toepassen dat een link die verwijst naar een andere website geopend wordt in een nieuw venster en een link die binnen jouw website blijft niet.

Openen in een nieuw venster betekent dat jouw bezoeker de aangeklikte link in een andere window te zien krijgt dan die waar jouw site in staat. Maar, en dat is de truc, jouw site blijft nog wel open. Dit heeft twee voordelen:

Jouw site blijft op “bezocht” staan in de waarneming van Google. En een langere bezoektijd betekent ook dat Google jouw site eerder als interessant en relevant zal markeren.

En…jouw bezoekers kunnen jouw site makkelijker terugvinden als ze klaar zijn op de link waar ze naar toe gegaan zijn vanaf jouw site. Ze hoeven geen riedel van back’s aan te klikken, maar kunnen gewoon het betreffende tabje weer aanklikken.

Omgekeerd wil je bezoekers die eenmaal op jouw site zijn niet kwijt raken doordat ze met een interne link van deze geopende site af gaan. Daarom open je interne links altijd in hetzelfde venster en vink je deze mogelijkheid dus niet aan.

Klik hier, nooit meer doen!

Een kleine toevoeging hier op nog over de tekst die je selecteert om de link onder te hangen. Hoe vaak zie je niet “klik hier” staan met een link er onder…Kan, mensen snappen het wel. Maar Google houdt meer van links die beschrijvende termen bevatten. Dan zou je dus beter kunnen schrijven:  ” meer info over chocoladetaart “. Het is even wennen, maar het is te doen..

Ik hoop dat je zo weer een stapje dichter bij jouw optimale WordPress Website gekomen bent. Blijven er nog vragen over, dan nodig ik je graag uit deze hieronder te plaatsen in het reactie veld.

 

 

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: