Ik had technostress! En wat dat met jouw blogstress te maken heeft

Gefrustreerd technostress | Biz2Web

Gisteren kreeg ik een soort koekje van eigen deeg van het Universum. Ik deed een webinar voor het eerst helemaal in mijn eentje en gelijk haakte de techniek mij aan alle kanten een pootje. Alles was voorbereid, presentaties en video’s stonden klaar, de juiste websites al open…alleen het werkte voor geen meter!

Technostress dus. In alle toonaarden. Maar ik heb het overleefd en een goede les geleerd.

Dubbel grappig was dat het een webinar over blogstress was. Over stress om het schrijven en stress bij de techniek van het bloggen. Waar ik dan weer niet zo’n last van heb. Niet meer tenminste.

Toch was het goed om dit weer eens zo te ervaren. Dat je iets doet met het gevoel dat jij dit toch eigenlijk zou moeten kunnen (ik ben toch niet simpel!), maar het lukt gewoon niet. Maar het móet want je wil verder. Bzzzt – erase! – ineens heb je het denkvermogen van een pinda.

Herken je dat? Ik ben heel benieuwd naar jouw “moment van glorie” en hoe je dat hebt opgelost.

Blogstress | Biz2WebBlogstress is niet anders. Je weet dat je moet bloggen, wil je jouw bedrijf meer kansen geven. Maar het lukt niet zonder heel veel Moeite, Energie, Stress en Tijd. M.E.S.T. dus. Dat is ook de reden dat Saskia Steur en ik samen zijn gaan werken in de SAS&SAS trainingen. Omdat we zo in één dag alle aspecten van de blogstress kunnen tackelen.

Ik geef je daarom graag de kernpunten van de webinar hier nog eens op een rijtje.

Wat je direct kunt doen om beter en stresslozer te bloggen. In onze training op 11 juni gaan wij er natuurlijk dieper op in en laten we je er ook zelf mee aan de slag gaan.

[rad-hl]En! Aan het eind van deze blog doe ik ook nog een doekje open over een heel gaaf evenement dat wij organiseren. Waar ook jij met jouw blogs in de schijnwerpers kunt komen te staan.[/rad-hl]

Drie tips tegen Schrijfstress bij bloggen

1 Ken je doelgroep

Het lijkt een open deur, maar hoe beter jij weet voor wie je blogt, hoe beter je aan kunt sluiten bij wat zij echt willen weten. Dit vergroot zeker de betrokkenheid van jouw lezers. Maar het maakt ook het schrijven veel makkelijker. Je kunt jouw publiek echt voor je zien. Daarmee wordt het veel meer een gesprek en zal je merken dat de zinnen makkelijker uit jouw pen rollen. Met als bijkomend gevolg dat de impact ook veel groter is.

Denk daarbij aan allerlei aspecten als: leeftijd, werk, locatie…inkomen, noem maar op.
Wordt je daarmee oninteressant voor mensen die daar niet aan voldoen? (het meest gehoorde tegenargument om de doelgroep heel specifiek te nemen) Nee, maar wel véél interessanter voor wie dat wel doet.

2 Meet!

Meet je verkeer, het aantal blogs, de conversie, de reacties. Hoeveel mensen zich aanmelden op jouw lijst. Alles valt te meten. En dan kun je bijsturen. Want dat is het mooie van bloggen. Het is nooit fout, maar het kan altijd beter.

3 Systematiseer

Om te voorkomen dat je iedere keer weer overvallen wordt door de tijd, door “hoe deed ik dat ook maar weer…”. Je kunt een lijst maken van onderwerpen, een publicatieplan en de aanmeldingen voor jouw blogs.

Maar ook het schrijven zelf kun je systematiseren met bijvoorbeeld het Blogrecept van Saskia Steur. Dit is by far één van de meest waardevolle technieken die ik de afgelopen jaren heb geleerd.

Drie tips tegen SEO-stress bij bloggen

Je wilt niet alleen lekker schrijven, maar ook gevonden worden. Neem ik aan tenminste.

Buiten de warme contacten die je hebt in je lijst, je netwerk, de sociale media is het krijgen van nieuwe lezers zeer waardevol. Zo kun je immers groeien en meer impact leveren.

Die zullen vaak binnenkomen via zoekmachines, zoals Google. En ja, zoekmachine optimalisatie is een vak apart, maar ook jij als leek kunt al heel veel doen om daar resultaten mee te boeken.

1 Kies je zoekwoorden

Als je je doelgroep weet kun je gaan bepalen waar zij op zoeken. Door het gewoon te vragen, maar ook met tools als de Keywordplanner van Google Adwords. Speel er mee, probeer en, dat is het mooie, je kunt altijd nog aanpassen. Ook in blogs die je al gepubliceerd hebt.

2 Content is King, maar relevante content is BAAS!

Ook Google kijkt steeds meer naar de waarde van de content en past zijn zoekalgoritme daar op aan. En het mes snijdt hier aan twee kanten. Allereerst zal je als je waardevolle content levert meer mensen krijgen die ook daadwerkelijk iets doen op jouw blog. Dus lezen, reageren, doorklikken of zelfs meer. Maar voor Google betekent dit ook dat jouw website interessant is en zal je daarom meer “punten” geven.

3 Schrijf eerst en ga dan optimaliseren

Juist omdat je je lezers wilt boeien is het belangrijk dat je goed leesbare teksten schrijft. Ga je bij het schrijven al uit van de zoekwoorden en de optimalisatie, dan loop je het gevaar dat je nogal harkerige teksten produceert.

Ga je uit van de schrijftechniek van het Blogrecept dan zorg je er eerst voor dat jouw tekst authentiek is en waarde levert. Pas dan ga je kijken waar je deze kunt optimaliseren voor zoekmachines. Uiteraard zonder de tekst geweld aan te doen.

Dit is makkelijker dan je denkt. Zeker met een handige tool als SEO for WordPress by Yoast.

[rad-hl]Wil je echt meester worden en ook inzicht krijgen in het waarom en de meest gemaakte fouten, dan nodigen wij jou van harte uit op onze SAS&SAS training op 11 juni.[/rad-hl]

Heb jij ook tips om makkelijker en effectiever te bloggen? Deel ze in het reactieveld hieronder. wijzende-vinger

Maarrrrr Drrrumrrroll. Ik zou nog een aankondiging doen:

[rad-hl]25 Juni organiseert Biz2Web samen met het BlogAtelier de eerste Nationale Blogathon.[/rad-hl]

OK, wat is dat….?

Kort gezegd is de Nationale Blogathon zoals wij die organiseren één grote uitdaging om in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk goede blogs te schrijven. Je kunt hier zowel online als op locatie aan deelnemen.

Ons doel is om jou over je blogdrempel heen te helpen.

Maar er is meer:

  • In één middag schrijf je zoveel mogelijk blogs. Hiermee bouw je een voorraad op. Daarmee creëer je RUST voor langere tijd.
  • Je ervaart dat ook jij kunt schrijven, snel en effectief
  • Je krijgt tips en tricks die je direct toe kunt passen om jouw blogkwaliteit te verhogen
  • In diverse categorieën maak je kans op de Nationale Blogathon Award. Een mooie kans om jou in de picture te schrijven
  • En…heel belangrijk: het is FUN!

Wil je goed beslagen ten ijs komen, dan is de training op 11 juni een natuurlijk uitstekende voorbereiding.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan hier je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

En vergeet niet jouw moment van glorie of jouw super-blogtip te delen hieronder.wijzende-vinger

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

2 comments
Neem deel aan dit gesprek

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.