I love it when a plan comes together…

Responsive Webdesign | Biz2Web

Lean and Mean, de nieuwe trend in webdesign

Een trend op het gebied van websites is lean and mean. Leegte, ruimte gebruiken, zorgen dat jouw bezoeker jouw boodschap ongestoord binnen kan krijgen. En dat kan ook steeds beter met thema’s die responsive zijn (rekening houden met het scherm waarop ze bekeken worden)

En, eerlijk is eerlijk, ik ben er blij mee. Mij krijg je helemaal kierewiet met volgepropte pagina’s. Links rechts, onder boven…overal boodschappen en plaatjes. Ow, en lukt het jou om een artikel te lezen als er rechts bovenin een banner staat te knipperen? Of er steeds links onderin steeds een pop-up verschijnt over de nieuwe cursus die je echt, echt moet volgen!?

Mij niet hoor. Tenminste, ik lees het wel, maar weet later niet meer wat ik gelezen heb. Zie alleen maar die ene banner waarvan ik nu zeker weet dat ik er nooit op ga klikken…Ik zit soms met mijn hand over het scherm om maar ongestoord te kunnen lezen. Belachelijk natuurlijk.

Waar kun je op letten voor een lean and mean site?

Allereerst de kleuren. Overigens hoeft lean and mean niet altijd hetzelfde te zijn als steriel wit. Het is meer de hoeveelheid kleuren en het contrast die maken dat een website rustig en ruimtelijk of juist druk overkomt.

Groen is bijvoorbeeld een hele goede kleur om te gebruiken als mensen vertrouwen en geborgenheid wilt laten ervaren.

Maar ook het ruimte gebruik is van belang. Wat dat betreft is er heel veel veranderd voor websites. Steeds meer en meer worden websites geschikt gemaakt voor de diverse schermen waarop ze bekeken worden. Ze passen zich dus aan, responsive noemen we dat met een vakterm. Logisch, want op een smartphone bekijk je een website toch heel anders dan op een 27 inch beeldscherm.

Dat betekent dat wij bij het ontwerp anders dan vroeger niet meer uit hoeven te gaan van het kleinste scherm waarop wij verwachten dat de website bekeken wordt.

De bijna standaard breedte van 960px is daarmee van de baan. Yezzz! Heerlijk! Ruimte…

Sidebars, to the point is lean and mean

Één van de redenen dat in WordPress websites soms zo vol zijn is dat standaard de widgets die je toevoegt in de sidebars op elke pagina verschijnen. Ik heb er al eerder een blog aan gewijd waarin ik de Custom Sidebar en de Gaceful Sidebar plugins beschreef. Natuurlijk zijn er meer. Eentje die ik onlangs tegen kwam is de Simple Page Sidebars.

Ein-de-lijk een sidebar-plugin die het wat mij betreft helemaal begrijpt. Simpel en snel.

Uiteraard begin je met het installeren van de plugin op jouw website. Als je hem dan geactiveerd hebt verschijnt er op elke pagina die je hebt in sidebar van de editor een nieuwe mogelijkheid.

Simple Page Sidebars Instellen Default Sidebar | Biz2WebGebruik je hem voor het eerst dan moet je de plugin nog even vertellen welke sidebar er vervangen moet worden door de custom sidecars. Dat doe je onder Instellingen >> lezen. Standaard is die mogelijkheid er niet, maar deze plugin voegt dat toe.

Simple Page Sidebars Instellen Default Sidebar | Biz2Web

En dan is het een kwestie van per pagina een sidebar aanmaken en de widgets er naar toe slepen die jij er in wilt hebben. Voor die ene pagina.

Simple Page Sidebars Instellen Widget Area vullen | Biz2WebDat aanmaken doe je op de pagina zelf in de sidebar. Ga je dan naar Weergave >> Widgets dan zie je die nieuwe sidebar er bij staan.

Heb jij ook zo’n hekel aan steeds hetzelfde opnieuw doen?

Blij als ik was met deze plugin omdat hij een hoop voor mij en mijn klanten versimpelt, liep ik er wel al tegenaan dat als je maar een deel van de widgets anders wilt je per pagina iedere keer hetzelfde loopt te doen. Dat moet toch simpler kunnen…

Oplossing!?

Bij de widgets vind je standaard een widget die Widget Area heet. Daarmee kun je met één keer slepen alle widgets van een andere Widget Area kopiëren. Naar bijvoorbeeld jouw nieuwe custom widget area.

Creëer eventueel met behulp van een pagina die je klad of test noemt een voorgevulde widget area en vul die met wat je in ieder geval overal wilt hebben. De rest voeg je er dan aan toe. Er boven of er onder.

Dus:

Zo, dit was mijn opsteker van de week.

Wat werkt er voor jou? Wanneer vind jij een website prettig, of wat gebruik jij heel graag?

Ik zie heel graag jouw tips en ervaringen in de reacties tegemoet. De blog van vorige week over afbeeldingen gebruiken heeft op die manier een schat aan mogelijkheden opgeleverd.

En zie je die Simple Page Sidebars plugin zitten?…deel hem gerust op met de share-buttons

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

4 comments
Neem deel aan dit gesprek