Je herkent het misschien wel. Je schrijft een mooie tekst voor je blog of voor een pagina. Je leeft je helemaal uit in Word, plaatjes erbij. Tevreden leun je achterover. Nu alleen nog invoeren in WordPress en klaar.
Even selecteren… plakken… Appeltje-eitje toch?…
Maar dan begint het pas; de plaatjes, die lettertypes… ze doen niet wat je in gedachten had!
Wat is er aan de hand? Wie is er eigenlijk de baas?
Wordpress? De tekst? Of jij? Jij toch zeker?!
Het is heel begrijpelijk als je jouw teksten liever in een gewone tekstverwerker aanmaakt. Een mooi wit en overzichtelijk werkvlak. Geen afleiding… dan heb je waarschijnlijk nog niet het knopje “volledig scherm” gevonden.
Hiermee kun je in jouw WordPress tekstverwerker op een volledig wit vlak gelijk tekst in WordPress invoeren. Wil je dan weer naar de uitgebreide knoppenbalk, dan verlaat je dit scherm gewoon weer even. Werkt heerlijk kan ik je verzekeren.
Het eerste dat ik mensen altijd adviseer is om de tekst niet gewoon in de tekstverwerker van WordPress te plakken, maar te plakken als platte tekst en dan pas de opmaak te gaan doen.
Dat doe je met de knop voor “plakken als platte tekst”.
Deze staat op de tweede regel van de knoppenbalk. Zie je die regel niet dan moet je hem even uitklappen met het meest rechtse knopje op de eerste regel. (Dit wordt ook wel de Gootsteen genoemd)
Naast “plakken als platte tekst” zit een mogelijkheid de tekst in te voeren met “plakken uit Word”, maar persoonlijk heb ik daar niet zoveel goede ervaringen mee. Vaak is de Wordtekst toch een rommeltje qua onderwatercode en ben je alsnog veel aan het vogelen.
Plakken als platte tekst heeft een aantal voordelen:
In de knoppenbalk vind je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld:
Onder de uitklapknop “Paragraaf” in de knoppenbalk zie je wel 6 kopteksten staan. In de praktijk gebruik je alleen koptekst 2, 3 en misschien soms nog 4. Koptekst 1 is gereserveerd voor de titel van de pagina en wordt automatisch door jouw thema toegevoegd. Omdat je als regel nooit meer dan 1 koptekst 1 op een pagina gebruikt is deze dus al vergeven. Koptekst (4), 5 en 6 hebben een te lage importantie om van waarde te zijn in zoekmachines en zijn niet altijd mooi gecodeerd in de thema’s.
Blockquotes zijn stukken tekst die je extra aandacht wilt geven. In de thema’s wordt er vaak een plaatje van een quote-teken of een streep voor de tekst gezet. De tekst springt in en heeft meestal een andere opmaakstijl en een achtergrond.
Mij wordt vaak gevraagd of er niet ook een sluitend qoute-teken ingevoegd kan worden. Blijkbaar zijn we daar erg aan gewend. Helaas is dat maar moeilijk te realiseren. Je zult er dus mee moeten leven dat er alleen een openend quote-teken is.
Je hebt vast al de knop gevonden waarmee je media invoegt: afbeeldingen, audio en video’s. Maar hoe krijg je ze nou op de goede plek?
De tekstverwerker heeft weliswaar een WYSIWYG-modus, What You See Is What You Get. Maar die is toch niet 100%. De uiteindelijke opmaak is afhankelijk van de breedte van jouw pagina in de browser, de lettergrootte, het lettertype. Teveel factoren die de tekstverwerker zelf niet weergeeft.
Je bent er daarom op aangewezen om met “trial-and-error” uit te vinden hoe het er in de website zelf uit zal zien. Vooral waar het de positie van jouw afbeeldingen betreft.
Een afbeelding wordt daar ingevoegd waar jouw cursor staat. Meer expliciet: de linkerbovenhoek van jouw afbeelding.
Door tijdens het invoegen al aan te geven dat je heb links, rechts of gecentreerd wilt hebben kun je hem horizontaal verschuiven. De tekst zal er dan ook mooi omheen vallen.
Soms komt het dan toch niet mooi uit. Super irritant als er dan bijvoorbeeld net een paar woorden onder het plaatje vallen in plaats van er naast.
Dan kun je gaan spelen met de marges van een plaatje, de hoeveelheid witruimte er om heen.
Als je op een afbeelding in de tekstverwerker klikt wordt hij blauw en verschijnt er een klein icoontje van een plaatje. Door daar op te klikken kom je in een scherm waar je meer opmaak mogelijkheden voor jouw afbeelding kunt regelen.
Bijvoorbeeld de grootte. Je kunt hem kleiner maken als hij toch iets te fors uitvalt. Of toch rechts zetten als links je niet bevalt. Of er een link naar een ander bestand of een andere pagina achter zetten…
Maar ook onder het tabje “geavanceerd” een marge toevoegen. Heel eenvoudig door bij verticale en/of horizontale spatie een waarde toe te voegen. Dit is het aantal pixels dat er tussen de tekst en de afbeelding gevoegd wordt. Zo kun je een afbeelding dus iets naar beneden of naar links of rechts drukken. Ik heb er zelfs wel eens een negatieve waarde ingevoerd om een afbeelding omhoog te krijgen.
Ook daarover hoef je je geen grote zorgen te maken. WordPress slaat altijd wijzigingen op. Je kunt een oudere versie terughalen door eerst rechtsbovenin op “scherminstellingen” te klikken. Dat is een onaanzienlijk grijs knopje, helemaal bovenin waar je gauw overheen kijkt.
Daar staat de mogelijkheid om “revisies” aan te klikken. Als je dat doet en je scrollt door tot onder je tekstverwerker zie je de versies die WordPress opgeslagen heeft. Kies hier uit welke je wilt herstellen en je kunt weer rustig verder experimenteren.
Veel succes!
Heeft deze blog jou geholpen? Help je vrienden door hem te delen met de knoppen boven en onder deze blog. Thanx!
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.