Het verhaal van de verborgen pagina…

“Help mij pagina verschijnt niet in het menu! Wat nu?” Of…

“Ik wil helemaal niet dat deze pagina verschijnt in Google”

Twee kanten van de verborgen pagina.

Mijn pagina is er wel, maar verschijnt niet in het menu

Standaard plaatst WordPress alle aangemaakte pagina’s automatisch in de menubalk.

Als je een pagina aanmaakt en hij verschijnt niet is dan gebruik je waarschijnlijk een menu zoals je dat aanmaakt onder: Weergave >>Menu’s in je dashboard. Heb je de pagina daar nog niet dan toegevoegd dan verschijnt hij ook niet in je menu. Of het is een thema instelling. Sommige thema’s werken ook met een menu waar je pagina’s aan toe moet voegen.

 Waarom zou ik een pagina niet in mijn menu willen?

Maar stel jouw pagina verschijnt keurig en je wilt dat helemaal niet…of je hebt hem weliswaar niet in je menu toegevoegd, maar hij verschijnt wel in de zoekresultaten van Google.

 Met alle fuss rond Google lijkt dat misschien een beetje raar, maar er zijn goede redenen om dat bij tijd en wijle niet te willen.

Stel je hebt een prachtig e-book geschreven en je gunt het iedereen van harte. Maar je wilt toch wel in ruil daarvoor het e-mailadres van jouw bezoeker. Je vraagt hem zijn e-mailadres in te vullen in jouw opt-in en als beloning krijgt hij van jou een mailtje met een download-link.

Beetje jammer als die pagina dan toch in het menu komt te staan. Of in de zoekresultaten verschijnt en iedereen gewoon jouw werk kan downloaden. Of in een lijst van pagina’s zoals je die ook wel eens ziet op sites…

Exclude Pages Plugin | Easy WordPress WebsiteWat je kunt doen is de plugin Exclude pages downloaden. Hiermee heb je de mogelijkheid om een pagina uit te sluiten van elke lijst die automatisch gegenereerd wordt. Je kunt hem nog steeds handmatig toevoegen aan een menu in Weergave>>Menu’s, trouwens.

Let wel op dat ook alle pagina’s die je er eventueel onder hebt hangen als sub-pagina ook niet meer verschijnen.

 Klaar???

Nou nee, nog niet helemaal. Nog steeds kan jouw pagina geïndexeerd worden en dus verschijnen in de zoekresultaten van Google. Van waaruit iemand natuurlijk direct door kan klikken.

Om daar wat aan te doen kun je de plugin Yoast WordPress SEO gebruiken. Eigenlijk ga ik er van uit dat als je mijn blogs regelmatig leest je deze al hebt staan ;). Zo niet, misschien helpt dit je dan over de streep…

Met deze plugin kun je niet alleen je zoekmachine optimalisatie verfijnen. Je kunt ook automatisch een XML-sitemap aanmaken. Dan wordt er een inhoudsopgave gegenereerd van jouw site die begrijpelijk is voor de zoekmachines.

Wil je jouw pagina daar nou niet in hebben, dan kun je gebruik maken van de mogelijkheid per pagina instellingen te wijzigen.

Onder de tekstverwerker verschijnt een gedeelte waar je jouw SEO-instellingen per pagina bij kunt werken. Klik je daar op geavanceerd dan zie je de mogelijkheid om jouw pagina buiten de index van zoekmachines te houden.

Let wel: doe je dit een tijd nadat je de pagina gepubliceerd hebt, dan kan het best wel even duren voordat hij helemaal niet meer gevonden wordt. Beter dus, je bedenkt bij het aanmaken van de pagina al of je hem wel of niet zichtbaar wilt hebben.

No-index | Easy Wordperss Website

Wil je gewoon nog iets meer weten, of heb je een andere WordPress vraag, kom dan een keer aan bij onze Webwise Webinars. Iedere dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Meldt je wel eerst even aan en laat een vraag achter bij onze blog.

 

 

 

 

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

2 comments
Neem deel aan dit gesprek

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.