Het meest over het hoofd geziene aspect van ondernemerschap in 11 stappen

Bij Biz2Web maken we er werk van om onszelf continue te blijven verbeteren. Daarom hebben we in 2013 dan ook een business coach in de arm genomen. En niet zomaar één, de beste die er is, Rich Schefren.

Deze “guru of the gurus”, zoals Rich vaak word genoemd, heeft ons bedrijf in een half jaar tijd dramatisch weten transformeren met zijn inzichten en adviezen. Echt iemand waar je naar luistert als hij iets zegt.

Zo ook afgelopen woensdagavond. Tijdens de wekelijkse coaching call schudde hij ons wederom flink wakker! Tijdens zijn dispatch (een algemene beschouwing aan het begin van de sessie) ging het over “Ondernemerssucces van binnenuit”. Een aspect van ondernemen dat vaak over het hoofd wordt gezien.

De meeste mensen, ondernemers in het bijzonder en online ondernemers in het kwadraat werken hard om succesvoller te worden en daarmee/na gelukkiger.

Rich deelde een geheim met ons… DAT WERKT NIET!

Ja, je kunt je even gelukkig voelen als je een succes(je) hebt behaald, dat zeker wel. Maar al snel vlakt het gevoel af tot je weer in een neutrale staat van geluk bent.

Wat werkt er dan wel?

De juiste volgorde om succesvol en gelukkig te zijn is allereerst je geluksniveau op te krikken, daarna kun je succesvoller worden.

Zo hebben mensen die gelukkig zijn een positieve instelling en kijk op de dingen. Uit onderzoeken blijkt dat je daarmee naast meer geluk, een hoger intelligentieniveau, meer creativiteit en meer energie verkrijgt. Jouw brein presteert het beste in een positieve staat.

Je zou kunnen stellen dat geluk de oorzaak is van succes.

Het beste dat je als ondernemer daarom kunt doen om succes te bereiken is je staat van geluk voor de lange duur verhogen.

Eén van de belangrijkste aspecten daarin is je zelfacceptatie. Zelfacceptatie en geluk gaan namelijk hand in hand. Zelfacceptatie is iets anders dan zelfwaardering. Zoals het woord al zegt gaat dat over waarde, en daarmee ook over een oordeel.

Bij zelfacceptatie omhels je alles van jezelf. Je ziet de dingen zoals ze zijn zonder dat het jou belet om jezelf volledig te aanvaarden. Je stopt met jezelf te veroordelen, jezelf op je kop te geven.

Natuurlijk is het prima om je te verbeteren, maar plak geen labels op jezelf, veroordeel jezelf niet.

Dus wat te doen?

Hieronder vind je 11 punten waarvan je er 1, 2, 3 of zoveel je wilt kunt uitvoeren. DOEN DUS!

Kies er eens een aantal en committeer je eraan. Voer ze gedurende minstens drie maanden dagelijks uit. GEWOON DOEN!

1. Dankbaarheid

Dankbaarheid laat het algemene niveau van welzijn stijgen. Door dankbaar te zijn herschik je jouw brein om de wereld eerst te scannen op de meer positieve dingen. Dankbaarheid op zich bekrachtigt ook weer dankbaarheid.

Schrijf de komende weken elke avond drie nieuwe dingen op die tijdens je dag zijn gebeurd en waarvoor jij dankbaar bent. Schrijf vooral ook op wat het met je deed.

Dus: Ik ben dankbaar dat … want …

Zorg ervoor dat het gevoel zich ook manifesteert in je lijf en je geest.

2. Dagboek

Je ervaringen opschrijven helpt je om dingen te herbeleven en verdubbelt daarmee het positieve effect op jouw brein. Dit versterkt o.a. je immuunsysteem. Als je iemand bent die neigt vast te houden aan negatieve ervaringen, realiseer je dan dat je jezelf hier feitelijk pijn mee doet.

Het is prima om een negatieve ervaring nogmaals te doorlopen, vooral ook om er van te leren, maar laat het daarna los en ga verder. Focus op het positieve.

Hier hoef je geen uren aan te besteden. Schrijf minstens een paar zinnen over een positieve ervaring van de afgelopen 24 uur op. Vermeld ook waarom dat positief was volgens jou.

3. Meditatie

Meditatie maakt je om te beginnen kalmer en alleen dat al verhoogt je staat van geluk. Meditatie hoef je niet heel lang te doen, in termen van weken, om effect te bemerken. Van meditatie is bekend dat het de negatieve emoties vermindert.

Blijf je langduriger mediteren, dan zul je merken dat jouw startpunt van geluk en welzijn verandert. Mediteren heeft ook een gunstig effect op jouw gezondheid en weerstand. Mensen die veel mediteren hebben bijvoorbeeld minder last van ontstekingsreacties.

Wanneer je begint met mediteren start dan met bijvoorbeeld 2-3 minuten op een dag.
Ga in een comfortabele positie zitten, sluit jouw ogen en focus op je ademstroom. Probeer het niet te controleren. Als er gedachten opkomen is dat ok, aanschouw deze zonder oordeel en laat ze weer gaan. Ga weer terug naar je ademhaling.

4. Vriendelijkheid

Wie vriendelijk is naar anderen is gelukkiger. Vriendelijke mensen hebben o.a. minder last van hartproblemen.

Vriendelijk zijn is erg makkelijk:

  • Doe iets aardigs voor iemand
  • Maak complimenten
  • Stuur 1 e-mail per dag waarin je iemand bedankt voor wat hij heeft gedaan of is, en zorg dat je dit ook voelt.

Deze laatste is typisch een Rich Schefren manier van denken. Zo makkelijk mogelijk met de meeste impact. Natuurlijk is het via een statisch medium maar het is altijd beter dan niks doen. En het heeft veel impact op jou en je leven.

5. Bezoek je verleden

Bekijk foto’s uit blije tijden.

Je kunt bijvoorbeeld foto’s uit blije tijden als screensaver gebruiken, handig als je veel achter de computer zit.
Heb je echt even een shot nodig: blader door je fotoalbum en herbeleef de mooie tijden en positieve gevoelens die er bij horen.

6. Plug uit

Mensen die veel, of zelfs permanent bereikbaar zijn via de computer of mobiele telefoon ervaren meer stress.Weet je nog wat je allemaal kunt doen als je niet achter jouw computer zit?

Zorg ervoor dat je momenten op de dag hebt dat je helemaal weg bent van deze electonische apparaten. Zet ze uit, leg ze weg.
Je zult merken dat je beter slaapt, beter presteert en je gelukkiger gaat voelen.

7. Beweeg

Van bewegen is aangetoond dat het je onmiddellijk een boost in je geluk geeft. Maar bij regelmatig bewegen werkt het ook op de lange termijn. Regelmatig bewegen, ook wandelen, helpt om negatieve gevoelens en stress te elimineren.

(Een kennis van Saskia, Simon van Woerkom, heeft zelfs een therapie ontwikkeld die hierop is gebaseerd: Runningtherapie)

Mensen die niet of nauwelijks bewegen hebben een 2 keer hogere kans op een ongelukkig gevoel.

8. Blootstelling aan de zon

We kennen allemaal de waarschuwingen om niet te veel in de zon te zitten. Toch is te weinig zonlicht ook schadelijk. Jouw lichaam maakt met behulp van het zonlicht vitamine D aan dat een gunstig effect heeft op jouw brein, op je geluksniveau. Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D, dat met alleen bijslikken niet te verhelpen valt.

Overigens is het opvangen van daglicht alleen al ook een goede manier om je geluksgevoel op te krikken. Eén van de bekende remedies tegen winterdepressies is dan ook daglicht.

10-15 Minuten blootstelling aan het zonlicht zonder zonnebril (terwijl je buiten beweegt) maakt al een groot verschil. Ga lekker naar buiten en kijk naar de lucht om zoveel mogelijk lichtstraling op te vangen.

9. Praat met mensen

Facebook geeft je een gevoel van verbonden zijn. Maar het geeft je niet het geluk en de bevrediging die je bij daadwerkelijk contact wel hebt. Interactie met mensen, “in real life” of aan de telefoon verhoogt je gevoel van bevrediging en geluk. Echt contact, al dan niet lijfelijk, verhoogt jouw oxytocine niveau, ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Bel elke dag met iemand, zoek iemand op. Geef iemand eens een (extra) knuffel.

10. Geef

Geven is nauw gerelateerd aan vriendelijkheid. Uit een studie van de Harvard universiteit bleek dat geld inderdaad geluk kan kopen, maar alleen als je daarmee dingen voor anderen koopt. Er is wel een relatie tussen inkomen en geluk. In de VS ligt de piek in deze realtie tussen de $ 50.000 en $ 75.000.

Geven hoeft natuurlijk niet alleen te gaan over kopen, ook jouw tijd, aandacht, etc. kun je geven. Iemand helpen is ook geven.

11. Wees Mindfull – Bewust

Mindful zijn betekent meer in connectie met jouw zintuigen zijn. Genieten van wat je nu aan het doen bent.
Je kunt het goed oefenen met dingen die je eigenlijk niet leuk vindt om te doen. Focus daarbij op de onverwachte uitstapjes die jouw zintuigen jou geven.

Focus op drie aspecten van een activiteit die je niet leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld als je afwassen niet leuk vindt: ervaar wat de geur van afwasmiddel is, hoe het water warm voelt, hoe een schoon bord anders voelt dan een vet bord, etc.

Veel Geluk!

P.S. Wil jij ook meedoen aan de wekelijkse inspirerende coaching calls met Rich Schefren én toegang hebben tot business insights die hem hielpen om zijn bedrijf succesvol te maken?

Bekijk hier de informatie over het BGS-programma van Rich Schefren

Meer weten over dit onderwerp?

Hieronder vind je inspirerende video’s over dit onderwerp.
Zo kun je de bovenstaande tips nog beter leren begrijpen en toepassen.

Scientists Discover One Of The Greatest Contributing …
Watch An Entire Team Of Teenage Football Players Do …
How Do You Make Friends With Strangers?
After I Saw This, I Put Down My Phone And Didn’t Pick It Up …
Kelly McGonigal: How to make stress your friend
Jane McGonigal: Het spel dat je leven met 10 jaar kan verlengen
Amy Cuddy: Je lichaamstaal vormt wie je bent

Meteen starten met delen?
Like en Share if you Care!

Kinderspel met behulp van de onderstaande buttons!

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: