Help mijn plugin doet het niet… wat nu?!

Vroeg of laat loop je er een keer tegenaan. Je hebt een leuke plugin gevonden. Je ziet het al helemaal voor je hoe deze gaat werken op jouw site en dan… doet ie het niet … 🙁

Helemaal niet? Of maar half? Of… nog leuker, ineens doet een andere plugin het niet meer.

Ik kan je verzekeren dat ik daar in mijn WordPress-begintijd meermalen mijn hoofd over gebroken heb wat hier nou gebeurde.

Er zijn natuurlijk vele oorzaken aan te wijzen, maar een voor de handliggende is een conflict tussen twee plugins.

Plugins maken namelijk nog eens gebruik van jQuery. Dat is een scripting-taal. En dat gebruikt daarvoor libraries. Hiermee kan de developer met een paar korte simpele regels code uitgebreidere functies aanroepen. Heel fijn als je je plugins overzichtelijk en licht wilt houden. So far voor het technische stuk.

Bij WordPress hebben ze goed begrepen hoe belangrijk die library is. Dus heeft WordPress standaard een recente versie van jQuery in zich. Fijn. Goed geregeld dus.

Eeeh jah, nou….kijk. Er zijn nog al wat plugins die zelf ook een jQuery library laden. En dat is, omdat deze steeds bijgewerkt worden niet altijd dezelfde als WordPress zelf heeft opgehaald. En eigenlijk kan daar het gedonder al beginnen. Bijvoorbeeld als je een plugin hebt die al een tijd niet bijgewerkt is.

Het is daarom eigenlijk not-done, maar ja het gebeurt toch…En dan krijgt een plugin, of jouw thema, of een andere plugin ineens opdrachten die hij niet aan kan….crash!

En nu?

Bibliotheek | Easy WordPress WebsiteJe weet nu waar het aan kan liggen. Het eerste dat je kunt doen is dus de laatst geactiveerde plugin weer de-activeren. Is alles dan weer bij het oude? De meest simpele oplossing is dan een andere plugin te zoeken die ongeveer het zelfde doet als deze brekebeen en te kijken of dat wel werkt.

Maar soms wil je juist deze heel graag hebben. Het kan dus de moeite waard zijn om uit te vinden waar het conflict precies zit. De meest gebruikte methode is om alle plugins uit te zetten en ze één voor één weer aan te zetten.

Eerst maar eens de plugin die je het laatst geïnstalleerd hebt. Werkt deze dan nog niet naar behoren geef het dan maar op. Het enig dat je nog kunt doen is kijken of hij het wel doet als je een ander thema aan zet, want ook daar wil wel eens een jQuery library in geladen worden.

In het andere geval is de volgende stap te kijken bij welke andere plugin hij uit de pas gaat lopen. En dus kijken of je daar eventueel een andere oplossing voor hebt.

Wat doen wij er mee?

Bij Biz2Web werken wij om die reden het liefst met een vaste groep plugins, plugins waarvan wij weten dat ze goed in elkaar steken, en op een goede manier met de jQuery libraries omgaan. Maar ook met thema’s die dit op een juiste manier doen.

Op Pipl.es, ons platform waar jij zorgeloos jouw website kunt laten draaien, gaan wij zelfs nog een stapje verder. Daar testen wij de plugins en de updates van zowel de thema’s, de plugins en WordPress zelf voor wij ze uitrollen over alle sites.

Wil jij dus geen zorgen over plugins die dwarsliggen, steeds de nieuwste versies van al jouw plugins, thema’s en WordPress? Dan is het de moeite waard om even een kijkje te nemen bij onze Biz2Web Hosting™.

Wil je zelf leren hoe je jouw WordPress Website kunt onderhouden en aanpassen, hoe je goede content schrijft of hoe je een e-mailmarketing opzet? Neem dan ook eens een kijkje in onze kennisbank. To-the point instructies en direct aan de slag.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

4 comments
Neem deel aan dit gesprek

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.