Leestijd:
6 minuten
Moeilijkheidsgraad:
Denk jij ook dat je in een menu van een WordPress website uitstluitend pagina’s kunt koppelen? Of dat je maar één blogpagina kunt hebben? Think again!
Inmiddels zitten er in WordPress voor de menu’s een aantal zeer interessante mogelijkheden zodat je veel flexibeler met je menu om kunt gaan. Zo kun jij jouw inhoud zo aanbieden dat het jouw bezoekers optimaal toegang biedt tot relevante content zonder in een keurslijf te zitten van pagina's.
Om je een overzicht te geven zetten we in dit artikel de meest voor de hand liggende opties op een rijtje. Afbeeldingen kun je openen en bekijken door er op te klikken.
1. De gewone pagina

Afb. 1: Pagina's in het menu.
De "klassieke" optie in WordPress: je vinkt die pagina's aan die je in het menu wilt laten zien en klikt op "Aan menu toevoegen". De pagina wordt nu onderaan toegevoegd. Waarschijnlijk niet waar je hem wilt hebben. Maar alle items in het menu zijn versleepbaar. Gewoon met jouw muis eroverheen hoveren en verslepen naar de plek waar je hem wel wilt hebben.
2. Submenu's maken
Om in de menuoptie van WordpPress aan te geven dat een pagina een submenu-item van een andere pagina is laat je hem iets inspringen. Net zoals hiervoor kun je dit eenvoudig doen door het item met je muis iets naar rechts te trekken / slepen ten opzichte van het hoofditem. Op dezelfde manier kun je ook nog sub-submenuitems maken enz.
3. Individuele berichten

Afb. 2: Berichten in het menu.
Net zoals je een pagina als item toe kunt voegen aan een menu, kun je ook een individueel bericht tonen in een menu. Ook hier klik je het gewenste bericht aan en klikt op de knop "Aan menu toevoegen". Je kunt dit gebruiken om een blog extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld bij een tijdelijke actie. Voor meer permanente informatie is overigens een pagina geschikter.
4. De menutekst aanpassen

Afb. 3: Menulabel aanpassen.
Standaard toont WordPress de titel van de pagina of blog als tekst voor de menu-tab. Afgezien van het feit dat ze soms wel onhandig lang zijn, is het voor die plek niet altijd de beste, meest pakkende tekst. Deze tekst kun je aanpassen door in het menu de betreffende tab open te klikken en het Navigation label aan te passen. Dit wordt dan de tekst die in je menu getoond wordt.
5. Aangepaste links

Afb. 4: Andere soorten links in het menu.
Deze optie wordt vaak onderschat. Over het algemeen zul je uit de voeten kunnen met de gewone pagina en berichtenlinks in het menu. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij je meer mogelijkheden wilt hebben.
Allereerst: linken naar een pagina buiten jouw website. Niet de meest voorkomende optie, maar zeker bruikbaar in een netwerk van websites. Of bijvoorbeeld naar het boekingssysteem van een event of een externe shop. Er zijn momenten dat je daarvan gebruik wilt maken, al heeft het niet altijd de voorkeur.

Afb. 5: Aangepaste link aanmaken.
Daarnaast kun je de link van een pagina vervangen door een #. Daarmee maak je hem in feite onklikbaar. Dit is te overwegen als je een menu-item hebt met submenu-items. Ervaring leert dat mensen zeer inconsequent zijn met het aanklikken van het hoofdtabje in dit geval en informatie die daar staat dus vaak gemist wordt.
Omdat je zaken het liefst zo duidelijk mogelijk hebt op jouw site wordt de hoofdtab vaak onklikbaar gemaakt en staat alle informatie in de subpagina's.
6. Categorieën voor blogartikelen
Zoals je misschien weet kun je onder de optie "Instellingen" > "Lezen" aangeven welke pagina het overzicht van de blogartikelen moet tonen. Bij het gebruik van 1 blog op een éénduidige locatie is hiermee niks aan de hand.

Afb. 6: Categorie als link in het menu.
Een tijd lang deed je dit met een aparte plugin (wij gebruikten vaak "Blog-in-blog"). Echter zit deze mogelijkheid nu in WordPress zelf met de optie om een categorie-overzichtspagina in het menu te hangen. Uiteraard moet je deze categorie dan eerst aanmaken en koppelen aan een (gepubliceerde) blog.
Als je dat hebt gedaan is het een kwestie van aan klikken en op "Aan menu toevoegen" klikken. Zo kun je bijvoorbeeld heel mooi onder het hoofdtabje "blog" een submenu maken dat al gesorteerd is op categorie. Fijn voor jouw lezers als je veel blogs hebt. Om dit nog makkelijker te maken kun je dan ook nog een widget in de zijbalk plaatsen om je artikelen te tonen.
Wij hopen dat je met deze blog weer meer mogelijkheden ziet om jouw website optimaal in te richten voor jouw bezoekers. Immers, hoe meer jij jouw website inricht op de behoefte van jouw bezoeker, hoe groter de betrokkenheid. En een helder menu is daarin een belangrijke factor.
Zie jij nog opties die in deze blog niet zijn genoemd? Wij zijn heel benieuwd naar jouw creatieve inzichten. Laat het hieronder weten in de reacties.
Denk je dat jouw collega's hier ook wat aan hebben? Inspireer hen door dit artikel te delen. Delen = Vermenigvuldigen!