Google’s controle: het Panda en Penguin algoritme?

Google: zonder dat je het wellicht in de gaten hebt bepaalt het steeds meer ons denken en doen op het internet. En misschien niet eens alleen op het internet. Het zou zomaar kunnen dat het inmiddels nog veel verder ingrijpt. Dat ons hele leven “vergoogled” raakt.

Met de Panda en de Penguin lanceert Google weer een nieuwe controleslag die veel gevolgen heeft voor websites over de hele wereld. Dus ook voor JOUW WEBSITE.

Google Panda | Easy WordPress Website

Panda kicks ass

Afgelopen herfst lanceerde Google de “Panda”, een algoritme dat kijkt hoe valide een website is. Dit algoritme is gebaseerd op onderzoek onder een groep mensen aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. Op zich niet gek. Te veel sites zijn onbetrouwbaar, alleen maar salespages, etc.

Één van de vragen aan het panel was o.a. of zij hun creditcard gegevens achter zouden laten op een site. Een vraag die ik mij inderdaad ook wel eens stel en regelmatig met “nee” moet beantwoorden. De algoritmes die uit al die vragen en antwoorden zijn gedestilleerd hebben tot Panda geleid.

Maar zoals bij veel algoritmes die het werkelijke leven moeten testen is hij niet (in één keer) perfect. If ever! We zijn inmiddels aangeland bij versie 2.2 en de laatste is nog niet in zicht.

Once pandafied stays pandafied

Is dat erg? Wel als jouw website door Panda “gePandafied” is, oftewel uit Google geschopt. Nooit, never, meer zichtbaar in de zoekresultaten. Volgens één van de Google engineers geldt: Once pandafied stays pandafied. Het enige dat je dan nog rest is je domein weggooien een nieuwe naam nemen en je site opnieuw opbouwen. Volgens de Google richtlijnen, dat wel..

Fijn!! Doe je zo je best, kun je helemaal overnieuw beginnen… Is daar nog iets aan te doen?

Waarschijnlijk wel. Google heeft al heel lang een aantal regels waarvan het wil dat wij webgebruikers ons daar aan houden als wij zichtbaar willen blijven in deze zoekmachine. Maar voorheen konden ze er niet zo goed op controleren. Dat kan nu dus wel, ietsje meer in ieder geval…

Het komt er eigenlijk op neer dat je we onze sites weer meer op onze lezers, op echte mensen, moeten gaan richten. Dus geen overge-optimaliseerde met advertenties volgepropte onzinsite die alleen maar uit een salespagina bestaat. Of sites die drie kwartier nodig hebben om te laden vanwege de zware afbeeldingen of de Flash-animaties. Wie gebrúikt DAT überhaupt nog tegenwoordig!!

Of van een duistere afkomst zijn. Iedere site moet een adres bevatten, het liefst duidelijk herkenbaar door een address-tag in de html.

Eigenlijk wel zo prettig. Kunnen we weer een beetje normaal gaan doen. Het enige waar ik in dit verband een beetje van baal is de richtlijn dat er geen advertenties met links naar externe sites meer boven de fold mogen staan (behalve die van Google zelf natuurlijk)….Maar ik weet zeker dat er daar in een creatief moment ook wel weer een oplossing voor komt.

Heeft Google er weer een uitdaging bij.

Volgende week neem ik het andere zwart-witte monster bij de kop: de Penguin…Ook een aaibaar zwart-wit diertje met een verborgen scherp kantje….

Wil je hier meer over weten, of zit je nog met een ander internet of WordPress vraag? Stel deze dan gerust hieronder via het reactieformulier. We helpen je graag verder.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

3 comments
Neem deel aan dit gesprek