En Penguin picks toes

Google Penguin?Pinguins heb ik altijd schattige dieren gevonden. Mij daarentegen nooit gerealiseerd hoe scherp hun snavel is en dat ze uit hun bek stinken. Dit aspect hoor ik nu wel vaak terug in verband met Google Penguin..

De Google Penguin en zijn ware aard..

Google heeft met de Penguin de SEO voor websites op scherp gezet. Per saldo is het misschien wel geen ramp. Net als bij de Panda eerder draait het er om de kwaliteit van de content op het internet te verbeteren.

Echter, het is zo gewoon geworden om sites te optimaliseren, te over-optimaliseren, link building te doen, op blogs en forums te reageren en een verwijzing naar de eigen site achter te laten. Maar zeg nou zelf: is het eigenlijk niet reuze irritant om op zo’n digitaal reclamebord terecht te komen. Terwijl je op zoek bent naar echte informatie, maar deze nou net weer bovenaan stond, waardoor je er toch op klikte? Hoe lang blijf jij hangen op zo’n site? Op wat voor site blijf jij überhaupt hangen?

Hoe meer ik er over nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom dat het eigenlijk niet zo erg is dat er eens de bezem door gehaald wordt. Ja, lastig is het wel. De truckjes werken niet meer (zo goed). En reuze vervelend als je door de Penguin uit Google dondert.

De positieve kant van de Penguin

Maar per saldo gaat de communicatie zo veel meer richting natuurlijk gedrag. Praten omdat je wat te zeggen hebt. Op normale wijze aan je bezoekers overbrengen wat de waarde is van jouw product, jouw dienst, jouw passie.

Wat er zeker een hele grote rol in gaat spelen is refereren aan jouw site in de Sociale Media. Dus wat anderen over jou te zeggen hebben. Het feit dat jij genoemd wordt. En dat krijg je echt alleen structureel voor elkaar als je ook wat te zeggen hebt..

Dus ja schattig is hij eigenlijk niet, die Penguin. Veel site-eigenaren, gemiddeld zo’n 3% wereldwijd, zagen de gevolgen met lede ogen aan. Maar op de lange termijn is het misschien een zegen. Kan ik mijn baggersitedetectie weer uit zetten als ik een zoekopdracht in Google uitzet.

Om jou te helpen eens kritisch naar jouw site te kijken, met de ogen van de Penguin, nog wat tips:

Boks pinguinLet op Links..

  • Keywordspam en linkspam. Heb je meer dan 5,5% keyworddichtheid per pagina heb je een probleem. Gebruik indien mogelijk synoniemen en in ieder geval niet steeds dezelfde tekst.
  • Linkspam door een bepaald woord met een link naar jouw site heel vaak voor te laten komen (of als commentaar op andere sites te plaatsen). Google gaat hier strakker op controleren. Kijk dus uit met keywords die steeds het zelfde zijn. Varieer hier in.
  • Linkdichtheid naar andere sites niet te groot maken. Dus niet ieder woord een link maken.
    Links naar verwijzingen op je eigen site is en blijft OK, maar kijk uit om hier steeds hetzelfde woord voor te gebruiken.
  • Social media Linking krijgt in Google een hogere waardering dan weblinking
  • Duplicate comments worden bestraft. Dit zijn comments met dezelfde, vaak inhoudsloze, teksten die je op heel veel sites ziet. Dit is typisch spam bedoeld om jou naar een specifieke site te lokken.
  • Geen overoptimalisatie. Alles wat Google doet denken dat het voor Google hebt geschreven en niet voor mensen haalt jouw site omlaag. Dit kan ook in vette tekst zitten!

Uiteraard kun je je ook weer aanmelden voor de Webwise Webinar vanavond. Daar geven we je graag antwoord op al jouw WordPress vragen in het bijzonder of vragen over internet in het algemeen.

Met dank ook aan Wilko van Wordxpression voor zijn heldere uiteenzetting

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: