Zou jij graag willen dat jouw doelgroep op jouw een plek vindt om elkaar te ontmoeten, te bevragen en te helpen?
Weet jij dat er veel vragen leven waar jij makkelijk een antwoord op kunt geven? Omdat het jouw expertise is.
Wij hebben er inmiddels al een tijdje ervaring mee op ons klantportaal. Een forum voor hoe-, wat- en waarom WordPress vragen.
Vragen waarvan we weten dat het voor ons een kleine moeite is om het antwoord te formuleren, maar voor onze forumleden een groot probleem als ze er lang mee rond moeten lopen. En zoeken, en proberen en ondertussen ook nog hun eigen business draaien…
Misschien hebben jouw klanten ook van die vragen? Of wil je ze een podium bieden waar ze hun ideeën en problemen kwijt kunnen en anderen er op kunnen reageren?
Ongemerkt bouw je zo niet alleen een band met jouw bezoekers op, je creëert er ook een eigen kennisbank mee. Grote kans dat het antwoord waar je één klant mee geholpen hebt, ook voor een volgende genoeg kan zijn om weer verder te kunnen.
Zeker in het begin zul je er zelf veel tijd aan moeten besteden. Jouw forumgemeenschap is nog niet groot genoeg om de expertise uit zichzelf te halen. Echter, als jij er op die manier voor kunt zorgen dat jouw forum jouw bezoekers werkelijk helpt, zal het verkeer zeker groeien. En geven ook anderen graag hun bijdrage.
Kan ik het forum zijn gang laten gaan?
Nee, dat niet. Zorg er voor dat er altijd een moderator is. En iemand die de vragen die onbeantwoord blijven op kan pakken. De grootste bedreigingen voor een succesvol forum zijn onbehoorlijk gedrag, waardeloze bijdragen en niet reageren. Dan krijg je een soort achterbuurt op het internet, en zeg nou zelf: ga jij daar voor je lol zitten?
Wie laat je op jouw forum?
Een overweging die je kunt maken is of je forum openbaar toegankelijk is of juist niet.
Je ziet beide. Soms is het echt een extra service voor de klanten, soms is het juist de bedoeling dat er zoveel mogelijk mensen op komen. Het Pipl.es forum, bijvoorbeeld, is in principe voor iedereen toegankelijk, maar omdat er continue monitoring is van onze WordPress-experts vragen we wel een kleine bijdrage. Voor de klanten van de Pipl.es hosting is het dan weer wel gratis natuurlijk. Je kunt dus ook mixen. Of alleen registratie vragen.
Mwah, ik zal niet zeggen dat het heel makkelijk is, maar over het algemeen is een Forum inrichten vooral wat meer werk en goed lezen.
Wij gebruiken daarvoor zelf Simple:Press. Een gratis plugin voor WordPress met heel veel mogelijkheden.
Je kunt hem niet installeren uit de pluginlijst van WordPress zelf. Helaas moet je echt even naar de site van Simple:Press zelf gaan. Updaten kan gelukkig weer wel gewoon via het dashboard.
En nog een kanttekening: de meeste plugins kun je als een zip bestand via je dashboard uploaden, Simple:Press zet je er echter via FTP op.
Lukt dit niet, dan zit er niets anders op dan deze folder (/sp-resources) en de subfolders handmatig aan te maken. Het voert te ver om er hier op in te gaan, maar Simple:Press zelf heeft ook documentatie waarin het hele proces beschreven wordt.
Overigens: op onze Biz2Web hosting kun je kiezen voor pakketten waar Simple:Press er al automatisch op staat. Dan hoef je alleen nog maar te activeren en te installeren. Makkelijk toch?
Volgende week: een forum inrichten. Stap voor stap naar een forum-community die werkt.
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.