Hoe je vragen van jouw bezoekers beter inzet op je site: een forum

forum op jouw website | Biz2Web | Easy Wordpress Website

Zou jij graag willen dat jouw doelgroep op jouw een plek vindt om elkaar te ontmoeten, te bevragen en te helpen?

Weet jij dat er veel vragen leven waar jij makkelijk een antwoord op kunt geven? Omdat het jouw expertise is.

Misschien is een forum dan wel een mooie toevoeging op jouw site.

Wij hebben er inmiddels al een tijdje ervaring mee op ons klantportaal. Een forum voor hoe-, wat- en waarom WordPress vragen.

Vragen waarvan we weten dat het voor ons een kleine moeite is om het antwoord te formuleren, maar voor onze forumleden een groot probleem als ze er lang mee rond moeten lopen. En zoeken, en proberen en ondertussen ook nog hun eigen business draaien…

Misschien hebben jouw klanten ook van die vragen? Of wil je ze een podium bieden waar ze hun ideeën en problemen kwijt kunnen en anderen er op kunnen reageren?

Ongemerkt bouw je zo niet alleen een band met jouw bezoekers op, je creëert er ook een eigen kennisbank mee. Grote kans dat het antwoord waar je één klant mee geholpen hebt, ook voor een volgende genoeg kan zijn om weer verder te kunnen.

Zeker in het begin zul je er zelf veel tijd aan moeten besteden. Jouw forumgemeenschap is nog niet groot genoeg om de expertise uit zichzelf te halen. Echter, als jij er op die manier voor kunt zorgen dat jouw forum jouw bezoekers werkelijk helpt, zal het verkeer zeker groeien. En geven ook anderen graag hun bijdrage.

Kan ik het forum zijn gang laten gaan?

Nee, dat niet. Zorg er voor dat er altijd een moderator is. En iemand die de vragen die onbeantwoord blijven op kan pakken. De grootste bedreigingen voor een succesvol forum zijn onbehoorlijk gedrag, waardeloze bijdragen en niet reageren. Dan krijg je een soort achterbuurt op het internet, en zeg nou zelf: ga jij daar voor je lol zitten?

Wie laat je op jouw forum?

Een overweging die je kunt maken is of je forum openbaar toegankelijk is of juist niet.

Je ziet beide. Soms is het echt een extra service voor de klanten, soms is het juist de bedoeling dat er zoveel mogelijk mensen op komen. Het Pipl.es forum, bijvoorbeeld, is in principe voor iedereen toegankelijk, maar omdat er continue monitoring is van onze WordPress-experts vragen we wel een kleine bijdrage. Voor de klanten van de Pipl.es hosting is het dan weer wel gratis natuurlijk. Je kunt dus ook mixen. Of alleen registratie vragen.

Is forum opzetten niet reuze ingewikkeld dan?

Mwah, ik zal niet zeggen dat het heel makkelijk is, maar over het algemeen is een Forum inrichten vooral wat meer werk en goed lezen.

Wij gebruiken daarvoor zelf Simple:Press. Een gratis plugin voor WordPress met heel veel mogelijkheden.

Je kunt hem niet installeren uit de pluginlijst van WordPress zelf. Helaas moet je echt even naar de site van Simple:Press zelf gaan. Updaten kan gelukkig weer wel gewoon via het dashboard.

En nog een kanttekening: de meeste plugins kun je als een zip bestand via je dashboard uploaden, Simple:Press zet je er echter via FTP op.

Durf je het nog steeds aan?

There we go! Het technische stuk…

 • Stap 1. Ga naar simple-press.com en download de plugin. Unzip indien je computer dat niet van zelf doet.
  Download Simple:Press | Easy WordPress Website | Biz2Web
 • Stap 2. Al eerder genoemd, maar nu nog een keer: Maak een Back-up van je WordPress website. Je weet nooit wat er mis kan gaan. Heb je nog geen back-up plugin? Overweeg dan BackUpWordPress. Download de backup naar je pc voordat je verder gaat.
 • Stap 3. Upload via FTP de gedownloade map “simple-press” in zijn geheel naar de /wp-content/plugins/ folder. Je hebt nu Simple:Press toegevoegd als plugin.
 • Stap 4. Activeer de plugin in het dashboard van WordPress.
  Simple:Press activeren in dashboard van WordPress | Easy WordPress Website | Biz2Web
 • Stap 5. Installeer de plugin. Dat je dit expliciet moet doen wijkt af van een normale plugin installatie. Ga daarvoor naar de tabs in je dashboard. Daar zie je dat er een tab “Forum” is toegevoegd. Het enige dat je daar nu kunt is op Install klikken. Doen dus maar…
  Install Simple:Press | Easy WordPress Website | Biz2Web
 • Stap 6. And now…we wait! Het duurt een paar minuten voor de installatie klaar is.
 • Simple:Press maakt nu het hele forum aan. Zo ook een pagina waarop jouw forum getoond wordt. Vergeet niet om die later in het menu te hangen. Als je al gebruikers hebt op jouw website, dan worden deze nu ook toegevoegd aan het forum als gebruikers. Het begin van jouw forum gemeenschap.
 • Na de install verschijnt een button waarmee je de forum-admin kunt laden.
  Forum Admin Simple:Press | Easy WordPress Website | Biz2Web
  Wat je dan ziet is een lijst met folders die allemaal aangevinkt moeten zijn. Deze worden buiten de Simple:Press-folder bewaard zodat ze bij updates niet overschreven worden…en jij niet al je smileys kwijt bent bijvoorbeeld…
  Storage Locations Simple:Press | Easy WordPress Website | Biz2Web

Lukt dit niet, dan zit er niets anders op dan deze folder (/sp-resources) en de subfolders handmatig aan te maken. Het voert te ver om er hier op in te gaan, maar Simple:Press zelf heeft ook documentatie waarin het hele proces beschreven wordt.

Dat is wat het is…je hebt nu een forum geïnstalleerd.

Overigens: op onze Biz2Web hosting kun je kiezen voor pakketten waar Simple:Press er al automatisch op staat. Dan hoef je alleen nog maar te activeren en te installeren. Makkelijk toch?

Volgende week: een forum inrichten. Stap voor stap naar een forum-community die werkt.

 

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

8 comments
Neem deel aan dit gesprek