Een Custom Sidebar maken in WordPress

Ik wil niet op elke pagina de zelfde sidebar!

Een regelmatig gehoorde verzuchting. Want inderdaad lijkt het in de meeste themes zo dat je geen andere keus hebt dan overal de zelfde sidebar.

TERWIJL HET NIET HOEFT. ECHT NIET!

Dat is nou juist het mooie van Open Source software en de community er om heen. Je kunt geen probleem of vraag bedenken of een ander is er al eens tegenaan gelopen. En grote kans dus dat er al op zijn minst een begin van een oplossing is.

En in dit geval IS er een oplossing. Of eigenlijk TWEE.

De Plugins waar ik veel mee werk zijn de plugins Custom sidebars en Graceful Sidebar Plugin.

Beide werken op een iets andere manier en geven je daarmee verschillende opties om jouw site nog beter aan te passen aan jouw wensen.

Custom sidebars

Met Custom Sidebars kun je nieuwe widget-area’s maken en vullen die je in de plaats zet van de al bestaande widget-area’s. Bijvoorbeeld: je hebt een site over de leukste restaurantjes in Nederland. Maar per pagina over een provincie wil je een restaurant extra aandacht geven in de sidebar. Dat betekent twaalf verschillende sidebars. Geen nood!

Custom Sidebars Plugin

Je maakt dan gewoon voor elke provincie een nieuwe sidebar aan. Verder geef je aan welke widget area er vervangen mag worden.

Als je nu in Weergave>>widgets gaat zie je alle sidebars die je aangemaakt hebt. Maar ze zijn nog leeg. Door de widgets er naar toe te slepen kun je ze vullen op precies die manier die voor jou werkt.

Nu ga je naar de pagina, of je maakt hem aan als je dat nog niet gedaan hebt. Daar zie je rechts een vakje “sidebars” staan met een dropdown menu. Daarin staan alle widget area’s die er zijn. Degene die er al waren meegekomen met het thema en degene die jij hebt aangemaakt. Pick your choise zou ik zeggen. En voilà je hebt een pagina met een aangepaste sidebar.

De Graceful Sidebar Plugin

De Graceful Sidebar Plugin werkt net even iets anders.

Nadat je deze geïnstalleerd hebt verschijnt er op iedere pagina en bij ieder bericht een vak onder je tekstverwerker waarin je tekst en/of html-code op kunt geven. Deze verschijnt dan alleen op die pagina. Geef je er niets in op, verschijnt er ook niets.

Graceful Sidebar PluginDe Graceful Sidebar verschijnt daar waar je in Weergave>> Widgets de Graceful Sidebar Widget naar toe gesleept hebt.

Op deze manier kun je dus ook eenvoudig een deel van jouw sidebar per pagina of bericht aanpassen. Je kunt hier niet ook weer widgets in zetten. In die zin is hij echt verschillend van de Custon Sidebars plugin.

Ik hoop je hiermee weer een stukje flexibititeit in jouw wesite gegeven te hebben. Benieuwd naar je ervaringen en creativiteit hiermee.

En misschien heb jij ook nog een mooie en slimme manier om je sidebars aan te passen. Ik hoor het graag en zeker weten dat je hier anderen ook weer mee helpt.

 

En heb je nog steeds vragen? Dan zie ik je graag bij de Webwise Webinar. Iedere dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur online WordPress vragenuurtje.

Geef je op en je krijgt van ons de link waar je vanavond in kunt loggen.

Tot gauw!

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

7 comments
Neem deel aan dit gesprek

Nooit meer worstelen met je WordPress website?

Biz2Web maakt WordPress makkelijk voor ondernemers.