E-mail marketing en waarom je dat juist NIET met Outlook wilt doen!

Of er nou niet ook zo’n opt-in op de nieuwe website zou moeten? Bijna een standaardvraag tegenwoordig als iemand bij mij komt voor zijn of haar nieuwe website. Natuurlijk, zeggen we dan volmondig want, wij kunnen ons inmiddels niet meer voorstellen dat je het niet zou willen.

Ondanks het feit dat je ze overal ziet en je er vast wel eens eentje ingevuld hebt, is het echter niet iedereen duidelijk wat de waarde van zo’n formuliertje op je website nou eigenlijk is.

Sterker nog, we moet toch nog regelmatig met behoorlijk overtuigende argumenten komen. En “dat kan ik toch ook met Outlook?!” is dan eigenlijk de meest gehoorde tegenwerping. En weet je…

NEE!!!

Dat kun je NIET. Sterker nog,
je doet jezelf tekort als je dat probeert.

Outlook vs. een e-mail marketing programma

De reden dat je dit soort marketing campagnes (want dat zijn het) via een e-mail marketing programma wilt doen en niet via jouw gewone e-mail programma is vooral de professionaliteit. Naast de risico’s die je er mee loopt en het gedoe rondom het beheer als je dit soort mails vanuit Outlook of een ander mailprogramma doet.

Je maakt het je bezoekers ook niet makkelijk om zich in te schrijven op jouw lijst. Één of twee velden invullen op een formuliertje dat toch al voor je neus staat is echt vele malen aantrekkelijker dan een apart mailtje sturen met het verzoek om ook op de hoogte gehouden te worden. Plus dat je de bonus er gelijk bij kunt zetten. Het boek, of de tips, of de video…

In Outlook kun je niet meer dan hooguit enige tientallen mails tegelijk versturen. Voordat jouw verzending er uit klapt bij je provider. En dan loop je ook nog eens de kans dat jouw goedbedoelde boodschap toch als spam wordt aangemerkt. En dus ook met in vette letters SPAM getoond wordt in de mailbox van jouw lezers. Open jij graag een mailtje waar SPAM bij staat?

En heb je wel eens geprobeerd een paar honderd mailtjes te versturen met in de aanhef Beste “naam van jouw lezer”? Pfft het schijnt te kunnen, maar is minstens een drie-traps-raket.

Of heb je wel eens meegemaakt dat je had zitten zwoegen op een mooie opmaak en die vervolgens bij jouw lezers helemaal uit elkaar valt? Ziet er niet uit toch??

Allemaal praktische zaken. Maar waar je ook tegenaan loopt is dat je het mensen moeilijk maakt om van de lijst af te komen. Uiteraard wil je niet dat ze zich uitschrijven, maar we zijn het wettelijk verplicht die mogelijkheid te bieden. En zeg nou zelf: schrijf jij je op een lijst waar jij het idee hebt dat je er nooit meer vanaf komt? Het is mij 1 keer overkomen en ik heb nog spijt! Sindsdien check ik heel goed hoe de inschrijving geregeld is voor ik mijn e-mail adres achter laat.

Dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijkheid om te monitoren. In het beste geval krijg je een melding van de mailtjes die niet bezorgd konden worden.

Een beetje e-mailmarketing programma heeft de mogelijkheid om te meten hoeveel mails er geopend zijn, of gebounced. Of laat jou zien hoe je het doet ten opzichte van de rest van jouw conculega’s.

In veel gevallen kun je zelfs split-testen om te zien wat bij jouw lezers het beste aanslaat.

Allemaal hele waardevolle informatie om jouw e-mail campagnes mee bij te kunnen sturen.

En dan…welke e-mail marketing software?

Er zijn er redelijk wat in omloop en veel wat grotere webbureaus hebben ook nog eens hun eigen software daarvoor. Bekende namen zijn Aweber, iContact, Enormail en dus MailChimp

MailChimp | Easy WordPress WebsiteIk heb zelf alle vier geprobeerd en ben nu uitgekomen bij MailChimp. En dit is ook wat wij onze klanten aanraden.

Redenen daarvoor zijn o.a.:

Het is in beginsel gratis. Pas al jij over de 2000 inschrijvingen op jouw account komt òf de autoresponder gaat gebruiken ga je betalen. Maar in beide gevallen een stuk minder dan voor de andere e-mail marketingsoftware.

Het enige dat jij hoeft te doen is je aanmelden bij mailchimp.com.

Het is Dummy-proof. MailChimp heeft een mooi dashboard waarin het makkelijk is de weg te vinden. Heel fijn als je voor het eerst op het pad van de e-mail marketing begeeft.

Je kunt je lijsten “segmenteren“. Dat betekent dat jij in je aanmeldformulier, zichtbaar of onderwater, allerlei velden kunt toevoegen waarmee jij iets over jouw inschrijver kunt zeggen. Zo hebben wij 1 lijst voor al onze contacten, maar weten wij precies waar ze vandaan komen. Mocht jij een e-mail krijgen over deze blog dan is dat omdat wij weten dat je via Easy WordPress Website binnen bent gekomen. En hoeven wij jou niet te vervelen met praktische zaken rondom de Internet Boostcamp of de Internet Masterclass Academy.

Handig hieraan is dat je veel minder vervuiling van je lijsten krijgt. Iemand staat er immers maar 1 keer op. Verandert er iets, dan hoef je dat ook maar 1 keer aan te passen.

Het is ook een uitstekende tool voor het versturen van mooie e-mails. Je kunt ze opmaken in de stijl van jouw website. Oh ja en schedulen. Dus nu maken en over 3 dagen en 2 uur versturen.

En voor ik het vergeet: Je kunt heel simpel een koppeling maken met jouw WordPress Website. En het formulier aanpassen aan de stijl van jouw website. Niet onbelangrijk lijkt mij.

Als laatste: het is voorzover ik weet het enige e-mailmarketing programma met humor. In deze tijden toch een fijne feature.:)

Volgende week verder over e-mail marketing: mail vs. autoresponder.

Heb je daar al vragen over? Wil je jouw ervaring delen? Ik zie het graag tegemoet in het reactieveld hieronder.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

1 comment
Neem deel aan dit gesprek