Weer een interessante vraag vanuit de Webwise Webinar:
In vroeger tijden, lang lang geleden loonde het de moeite om allerlei keywords op te geven in de keyword-tag. Woorden die er toe deden. Maar ook woorden die er niet toe deden, maar misschien wel gebruikt werden in zoekopdrachten. Met spaties, zonder spaties, wel of geen streepjes…Je zag af en toe een hele reeks van de zelfde keywords om Google maar te laten geloven dat een site was die er toe deed.
De makers van zoekmachines hadden dat natuurlijk ook wel door en zijn in de loop der tijd steeds meer hun algoritmes toe gaan spitsen op relevante content. Met name Google heeft daar met zijn Penguin en Panda algoritme een flinke stap in gezet.
Er wordt gekeken naar overoptimalisering (keywords overmatig veel voor laten komen) link spamming, maar ook het gedrag van jouw bezoekers. En met dat laatste heeft het dus helemaal geen zin meer om mensen te lokken met een keyword waar ze geen content van waarde bij krijgen. Ze zijn immers gelijk weer weg.
Een woord wordt geen keyword door te bedenken dat het dat is en dat ergens vast te leggen. Een woord wordt een keyword door het gebruik er van in jouw teksten. De frequentie, of het in titels gebruikt wordt, de plaats er van in jouw tekst. Of het voorkomt in de beschrijving van een afbeelding of wellicht in de tags van een video.
Nou ja niet de keyword-tag, maar waar je wel aandacht aan wilt besteden is de snippet en de meta-description. Die worden namelijk zichtbaar in de zoekresultaten. En dat jouw keyword ook daadwerkelijk in voldoende mate voorkomt in jouw content.
De snippet is de blauwe, korte titel met daaronder de link naar jouw site. De meta-description is de korte tekst eronder.
En ook daar is het van belang dat jouw keyword er in voor komt. Doe je daar niets aan dan genereert Google een metadescription op basis van jouw eerste zinnen en een snippet op basis van je pagina titel.
Alleen dat is niet altijd datgene wat de mensen het meest naar jouw site lokt. Zorg daarom dat je een snippet hebt die de blikken vangt van mensen en een metadescription die verleidt.
Met WordPress SEO van Yoast, al vaker genoemd en geroemd, heb je de mogelijkheid om te spelen met deze beschrijvingen. Onder de tekstverwerker van jouw pagina of blogbericht heb je de mogelijkheid om deze elementen aan te passen. Je krijgt dan bovenin te zien wat er in Google getoond wordt. Live preview dus.
Op het tweede tabblad van de SEO-tool krijg je ook een analyse te zien waarin de verschillende aspecten meegenomen worden. Als alle bolletjes groen zijn heb je het goed gedaan. Zijn ze niet groen, dan staat er een suggestie bij hoe je dit kunt verbeteren.
Voor het vinden van een goed keyword maak je natuurlijk gebruik van de keyword-tool van Google zelf: in de adwords.google.com
Misschien heb je onze bol.com affiliate plugin al gedownload en geprobeerd? Nog niet?? Je kunt hem nog steeds downloaden op 123wpbol.com
Wij zijn heel benieuwd naar jullie bevindingen. Inmiddels weten we al dat er in Internet Explorer een issue is met het importeren van de links. Daar wordt hard aan gewerkt. Maar verder niets dan enthousiaste reacties…
Heb je nog vragen op WordPress gebied, dan zien we je graag bij de Webwise Webinar op dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Geef je hier op en ontvang een link.
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.