De ideale lengte voor mijn blog

Over de ideale lengte voor jouw blog is geen absoluut getal te geven. Minimaal zo rond de 300 woorden is echter een gangbare gedachte.

De onvolprezen plugin WordPress SEO van Yoast, die je helpt om jouw artikelen te optimaliseren voor zoekmachines, houdt ook een aanbevolen minimum van 300 woorden aan.

Wat wil ik met mijn blog?

De ideale blog lengte wordt ook bepaald door wat jij eigenlijk wil bereiken met jouw blog.

Dus wil jij:
Meet je ideale blog lengte | Easy WordPress Website

  •  zoveel mogelijk bezoekers naar jouw site lokken om een hoge conversie te halen?
  • Of , het andere uiterste, gewoon onbekommerd jouw passie delen voor wandelroutes door de bossen in Europa, ik noem maar een dwarsstraat.

In het laatste geval is de lengte van jouw blog niet je eerste zorg. Als je tenminste schrijft om jezelf te uiten en niet veel geeft om het verkeer dat jouw website trekt.

Is het wel jouw bedoeling om jouw blogs met zoveel mogelijk mensen te delen, dan heeft het zin om rekening te houden met SEO-optimalisatie, zorgen dat je goed gevonden wordt in zoekmachines.

En je wilt het je lezers ook makkelijk maken. Dat vergroot de kans dat zij ook werkelijk lezen wat jij te vertellen hebt en dit delen met anderen. En, beter nog, ook weer terug komen op jouw blog.

Dan is je blog lengte relevant voor:

  • Tijd 300 – 500 woorden op het scherm is goed te lezen binnen 5 minuten. Maak je je artikel veel langer dan vraag je van veel bezoekers een te grote inspanning …en raak je ze kwijt.
  • Verhaal 300 – 500 woorden is ook een mooie lengte om een verhaal met een begin en een einde te vertellen. Je hebt daarnaast ook de ruimte om echte informatie te delen en er een conclusie aan te verbinden.
  • Keywords 300 – 500 woorden geeft je de ruimte om relevante keywords genoeg terug te laten komen in jouw tekst, zodat ook zoekmachines hier waarde aan hechten.

Voor wie schrijf ik mijn blog?

schoolbord met formules | Easy WordPress WebsiteOok een vraag om rekening mee te houden. Wat komen mijn bezoekers eigenlijk halen?

Zijn het lezers:

  • Die al veel weten van het onderwerp?
  • Die naar specifieke informatie op zoek zijn?
  • Die pas komen kijken bij jouw onderwerp?

Als jij schrijft voor bezoekers die al veel weten van jouw onderwerp, dan is het zinvol om er dieper op in te gaan. En dan is een langer artikel geen bezwaar. Jouw bezoekers hebben immers al een sterke binding met het onderwerp en zullen eerder bereid zijn lange stukken te lezen.

Maar over het algemeen zullen jouw lezers niet zoveel tijd kwijt willen zijn. Ze willen snel de informatie waar ze naar op zoek zijn. Heb je meer te delen over een specifiek onderwerp dan zou je kunnen overwegen om dit op te splitsen in meer artikelen.

Wil je verder ingaan op deze of andere WordPress-vragen, kijk dan eens op onze kennisbank. Verder zijn we natuurlijk benieuwd wat jij doet met jouw bloglengte en wat jouw ervaringen zijn. Hieronder kun je je reacties kwijt.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

2 comments
Neem deel aan dit gesprek