De Grote Blauwe Knop: 3 tips die jouw WordPress leven makkelijker maken

Soms zijn er van die handigheidjes en weetjes die zo voor de hand liggend zijn (meestal omdat wij onze neus al genoeg gestoten hebben) dat we ze wel eens vergeten te vertellen.

Zo riep in de Internet Masterclass van afgelopen week iemand vertwijfeld uit dat hij niets zag gebeuren nadat hij de pagina aangepast had. Huh? Even keken wij elkaar aan…oooh (brainwave)..DGBK-gevalletje! De-Grote-Blauwe-Knop…

Als je in de tekstverwerker zit te werken lijkt het wel alsof alles gelijk aangepast wordt, maar zolang je niet op de knop “publiceren” of “bijwerken” hebt geklikt worden jouw aanpassingen niet opgeslagen in de database. Dat is ook de reden dat WordPress aan jou vraagt of je zeker weet dat je de pagina wilt verlaten, als je dat doet zonder eerst op DGBK gedrukt te hebben.

Ook bij plugins is dit het geval, meestal staat er dan “save” of “opslaan” op DGBK, maar het principe is het zelfde.

Dus … heb je aanpassingen gedaan en gebeurt er niets? ≫ DGBK!

Scherminstellingen

scherminstellingen | Easy WordPress WebsiteEen ander, dit keer goed gecamoufleerd tabje, vind je rechtsboven in je dashboard: de scherminstellingen. In eerste instantie zul je die niet missen. Maar er komt waarschijnlijk een moment dat je de optie “reacties” bij je pagina’s uit wilt zetten.

Dus ga je naar Instellingen>>Reacties en zet daar het vinkje uit waarmee je bezoekers toestaat om reacties te geven op berichten. En…..nothing happens!

Nog steeds staat dat reactieveld onder jouw pagina. Is WordPress stuk?? Nou nee, alleen neemt WordPress dat alleen mee voor pagina’s en berichten die vanaf dat moment aangemaakt worden.

reacties toestaan | Easy WordPress WebsiteEn dan nog, misschien wil je het soms juist weer afwijkend hebben van de centrale instelling. Daarvoor heb je een checkbox nodig die onder jouw tekstverwerker staat. Tenminste, als je onder het tabje “Scherminstellingen” aangevinkt hebt dat je de checkbox “reacties” wilt zien.

Had jij de scherminstellingen al gevonden? Ik durf bijna niet te zeggen hoe lang ik er ooit naar heb lopen zoeken…Speel er maar eens mee, er staan nog meer opties en soms komt er een bij, omdat checkboxes scherminstellingen | Easy WordPress Websiteeen plugin die daar plaatst.

What’s on the menu?

Fijn dat WordPress automatisch de pagina’s die jij aanmaakt in het menu zet...toch? Ja, maar toch. Eigenlijk is het prettig om er iets meer controle over te hebben. En dat kan. Als je thema het toelaat, tenminste.

Want misschien wil je wel:

  • Makkelijk de volgorde kunnen veranderen
  • Of een pagina als sub-pagina onder een andere hangen
  • Of sommige pagina’s juist niet in je menu hebben
  • Of het label aan passen, omdat jouw pagina-titel zo lang is

themalocaties | Easy WordPress WebsiteOnder Weergave>>Menu’s vind je de mogelijkheid om jouw eigen menu’s aan te maken. Laten we er even van uit gaan dat jouw thema het toestaat. Dan zie je links bovenin Themalocaties staan. Daar heb je vaak één, steeds vaker twee en soms geen mogelijkheid om een eigen menu toe te voegen. Dat is dus afhankelijk van het thema dat je gebruikt.menu aanmaken | Easy WordPress Website

Eerst moet je een menu maken. Je geeft dat een mooie naam en…DGBK!

Op zich gebeurt er nu nog niets…de themalocatie wil ook nog graag weten welk menu je wilt gebruiken. Dat doe je met het uitklap-menuutje bij de themalocaties en…DGBK.

toevoegen aan menu | Easy WordPress WebsiteNu kun je die pagina’s toevoegen die je er in wilt hebben. Dat hoeft dus niet alles te zijn. Een download pagina na een opt-in, wil je typisch niet in je menu hebben hangen, bijvoorbeeld.

Je voegt pagina’s toe door ze aan te vinken in het lijstje met pagina’s links onderin en op “aan menu toevoegen” te klikken. Ze verschijnen dan rechts in het menu wat je wilt vullen. In de volgorde waarin ze in de lijst stonden.

 

 

 

Maar hier kun je slepen. Niet aleen omhoog en omlaag, maar ook naar links en naar rechts. Zet je een menu-item iets meer naar rechts…dan heb je automatisch een submenu-item. Probeer maar eens. Je kunt alles weer terugslepen of verwijderen.hoofd- en subpagina | Easy WordPress Website

navigatielabel aanpassen | Easy WordPress WebsiteEen ander handigheidje is dat je hier je label aan kunt passen. Automatisch komt er in het menu een knop met daarop de titel van jouw pagina. Dus als deze blog een pagina zou zijn verschijnt er: “De Grote Blauwe Knop: 3 tips die jouw WordPress leven makkelijker maken” op het tabje.

Dat gaat niet werken natuurlijk. Daarom kun je het label aanpassen. Zoals ik hier gedaan heb naar bijvoorbeeld 3 Tips. Vergeet niet DGBK! En jouw menu ziet er gelijk een stuk overzichtelijker uit.

Heb jij nog een mooie WordPress-tip of zou jij ergens van willen weten hoe het handiger kan? Ik zie graag je reactie tegemoet onder aan de pagina.

Bij Biz2Web geloven wij dat iedereen zijn eigen podium verdient

Of je leert het doen

Is jouw podium een online podium? Behalve met deze site en de Easy WordPress Website-handleiding helpt Biz2Web jou om je eigen online podium te realiseren met o.a. de trainingen in de Internet Masterclass Academy (IMA) of de Internet Boostcamp (IBC).

Of je laat het doen

Het kan natuurlijk zijn dat je de keus maakt om het te laten doen. Omdat het je ding niet is, omdat je er geen tijd voor hebt, of omdat het je afhoudt van je core-business. Ook dan kun je ook altijd terecht bij Biz2Web. Daar helpen wij je graag om jouw WordPress Website optimaal te laten draaien en de basis te laten zijn van jouw eigen online platform.

 

En voor korte praktische vragen kun je ook altijd terecht bij de Webwise Webinars op dinsdag avond.

We komen je graag tegen!

 

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: