Aspecten van Ondernemerssucces

rich-schefren

In dit artikel over geluk en ondernemerschap vertelden we je hoe jouw idee omtrent geluk en gelukkig zijn je kan remmen of helpen bij het verkrijgen van succes. Dit was een blog naar aanleiding van een call met onze coach Rich Schefren. Deze week ging hij daar vanuit een iets ander hoek op door.

Uiteraard gaan we hier niet elke keer onze complete coaching call herhalen. Maar gezien het logische vervolg nu en de positieve reacties op het vorige artikel doen we dat deze week wel een keer.

Aspecten van Ondernemerssucces

Eén van onze favoriete Rich Schefren quotes is:

Life is an internal experience (often) mistaken for an external one.

Het “Be Do Have” Paradigma

Je kunt drie mindsets onderscheiden voor wat betreft het zijn, het doen en het hebben van gedachten en materiële dingen. Namelijk:

Have Do Be
Do Have Be
Be Do Have

Veel van onze klanten volgen net als wij met een zekere regelmaat trainingen. Om te leren een beter ondernemer te zijn, beter te communiceren, beter te schrijven, spreken…

Wat je echter bij veel training leert zijn allemaal dingen die je zou moeten DOEN om succes te krijgen. “Als je alle stappen die ik je leer uitvoert zul je net als ik succes bereiken. Ik leer je het precies zoals wij het doen.”

Daar zit een kern van waarheid in, maar het gaat voorbij aan een heel belangrijk aspect:

Wie Jij Bent.

Waar je het zijn plaatst in dit trio heeft onverwacht veel invloed op de uitkomst.

De opportunistische: Have Do Be

Bijvoorbeeld: Ik heb een investeerder nodig om te kunnen groeien en succesvol te zijn.

Wachten op iets om te hebben is een verliezers mindset. Je maakt je hiermee totaal afhankelijk van factoren buiten jouzelf.

Winnende mindset: Do Have Be

Dit gaat over wat ik moet Doen om te kunnen Hebben wat ik wil en daarmee te Zijn wat ik wil zijn.

Wat je echter vaak ziet bij mensen die vanuit dit uitgangspunt handelen is dat ze zich niet beter voelen als ze succes behaald hebben. Het is niet persé wat ze dachten dat het was.

Dit is de mindset waarmee mensen vaak uit een training komen. Zoveel dingen geleerd om te doen. Niet dat het niet werkt, maar het is gewoon heel veel werk. Je moet nog meer doen dan je al deed en het vooral ook blijven doen.

Het hoogste niveau: Be Do Have

Eerst zijn wie je werkelijk bent
Dan doen wat het juiste is
Dan pas komt het hebben

Dit is de positie die experts en guru’s bekleden. Uiteindelijk komt het doen ook wel om de hoek kijken maar niet nadat de vraag is beantwoord:

Wie moet ik zijn om te zorgen dat mijn business makkelijk en voortdurend groeit.

Door deze volgorde aan te houden ervaar je al snel een enorm verschil in effectiviteit. Denk je eens in wat een verschil het maakt als de mensen naar jou toe komen om wie jij bent, wat jij bent. Niet om wat je doet. En dus terug blijven komen, ze voelen zich immers thuis, aangetrokken.

Wie moet ik zijn om….

is dus in veel gevallen de juiste vraag om te bereiken wat je wilt hebben.

Pas als je díe vraag beantwoord hebt heb je wat te doen.

Dit maakt het ook makkelijker om aan jouw klanten en bezoekers te vertellen wat jou uniek maakt. Je kunt ze verkopen op dat stuk wat jij alleen hebt omdat het verbonden is met jouw unieke zijn.

En hoe zit dat nu met ons?

Zoals ik al noemde, ook wij hebben al een pad aan trainingen achter ons liggen. Alle medewerkers en partners van Biz2Web hebben in ieder geval de Business Bootcamp van Open Circles gevolgd. En in veel gevallen ook nog de diverse vervolgtrainingen.

En ja, in eerste instantie ging het vooral om het Doen. Doen wat er gezegd werd dat je moet doen. En het heeft ons zeker een eind gebracht.

Maar al snel kwamen we er achter dat dat niet alles was. Als jij als ondernemer niet weet wie jij bent, wat jou “core identity” is, dan wordt het erg moeilijk om jouw verhaal te vertellen, om te werken vanuit jouw hart.

We volgden twee trainigen bij Goto11. De slechtnieuwstraining waar je blij van wordt. Waar we leerden wat we vooral niet zijn, welke verhalen we onszelf (net als iedereen) vertellen. En hoe deze ons weerhouden om dat te doen wat juist is, wat ons vooruit helpt.

Presentatietraining bij Dave VanHoose en Dustin MatthewsSaskia volgde een presentatietraining bij Dave VanHoose en Dustin Matthews. Wat daar centraal stond was het verhaal, het verhaal van jou, jouw business en de klant. En hoe dat congruent moet zijn.

Met Rich Schefren, Utrecht augustus 2013Niet lang daarna volgden we weer met zijn allen een training bij Rich Schefren. De goeroe op het gebied van internet marketing. We verwachtten een heleboel tips over hoe dingen te doen, maar ook hier weer gaat het vooral over Zijn. Wie ben jij, wat gaat jou natuurlijk af, waar resoneren jouw klanten op?

JT Foxx event 18 en 19 januari 2014.Afgelopen weekend volgden we weer een training, dit keer met grote namen als JT Foxx, Stedman Graham en Reggie Batts ( een student van Tony Robbins). Een nieuwe ster hier was zonder twijfel Andrew Smith. Een heerlijke nuchtere recht-door-zee zakenman uit Zuid Afrika.

En ja, er werd een boel verteld over wat je moet doen, maar nog meer wat je moet zijn.

Eerst iemand zijn, dan het juiste doen. En één van de meest belangrijke instrumenten die je dan hebt is branding. De lessen die we hierover leerden delen we binnenkort graag met je.

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter: