Arial, Verdana, Times; is er nou echt niks leukers dan dat?

Als je goed oplet, of misschien hoeft dat niet eens, dan zou je denken dat er maar een paar lettertypes, of fonts, bestaan. Op de websites die je bezoekt dan. Ook deze website maakt gebruik van de wijd verbreide Arial.

Een goed leesbaar lettertype. Schreefloos -sans serif- dus zonder extra uitstulpinkjes aan het einde van de letters. Net als Verdana of Helvetica, ook veel gebruikt op webpagina’s.

Dit in tegenstelling tot het beroemde lettertype Times New Roman. Een lettertype dat je veel tegen zult komen in boeken en kranten. Wel met uitstulpinkjes aan de uiteinden dus. Een serif heet dat, zo’n uitstulpinkje.

En daar is een reden voor, tenminste voor het feit dat je de schreefloze letter zoveel op website tegen komt. Dat is niet omdat hij moderner oogt. Lezen op een scherm is gewoon vermoeiender dan op papier. Door een schreefloze letter te gebruiken maak je het voor het oog rustiger. Daarmee tegemoet komend aan de ervaring voor de lezer, in de hoop dat hij de aandacht langer bij jouw boodschap kan houden natuurlijk.

Maar waarom kom je dan maar een paar lettertypes tegen? Zeker gezien het feit dat er duizenden en duizenden ontworpen zijn. Ook schreefloze?

Dat heeft te maken met de ondersteuning door de browsers. Niet elk lettertype wordt standaard door elke browser ondersteund. Dit gold al helemaal al in de begintijd van het internet. Daarom is er een standaard ingesteld met websafe fonts. En een aantal lettertypes waarvan het zeker was dat ze in alle browsers hetzelfde weergegeven worden. Deze werden dan “ingebouwd” in de browser, zodat het zeker was dat ze beschikbaar waren als er om gevraagd werd.

Maar het gevolg is wel dat er een behoorlijke uniformiteit ontstaan is ten aanzien van de vormgeving van teksten.

En je wil wel eens wat anders, toch?

Voorheen was dat een behoorlijk gedoe, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat jouw mooie vormgeving van de letters in veel gevallen in het water viel. Dan maar genoegen nemen met weer die standaard letters dus. Of werken met Photoshop en een afbeelding maken met van die mooie fonts. Niet echt gunstig voor de vindbaarheid in Google.

En daar heeft Google zelf nou eens een mooie oplossing voor gegeven: Google Fonts. Letters die je vanaf een centrale plek ingelezen worden. Ergens anders dus, zodat ze niet meer in de browser ingebouwd hoeven te worden.

Inmiddels is er een flinke library beschikbaar met enkele honderden van de meest uiteenlopende lettertypes. Het mooie is dat dit ook Open Scource is, en daarmee vrij verkrijgbaar. Neem maar eens kijkje op http://www.google.com/webfonts om een indruk te krijgen. Moest je vroeger nog wel eens diep in de buidel tasten voor een lettertype dat meer bij jouw persoonlijke uitstraling paste, dit is gratis!

Net als WordPress zelf worden de fonts van Google Fonts gemaakt door een community van mensen over de hele wereld. Maar omdat het Open Scource is, is de code die er bij hoort ook voor iedereen beschikbaar. Dat betekent dat jij er zelf ook mee aan de slag kunt. En er op voort kunt borduren. En dat laatste heeft er voor gezorgd dat deze directory een enorme vlucht genomen heeft met een groot aanbod van goede kwaliteit.

Open, transparant en samen…de filosofie waarmee je verder komt.

Fonts op je websites, hoe doe je dat?

Dat is tegenwoordig een fluitje van een plugin.  WP Google Fonts is een plugin waarmee je makkelijk fonts uit de Google Fonts Directory in je website integreert. Zo kun jij ook een hele persoonlijke twist geven aan jouw website. Door een lettertype te gebruiken dat jouw eigen stijl en filosofie ondersteunt.

google fonts plugin | Easy WordPress Website

Je gaat zo te werk:

Installeer deze plugin op jouw website en ga naar Instellingen >> Google Fonts. Je krijgt daar de mogelijkheid om maar liefst 6! lettertypes toe te wijzen aan jouw website. Je kunt dus helemaal uit je bol gaan. Ik weet niet of jouw bezoekers daar blij van gaan worden, maar het kan.

Elke keer als je een font uitgekozen hebt, krijg je een uitklapmenu met de elementen waaraan je dit specifieke font kan toewijzen. Of, daaronder, de mogelijkheid dit met custom css te doen. Dan ben jij helemaal in-charge.

Heeft een Font meerdere styles, dan kun je dat ook hier kiezen.

Ik ben echt heel benieuwd of dit voor jullie ook toegevoegde waarde heeft. En wat jouw favoriete lettertype gaat worden. Ben je aan de slag gegaan met Google Fonts, dan nodig ik je uit om de url naar jouw site hieronder in het reactieveld te plaatsen om het te delen.

Veel succes!

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

7 comments
Neem deel aan dit gesprek