Wat een plaatje! Wat!? Een plaatje?

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden | Biz2Web

In het kader van de tegeltjeswijsheden is "Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden" er vast eentje uit de top 10 schat ik zo. Is het daarmee meer waar of juist niet? Geen idee. Wat ik wel weet is dat beelden nou eenmaal anders verwerkt worden en meer langs onze hersendelen gaan waar het gevoel heerst. En zodoende makkelijker als geheel opgeslagen worden. Met andere woorden "beter blijven plakken".

Dus ja, ik heb altijd een afbeelding, minstens één, bij mijn artikelen. Jij ook? Mooi! Maar waar ik het in dit artikel over wil hebben zijn de mogelijkheden en haken en ogen van het gebruik van afbeeldingen op jouw website.

Want:
    1) waar haal je nou goede afbeeldingen vandaan?
    2) Mag je zomaar alles gebruiken wat je vind?
    3) Is dat niet duur?

Om met het tweede punt te beginnen: NEE! Je mag zeker niet zomaar alles gebruiken. Afbeeldingen zitten in principe auteursrechten op. Tenzij de eigenaar zelf uitdrukkelijk aangeeft dat je het wel mag gebruiken. Soms gratis, soms tegen betaling.

Ik weet dat veel mensen hun plaatjes gewoon via Google zoeken en vinden. Dat lijkt aantrekkelijk. De vijver is immers immens en zelfs als je al weet dat het niet de bedoeling is... hoe groot is de pakkans nou eenmaal? Helaas groter dan je zou willen. En afgezien daarvan, in sommige gevallen is het gewoon broodroof. Zou ik ook niet willen met mijn werk.

Laatst sprak ik een ondernemer die, in goed vertrouwen overigens, zijn website had laten maken door een webbureau. Mooie plaatjes er op... tot hij na een tijd een rekening gepresenteerd kreeg van maar liefst €700,00 voor 1 bepaalde afbeelding!! De desbetreffende webbouwer was inmiddels met de Noorderzon vertrokken en dus kon de ondernemer diep in de buidel tasten en daar bovenop een nieuwe afbeelding gaan zoeken.

Hoe kom ik dan aan afbeeldingen? Wat mag ik dan wel gebruiken? In het algemeen kun je er dus van uit gaan dat je een afbeelding die je op het internet tegen komt niet zomaar mag gebruiken. Je kunt natuurlijk contact opnemen met de eigenaar van de bron waar je de door jou zo begeerde afbeelding tegenkomt. Beetje bewerkelijk, maar je kunt zo aan toestemming komen.

Een andere manier is om uitsluitend met eigen plaatjes te werken. Ook niet erg praktisch. Leuk als illustreren en fotograferen je hobby of je werk is maar voor veel mensen niet direct weggelegd. En dus is de meest gebruikte oplossing toch het kopen van afbeeldingen. Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt en hoeft het niet persé (kan wel) erg duur te zijn.

Enter... stock photo websites. Er zijn er vele, waarvan er ook een aardig aantal gratis materiaal aanbieden. Goede en slechte, dure en betaalbare...  zelf maken wij graag gebruik van 123rf.com of depositphotos.com.

Bij 123rf.com koop je een krediet van minimaal €20,00 en daarvoor mag jij foto's kopen en gebruiken. Van eenmalig in je blog of pagina tot licenties waarmee je de betreffende afbeelding ook weer mag (weder)verkopen. Stel bijvoorbeeld dat je een afbeelding wilt gebruiken in een boek of op t-shirts welke jij verkoopt, dan heb je een andere licentie nodig dan eentje op jouw website...

De meeste foto's en vectorafbeeldingen zijn bij 123rf.com vanaf €1,00 te verkrijgen. Deze zijn qua formaat goed genoeg voor de gemiddelde website. Een nadeel van 123rf.com is wel dat de foto's vaak een Amerikaans tintje hebben. (Ik weet niet hoe het precies komt, misschien kan iemand het me uitleggen, maar je ziet op de een of andere manier gewoon dat het geen Europeanen zijn die op de foto staan 🙂 )

Is dat voor jouw bedrijf nou echt een issue, dan zou eens je bij de Nationale Beeldbank kunnen kijken. Hier vind je Nederlandse foto's van Nederlandse fotografen. Echter zijn deze afbeeldingen een flink stuk duurder dan bij 123rf.com, namelijk vanaf €6,99 (tijdens het schrijven van dit artikel). Dus wanneer je, zoals wij, toch elke week minstens één tot twee afbeelding nodig hebt, dan kan dat aardig in de papieren lopen.

Om die reden is depositphotos.com tegenwoordig de meestgebruikte beeldbank binnen Biz2Web. Alhoewel deze site ook zeker geen Europese achtergrond heeft zijn de foto's die je er kan vinden toch heel goed te gebruiken in onze (Nederlandse) markt. Op het eerste oog lijkt Deposit Photos ook wel wat prijzig maar met wat kunst en vliegwerk kun je hier toch tegen een gunstig tarief foto's vinden.

Bij Biz2Web maken we al jaren gebruik van de zgn. stock photo deal van App Sumo. Elk jaar kopen we zo voor een vast tarief een enorme bult credits voor depositphotos.com in. Alhoewel AppSumo elk jaar aangeeft dat ze niet weten of dit het laatste jaar is voor deze deal raden we je toch aan om je bij hen aan te melden. Al is het maar om alleen deze deal op te strijken dit jaar, we beloven dat je er geen spijt van zult krijgen. De dagelijkse mailtjes zijn soms zeer interessant en op andere dagen open je ze gewoon niet eens.

Naast de hierboven genoemde sites zijn er dus nog vele andere stock photo websites. Afhankelijk van waar je kijkt kunnen de prijzen makkelijk oplopen van €10 tot soms wel €75 of meer per afbeelding. Alhoewel dit in veel gevallen om bijzonder beeldmateriaal gaat denken wij dat je hier tenzij er een goede reden voor is geen gebruik van wilt maken. Bovenstaande zou in 99% van de gevallen moeten volstaan in onze optiek.

Extra tip, Flickr. Een mooie bron voor afbeeldingen. Let echter op bij het gebruik van deze afbeeldingen. Ook van Flickr mag je niet zomaar alle foto's gebruiken die je kunt vinden. En om het nog iets lastiger te maken, gebruik is ook niet onder alle omstandigheden toegestaan. Veel foto's van Flickr vallen namelijk onder de zogeheten Creative Commons-licentie:

Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Zonder een Creative Commons-licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk. Met een Creative Commons-licentie kan je in een keer aan iedereen duidelijk maken onder welke voorwaarden ze je werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is.

Dit werk mag je dus gebruiken, maar meestal alleen met vermelding van de auteur en ook niet altijd op commerciële websites. En let op! Staat er bij een afbeelding het volgende "Licence © all rights reserved". Dan mag je het helemaal niet zomaar gebruiken. Dus ook niet als de fotograaf jou helemaal niet kent 😉

Als laatste kunnen we je nog vertellen dat er ook handige plugins voor je website zijn om foto's bij je artikelen te zoeken. Een voorbeeld hiervan is Photodropper. Vanuit jouw WordPress-editor kun je zo gelijk zoeken op Flickr. Je ziet dan naast de media-uploadknop een ballonnetje verschijnen. Wanneer je die op deze knop klikt krijg je door een zoekterm in te typen een overzicht van relevante foto's op Flickr. Als je doorklikt naar Flickr zie je naast de foto ook de Creative Commons staan voor deze foto. Lees die altijd even door om er zeker van te zijn dat je de afbeelding mag gebruiken.

Een nadeel van deze plugin is dat je site er traag van kan worden. Dat hoeft niet maar in verschillende gevallen hebben we dit helaas toch meegemaakt. Wees dus gewaarschuwd wanneer je deze optie probeert. Aangezien er meer van deze plugins bestaan is dat een blog op zichzelf waard. Hier houden we het voor nu even beknopt en willen we je enkel wijzen op het feit dat deze optie bestaat.

Al met al zijn we benieuwd naar ervaringen van jullie met afbeeldingen. Dit is hoe wij het oplossen. Natuurlijk zijn er vele wegen die naar Rome leiden dus laat maar horen hoe jij het doet. Welke bronnen gebruik jij? Of ben jij iemand die foto's maakt? Hoe doe jij het dan met de rechten?

Graag zien we je reactie tegemoet! En vond je dit artikel nuttig vergeet het dan vooral niet te liken of sharen!

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

22 comments
Neem deel aan dit gesprek