Kind kan de was doen: 31 knoppen die je echt moet kennen

Kind kan de was doen: de knoppenbalk in Wordpress | Biz2Web

Ik heb het al wel vaker genoemd, maar in WordPress hebben we een gootsteen. Huh!!??? Ja echt dat ding heet zo.

De knoppenbalk die je nl. ziet boven de editor heet de kitchen sink, oftewel de gootsteen. En het is het stukje WordPress dat voor de meeste gebruikers misschien wel 80% praktisch nut toevoegt, maar slechts 20% optimaal gebruikt wordt.

Daarom nu een uitgebreide handleiding en wat tips.

Want dit voegt veel toe en bespaart jou veel tijd.

Knoppenbalk van de editor van WordPress | Biz2Web

Ik begin links boven aan.

  1. Als eerste zie je de knop “Media toevoegen“. Met deze knop voeg je media, foto’s, filmpjes en andere bestanden toe aan jouw post. Dat kan door ze eerst te uploaden naar jouw media bibliotheek, of door de url te gebruiken van een andere locatie ( bijv. Youtube). Meer hierover lees je hier.
  2. De dikke “B” stat voor bold, oftewel dik. Door eerst tekst te selecteren en daana op de “B” te klikken maak je die tekst vetgedrukt
  3. De “I” staat voor italic, oftewel schuingedrukt. Ook hier eerst selecteren en dan op de knop drukken.
  4. ABC  geeft doorgestreepte tekst. Handig als je bijvoorbeeld een aanbieding hebt en de van- en voorprijs wilt laten zien
  5. Daarnaast vindt je een knop waarmee je een ongenummerde lijst kunt maken. Dus met stippen ervoor. Of iets anders als jouw thema dat zo gedefinieerd heeft. Je kunt hem op twee manieren gebruiken. Of je maakt eerst de inhoud van de lijst en selecteert dan die tekst. Overal waar je een “enter” gegeven hebt zal een nieuw lijst item verschijnen. Of je klikt hem vantevoren aan en gaat dan je lijst maken. Ook hier geeft een “enter” een nieuw item in jouw lijst.
  6. Heb je een ongenummerde lijst, dan verwacht je natuurlijk ook een genummerde lijst. Dat doe je dus met deze knop. Het werkt verder hetzelfde als een ongenummerde lijst.
  7. Dan kom je bij de knop waarmee je een citaat (blockquote) kunt weergeven. Meestal heeft dat binnen een thema een aparte opmaak. Vaak met twee grote quote-tekens er naast. Een mooie manier om kernuitspraken een opvallende plek te geven.
  8. Daarnaast zie je de knop waarmee je tekst links kunt uitlijnen. Dat is ofwel de regel waar de cursor staat, ofwel de geselcteerde tekst, ofwel vanaf de plek waar je nu staat en verder typt.
  9. Natuurlijk wil je af en toe ook gecentreerd uitlijnen, maar wees er spaarzaam mee. Het leest erg onrustig.
  10. Voor het extra artistieke effect kun je af en toe ook rechts uitlijnen, maar ook dit leest niet erg prettig. Eerlijk gezegd gebruik ik  het nooit in langere teksten om te lezen.
  11. Dan komen we bij een knop die standaard grijs is en dus niet klikbaar, maar o-zo belangrijk. Selecteer je een tekst, of een afbeelding, dan wordt hij wel klikbaar en kun je er een link aan koppelen. Dit kan een pagina, bericht of product uit je winkel zijn van je eigen website. Maar je kunt er ook externe links in aangeven en of er wel of niet een ander venster voor geopend moet worden.
  12. Rechts van de knop om te linken vind je een knop om te ontlinken. Ook nu weer even selecteren en klikken op de knop. Handig als je er een zooitje van maakt en ook niet meer weet wat je er achter hebt hangen.
  13. Ah! en dan nu de knop waar we By-Far de meeste vragen over krijgen. De knop om  “read-more” (“lees-meer” ) te creëren. Overigens werkt deze knop standaard alleen in berichten, niet op pagina’s! Ook een veelgestelde vraag. Je maakt de link door met de cursor daar te gaan staan waar je de intro op jouw blogoverzichtspagina wilt laten ophouden. Klik en…je hebt niet meer je hele blog op de overzichtspagina, maar slechts een kort stukje en een tekst: “lees meer”. Je haalt de knop weer weg door er pal achter te gaan staan en op backspace te klikken.
  14. Dan krijgen we nu de spellingchecker, maar eerlijk gezegd gebruik ik die nooit…:(
  15. De knop die dan komt is wel één van mijn favorieten. De “volledig scherm” knop. Door die te gebruiken verdwijnen het dashboard en de zijbalk en heb je een mooi, niet afleidend wit scherm over om in te typen. Een paar basic knoppen en de link “volledig scherm verlaten” zijn het enige dat jou nog afleid van flitsende verhalen.
  16. En dan…de knop die jou mischien wel de meeste hoofdbrekens oplost. De knop om de complete gootsteen tevoorschijn te toveren, uit te klappen. Standaard staat de gootsteen ingeklapt en zie je maar één rij. Klik er maar eens op als je dat nog nooit gedaan hebt….aaah!!! Ow zit dat dááár…!!
  17. En ja hoor, dan heb je ineens een tweede rij in je gootsteen met daarin als eerste de mogelijkheid om jouw teksten beter op te maken. Door headers en paragrafen te definiëren. Ook hier weer selecteren en klikken, of vooraf de knop aanklikken.
  18. Blijkbaar is onderstreept niet zo belangrijk. Mocht je hem gemist hebben bij de eerste twee knoppen, dan zit hij hier.
  19. Dat zelfde geldt voor uitvullen. Ook verbannen naar de tweede rij. Maar terecht, ook deze optie leest vaak niet fijn en zou ik dus spaarzaam gebruiken.
  20. In principe regel je vormgevingszaken met de css, maar toch geeft WordPress je hier de mogelijkheid om de kleur van je tekst aan te passen. Selecteren en klikken.
  21. Het klembord met de T is er ééntje van sterk onderschatte waarde. Ben jij ook zo iemand die in Word of een andere tekstverwerker zijn teksten maakt en dan drie kwartier zit te foeteren omdat de opmaak in WordPress nergens op lijkt en ook nooit meer goed te krijgen is? Gebruik dan deze knop. Kopiëren uit de tekstverwerker, plakken in het venster dat verschijnt als je op deze knop klikt, invoegen en dan pas opmaken. Zo neem je niet alle onderwatercode mee die Word er in stopt. Al eerder schreef ik uitgebreider over tekst opmaken in dit artikel.
  22. Deze knop zou bovenstaande op moeten lossen voor specifiek Word, maar eerlijk gezegd werkt deze niet goed. Gewoon de vorige gebruiken is mijn advies.
  23. Opmaak verwijderen is een knop om jouw tekst weer mee in de default stand te krijgen. Lijkt het nergens naar en begin je het liefst overnieuw? Selecteren en klikken.
  24. Soms moet je een teken invoeren dat je niet op je toetsenbord hebt zitten. Hier kun je hem waarschijnlijk wel uithalen. Je plaatst hem in de tekst waar jouw cursor staat door op het vakje te klikken
  25. De knop inspringen vergroten heb ik evenals de volgende qua titel nooit kunnen begrijpen. Wat deze knop doet is dat het de regel of de geselecteerde tekst een stukje (een tab) naar links verplaatst. Doe je dit in een lijst dan maakt hij overigens ook nog eens een sublijst aan.
  26. Inspringen verkleinen doet alles van knop 25, maar dan omgekeerd.
  27. En natuurlijk maak je wel eens een foutje, bijvoorbeeld jouw geselecteerde tekst knippen inplaats van plakken of vet maken… Dan is deze knop ongedaan maken (of de sneltoetscombinatie “cmd/ctrl Z”) ideaal.
  28. En ben je iets te enthousiast met het ongedaan maken, dan hebben we ook nog redo (cmd/ ctrl Y) om weer terug te keren op jouw schreden.
  29. En dan als hekkensluiter ook nog de HELP! knop. Hierin staat nog wat meer basisinformatie over de editor en speciaal de WYSIWYG.

De WYSIWYG!!?? Is dat een toverspreuk? Nee, dat staat voor What You See Is What You Get. In dit geval de tegenhanger van de andere knop rechts boven de editor, de tekst-tab. Hier zie je de tekst onopgemaakt, maar wel met evt. code. Ben je een beetje handig met html en css, dan kun je hier redelijk je hart ophalen met de opmaak van jouw tekst.

Ik hoop dat je er op zijn minst een paar aha’s! aan over gehouden hebt.

DOWNLOAD HIER DE HANDLEIDING ALS PDF: pdfdownload

Was dit waardevol voor jou? Ik hoor graag welke knop wat toevoegt aan jouw werken in het reactieveld hieronder.

Ow, en natuurlijk: voel je vrij om te delen als dit je geholpen heeft. Tnx!

Over Saskia Frankena

Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.

Laat een reactie achter:

2 comments
Neem deel aan dit gesprek