Nu heb je dan een lijst…leuk! Kun je iedere week een mailtje sturen dat er een nieuwe blog is.
Maar is dat werkelijk alles wat je met je lijst wilt? Of kunt?
Ik denk het niet.
Een lijst is veel waardevoller als je er gericht mensen mee kunt benaderen. Dan ben je bezig met een relatie opbouwen.
Ik ga je daarom in deze blog twee tips geven waardoor je jouw lezers gericht en persoonlijk kunt benaderen. Terwijl je toch echt maar één mail-campaign schrijft en verstuurt.
Je hebt het zeker al een keer gehoord en je weet het wel. Waar klik jij eerder op: een mailtje waar jouw naam in genoemd wordt of een mailtje waar de nietszeggende tekst: nieuwsbrief nr 254, 23 januari 2013 in staat?
Ik ben een nieuwsgierig mens, en ik weet zeker dat mijn nieuwsgierigheid een flinke zet krijgt als ik in de titel zie staan: Beste Saskia, dit is de MailChimp tip waar je op zat te wachten!
Hoe werkt dat voor jou? En als je dan de mail opent en de aanhef is: Dé tip voor jou Saskia!
Hoe voelt dat? Tuurlijk weet jij wel dat er niet iemand elke week jouw naam in zit te typen, maar toch. Ergens is er de moeite gedaan om dichter bij jou te komen. En wij mensen reageren daar op.
De beste tip die ik hier ooit over kreeg is van Sonia Simone van Copyblogger: kijk wat de grote bedrijven doen. Hoe zij hun lijst gebruiken. Zowel on-line als off-line. Ook papieren post wordt al sinds jaar en dag gepersonaliseerd. Soms zelfs zover dat het handgeschreven lijkt.
En met MailChimp is dit heel eenvoudig te regelen met de zogeheten merge tags. Als je een veld aanmaakt in jouw inschrijfformulier dan krijg je een merge tag. Herkenbaar aan *|DENAAMVANDETAG|*.
Veel gebruikte tags worden al gegeven, maar je kunt ook je eigen toevoegen.
Let op! Het moet ook wel iets zijn dat je in je lijst hebt staan. Vraag je alleen een voornaam en een e-mailadres, dan gaat de woonplaats hem niet worden.
Door die merge tags in het onderwerp van de mail of in de tekst zelf te plaatsen vult MailChimp daar zelf de waarde in die bij degene hoort voor wie het mailtje is.
Ik heb het al eerder aangehaald: je kunt in MailChimp werken met meerdere lijsten, of je kunt één lijst gebruiken en zorgen dat je daarin heel duidelijk kunt specificeren waar iemand vandaan komt, wat zijn interesses zijn, of het al een klant is…
De enige reden die MailChimp zelf aangeeft als zinnig om met meer dan één lijst te werken, is als jij zelf mailt voor meerdere klanten. In alle andere gevallen werk je met of gewoon één lijst, of met een lijst met groepen, een zogeheten gesegmenteerde lijst.
Ik geef er dus de voorkeur aan om met 1 lijst met groepen te werken. Ook omdat je daar op basis van voortschrijdend inzicht weer kenmerken aan toe kunt voegen om jouw lezers op te sorteren.
Ik noem maar een paar voorbeelden:
Voor al dit soort gegevens kun je groepen aanmaken binnen je MailChimplijst. Reuze handig!
Klik in het lijsten overzicht op de lijst waarvoor je groepen aan wilt maken en klik op het radertje aan de rechterkant en ga naar “create groups”.
Binnen die groepen kun je trouwens ook weer subgroepen definiëren. Stel dat je nou zoals in dit voorbeeld iets met eten doet dan kun je daar ook weer een onderverdeling in aanmaken. Handig om de vegetariërs niet te hoeven verstoren met barbeque vleesrecepten.
Je kunt er voor kiezen om de mensen zelf een keuze te laten maken, als het dus echt met hun interesses te maken heeft. Of je kunt er een verborgen veld op de lijst voor maken. In dat geval kun je bijvoorbeeld toevoegen van welk inschrijfformulier of welke website ze bij jou op de lijst zijn gekomen.
Dan heb je dus een mooie mail, maar nu moet hij dus bij de juiste lezers komen…
Voor een gesegmenteerde lijst kun je dit bij het aanmaken van je campaign aangeven. Of je stuurt hem naar de hele lijst, of je stuurt hem naar een segment.
Je kunt hierbij zoveel verfijningen aangeven als wilt door steeds op het plusje aan de rechterkant te klikken, of op het minnetje als je toch iets te enthousiast bent geweest.
Misschien is het een idee om toch voor deze ene keer even een aparte testlijst met test mailadressen aan te maken en te gaan spelen en uitproberen. Als je dan een mailtje verstuurt komt hij in ieder geval niet bij je klanten terecht.
Ik hoop dat je hiermee nog mooiere en vooral betere e-mails kunnen maken voor jouw onderneming of idee.
Ik wil dat Biz2Web de partij is waar jij je thuis voelt. Mijn achtergrond in zowel de ICT als het onderwijs breng ik bij Biz2Web samen. Dat is handig bij het vertalen van jouw wensen naar een goede oplossing.